Директорът на БЧК проф. д-р Красимир Гигов ще бъде награден

...
Директорът на БЧК проф. д-р Красимир Гигов ще бъде награден
Коментари Харесай

Награждават русенеца Красимир Гигов с орден Стара планина

Директорът на БЧК проф. доктор Красимир Гигов ще бъде награден поради заслуги в опазването на здравето и здравното обучение

Министерският съвет одобри план на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. доктор Красимир Гигов с медал „ Стара планина “ без лента - първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето, здравното обучение, науката и практиката в Република България.

Проф. доктор Красимир Гигов е роден на 25 юли 1943 година в гр. Русе, приключва висше здравно обучение във Военномедицинския институт, София, има две медицински специалности - „ Военна токсикология “ и „ Организация на медико-санитарната отбрана “. Получава научна степен „ лекар по медицина “ през 1985 година, научна степен „ доцент “ през 1989 година, а през 2016 година придобива научна степен „ професор “.

Професионалният му път стартира като ординатор във Военна болница, гр. Русе, а през 1976 година е назначен като помощник във Военномедицински институт, гр. София. В интервала 1981-1983 година е в състава на Военно-медицинската бригада в Алжир. От 1984 година заема длъжността шеф на поделение в бранш „ Медицинска отбрана “ във ВМИ - София, а от 1989 година е шеф на бранша. През интервала 1990-1997 година е шеф на основаната за първи път в страната независима катедра „ Медицина на злополуките “, като от 1992 година до 1994 година е назначен и за заместник-началник на Военномедицинска академия по образователната и научната част. По негово предложение е основан Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР).

През 1997 година стартира работа като представител на „ Експомед “ ЕАД в Тунис, а в интервала 2000-2003 година е изпълнителен шеф на сдружението. От 2003 до август 2009 година, както и за няколко месеца през 2018 година, заема длъжността основен секретар на Министерство на здравеопазването и Старши народен представител на България в Съвместния медицински комитет на НАТО (Joint Medical Committee - JMC). През 2010 и 2011 година е основен секретар на Секретариата на Българския червен кръст, а в интервала 2012-2017 година е назначен за негов общоприет шеф. От януари 2019 година досега е общоприет шеф на БЧК.

Научните проучвания на проф. Гигов са ориентирани към настоящи и значими проблеми на военната медицина и медицината на бедствените обстановки. Има над 160 изявления, от които 4 учебника в съавторство. Бил е член на редколегиите на научните списания „ Военна медицина “, „ Здравен мениджмънт “, „ Авиационна, морска и галактическа медицина “, „ Военна медицина и фармация “ и други

Проф. Гигов е учредител на специалността „ Медицина на бедствените обстановки (медицина на катастрофите) “, като причина за основаването ѝ е забележителното повишаване на злополуките, изключително породени от антропогенен фактор. Така подготовката на медицинските експерти разрешава съответно и дейно здравно обслужване на популацията при нуклеарни, химически и промишлени повреди, естествени бедствия, терористични актове и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР