Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо даде интервю пред

...
Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо даде интервю пред
Коментари Харесай

Директорът на академията на ЦСКА: Аз настоях да вземем Кристиано Роналдо в Спортинг

Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо даде изявление пред Evima Sport, в което показа своите хрумвания за развиването на млади играчи.

Г-н Кардосо, разкажете ни за вашия живот и кариера...

- Откакто се помня, се занимавам с футбол. Това е моята първа и най-голяма пристрастеност. Още от дете съм последовател на Спортинг (Лисабон). След това започнах да играя футбол на улицата, а в един миг станах част от академията на Спортинг. Бях доста благополучен, само че си счупих крайници. Започнах да се възвръщам, само че 18 месеца по-късно отново си го счупих. Тогава бях на 14. Спрях да упражнявам за известно време и реших, че мъчно ще стана футболист. Затова сложих като своя цел да стана треньор. Записах се в състезателен университет и започнах треньорската си кариера. След известно време бях поканен в Спортинг и станах ментор в академията. Останах там цели 18 години. Беше ужасно, работех с огромни футболисти, само че след време усетих, че нуждая се да направя идната стъпка в своя живот. Напуснах Спортинг, бях в няколко други клуба и страни, а в този момент съм благополучен да бъда част от приказен клуб като ЦСКА.

Какво ще разкажете за Кристиано Роналдо? Говори се, че сте бил първият му треньор в Спортинг?

- Роналдо е от остров Мадейра, който е на 90 минути от Лисабон. Ние от Спортинг разбрахме за него и го поканихме да тренира в тима, на който аз самият бях треньор. На първото му занятие останах учуден. Бяхме се разделили на два тима, той беше на 12 години, а останалите на 13. Той беше като вълшебник поради метода му на дриблиране. Казах си: " Как е допустимо това? ". След тренировката разговаряхме с управлението и им споделих, че не съм виждал подобен състезател като него. Най-лесното беше да приемем момчето в тима. Проблемът беше да убедим управлението да заплати сумата за него. Годината беше 1997-а, а сумата - 25 000 евро. С тези пари по това време можеше да се купи някоя спортна кола или дребна къща. Изглеждаше неуместно да се заплати сходна сума. Но аз настоях. А шефът на школата си заложи главата пред Борда на шефовете и в последна сметка това се оказа вярното решение. Беше необикновено, че имах опцията да работя с един от най-големите футболисти, когато бе още дете. Беше ужасно да го наблюдаваш по какъв начин израства. А след Спортинг беше необикновено да проследя по какъв начин за няколко години се трансформира в суперзвезда. Роналдо е доста прочувствен. Понякога му е много мъчно да се управлява. Това беше предизвикателство за него като дете, а и за нас, които работехме с Роналдо. Но пък тъкмо това му предпочитание го прати при най-хубавите. Неговият несклоняем темперамент беше много значим. Той е доста съсредоточен, пределно целеустремен човек. Бях му първият треньор в Спортинг, само че не съм единствено аз виновен за това, което е. В началните години аз му бях много непосредствен, отговарях за вечерния му час, имах връзка с майка му и с цялото семейство. Не съм му изобретател. По-скоро той пристигна при мен, аз не съм го търсил. Играчи като него и Меси не се виждат всеки ден. И би трябвало да си признателен, че си имал опцията да видиш по какъв начин едно 12-годишно хърбаво момче се трансформира в най-хубавия в света.
 Снимка 300064
Източник:

Какво може да извършите за школата на ЦСКА?

- Първо, постоянно давам най-хубавото от себе си, само че въпреки всичко не съм вълшебник. Давам времето си, моите познания на клуба. Опитвам се да ползвам неща от най-хубавите клубове по света и съм признателен за опцията да го върша тук. Освен това получавам и поддръжката на управлението. Това, което би трябвало да се опитам да основа тук, е не просто няколко качествени футболисти, а да изградим развой по основаването на такива играчи. Вероятно това ще отнеме сред 3 и 5 години, с цел да използван всички нужни процеси. Първата ни задача е да сътворяваме момчета за представителния тим и да ги подготвим по този начин, че в един миг да могат да отидат в огромни европейски клубове. Това е значимо както за нашия отбор, по този начин и във финансова вероятност, тъй като в един миг ще донесе облага на клуба. Въпросът е футболистите да напущат ЦСКА, когато са подготвени за това, а не прибързано. Положителен образец е Десподов. Ще ви дам обаче и различен образец от времето ми в Спортинг. Става въпрос за три момчета от набор 1989 година Това се случи през 2005-а, значи тогава бяха на по 15-16 години. Три момчета - Адриен Силва, Фабио Ферейра и Рикардо Фернандес, на процедура избягаха от Спортинг и отидоха да упражняват в Челси без наше разрешение. Двама от тях останаха в Челси - Фабио Ферейра и Рикардо Фернандес. В Спортинг обаче се завърна Адриен Силва. Какво се случи с тези играчи? Фабио Ферейра за последно играеше в елита на Австралия. Да, професионален футболист е, само че не е на високо равнище. Рикардо Фернандес пък тотално се изгуби, след Челси игра по аматьорски тимове в Португалия, в този момент не знам дали въобще е футболист. А момчето, което остана - Адриен Силва, след това се разви сполучливо. Стана капитан на Спортинг, завоюва европейското състезание с Португалия, след това Лестър го купи, а в този момент играе чартърен в Монако. Той постъпи вярно и съумя. Проблемът е, че доста момчета не устоят на напрежението, на което са подложени в огромни клубове като Челси. Просто се огъват. Затова моят съвет към родителите е децата да остават в своя клуб и своята страна, до момента в който не станат национални състезатели и не се наложат в тима си. Ако си задоволително подготвен, тогава към този момент може да опиташ в чужбина. Тогава сами ще ти отворят вратата и ще те поканят, а няма да има потребност да чукаш.
 Скаут на Уест Хем ще гледа млад футболист на ЦСКА против Лудогорец
Скаут на Уест Хем ще гледа млад футболист на ЦСКА против Лудогорец

Представителят на английския клуб се чака на трибуните

От ЦСКА са излезли футболисти като Стоичков, Пенев, Костадинов... Възможно ли е това да се повтори?

- ЦСКА има богата история и доста огромни играчи са тръгнали отсам. Ние се опитваме да реализираме същите резултати, само че по различен метод. Светът, както и футболът се развиват. Не може да постъпим по същия метод, както преди, и да чакаме положителни резултати. Ако го създадем, няма да имаме триумф, футболната игра се развива, а ние би трябвало да сме в унисон със актуалните трендове.
 Петър Жеков: Оптимист съм за мача на ЦСКА с Лудогорец, топките във футбола към този момент не са като едно време
Жеков: Оптимист съм за дербито с Лудогорец, топките във футбола към този момент не са като едно време

" Наистина Локо (Пловдив) надигра Лудогорец "

Направете съпоставяне сред българските и португалските деца във футболно отношение...

- Тук, също както в Португалия, губим уличния футбол, а той те учи на доста неща. На подготовка ние би трябвало да работим за всички тези качества, които получаваме на улицата. Относно сравнението мисля, че в случай че заведа 10-годишни деца от България в Португалия или създадем противоположното, разликата няма да бъде доста огромна. Напълно съм сигурен. Но в случай че създадем същото със 17-годишни момчета, нещата ще стоят по друг метод. За мен казусът е в компетенцията на треньорите. Проблем е и подборът на деца. Тук селектираме децата за победа в мачовете, а не за развиването им като професионални футболисти. Избираме по-едpитe момчета, с цел да можем елементарно да печелим мачовете, само че те евентуално няма да бъдат най-хубавите играчи в бъдеще. Правим тази неточност още първоначално. Всички я виждаме на всички места по клубовете, даже и при националните гарнитури. Потенциалът е най-съществен при селекцията на деца в детско-юношеския футбол. Мачовете в ДЮШ не са като играта на карти, там разпоредбите са ясни - играеш единствено и само за победа. Но работата на тези треньори не е единствено и само да побеждават. Защото, когато пускат едно по-едро момче, те стопират развиването на някое по-дребно дете, което в бъдеще може да се развие като отличен играч. Това съгласно мен е огромният проблем. Структурата на шампионатите е добра, даже и спортната база е добра, по този начин е. Но пък ще дам образец от Португалия - Кристиано Роналдо за първи път тренира на естествена трева, когато беше 17-годишен. Не споделям, че инфраструктурата не е значима, само че не е най-важното нещо в развиването на футболистите. Стоичков и Костадинов също не са упражнявали на хубави стадиони постоянно. Трябва да разберем, че най-важните неща са вярната селекция и работата с подрастващите.
 Снимка 300067
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР