Директорът на Държавна психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова е изпратила

...
Директорът на Държавна психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова е изпратила
Коментари Харесай

Скандал между лекари заради пациент с психични проблеми

Директорът на Държавна психиатрична болница доктор Цветеслава Гълъбова е изпратила сигнал до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев против шефа на Спешна помощ в София доктор Георги Гелев. Причината - отвод за обезпечаване на кола за спешна помощ за пациент на лечебното заведение с хепатит А.

Линейка нямаме. Когато имаме потребност от кола за спешна помощ, ние се постанова да викаме Бърза помощ. Случаят през вчерашния ден е подобен. Имахме подозрения, че пациентът е с хепатит А. Това е клошар с психологично заболяване, който е наведен за лекуване със правосъдно решение за два месеца от ЦПЗ на "Екзарх Йосиф " и 10 дни е при нас. От през вчерашния ден интензивно пожълтява, положението му се утежнява и ние се постанова да извикаме кола за спешна помощ до Инфекциозно поделение да му се направи проучване, да се диагностицира, да ни се каже лекуване, разяснява в утринния блок на Нова телевизия доктор Гълъбова.

По думите ѝ този пациент е в контакт с още 30 индивида, без личния състав. Общо с 45. Автопаркът ни е от три леки коли - едната е подаяние от РЗИ София-област, Лада 5, другата е закупена като нова и дарена от родител на пациент - от 2012 година. Има и една кола за спешна помощ, която би трябвало да бъде бракувана, има протокол, че не предстои повече на ремонт. Дарена е от ЦСМП - Монтана през 2013 година, употребена е до края на 2018 година. За нея са дадени над 25 000 лв. за ремонт, сподели още доктор Гълъбова.

Наложило се тя персонално да търси кола за спешна помощ. Първо такава е отказана на дежурната лекарка в психиатричната болница. След това тя персонално се обадила на доктор Гелев. Тя не пожела да пресъздаде диалога, само че цитира част от думите му: "Аааа, през вчерашния ден ни върнахте лудия ".

Първо - не одобрявам някой да назовава моите пациенти луди. Пък било то и лекар-администратор. И второ - това не е детска градина. ЦСМП и лечебните заведения са държавни структури и се устоят от нашите, вашите и техните налози, безапелационна бе директорката на ДПБ.

Медикът добави, че става дума за физически доста крепко момче, придружавано от 10-има служители на реда. То е с тежка психомоторна възбуденост. Придружаван е от служители на реда, защото няма по какъв начин да бъде овладяна възбудата.

И желаят да го оставят при нас с изказванието, че на никое място нямало места. С това се спекулира - болничните кревати за психиатрично заболели. Имаме една дежурна сестра и един дежурен санитар. Самите те изричат подозрение, че той може да остане там. И питаха какво ще създадем в случай че направи възбуденост - ами ще отворим вратата - 30 индивида още са там. Имаме четири отделения, разположени в пет здания, ситуирани в парк от 50 дка. Ние кревати имаме, нямаме изолатор. Нямаме 24-часов сестрински пост. Проблемът е систематичен. Изпратен е сигнал до министъра. Да ми се изясни когато нямаме кола за спешна помощ какво да вършим, разяснява доктор Гълъбова.

Тя напомни и за случай на 39-годишен мъж в доста тежко телесно положение, настанено в ДПБ, тъй като всички други психиатрични заведения в София са отказали хоспитализиране. След три дни той изпаднал в кома и на доктор Гълъбова и дежурната лекарка им били нужни три часа да убедят спешна помощ да вземат момчето, защото е в кома. В следствие момчето е умряло в УМБАЛ "Св. Анна " Тече инспекция по случая.

Принципно не би трябвало психиатричните заведения да отхвърлят, само че като кажат, че нямат места никой не прави инспекция дали това е по този начин, заключи медикът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР