Директорът на 119 – то училище в София Диян Стаматов

...
Директорът на 119 – то училище в София Диян Стаматов
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Нищо не се случва в образованието през последната една година


Директорът на 119 – то учебно заведение в София Диян Стаматов разяснява отчета на Европейската комисия, съгласно който децата в България имат два пъти по-голям дефицит на умения от междинния за Европа.

„ Нищо не се случва в образованието през последната една година. Причината е, че всеки един длъжностен кабинет има дребен мандат и няма опцията да трансформира “, сподели Стаматов. Той е на мнение, че учениците в България не учат новите неща, които учат техните връстници в Европа.

По негови думи аргументите са сложни и една от тях е пандемията от COVID-19.Той сподели, че има закъснение темпа на отпадане на учениците.

Стаматов съобщи, че образователната стратегия значително има потребност да бъде редактирана, с цел да може да бъде налична до всички възпитаници. „ Условията в страната са разнообразни. Нарушава се равния достъп до обучение. Средата, в която са учениците допускат по-трудна досегаемост “, добави той.

Директорът сподели, че са положени старания за смяна на хонорари на учителите и за STEM -центрове в учебните заведения. „ Кабинети по биология, химия, математика, физика има в дребна част от учебните заведения “, добави той.

Според Диян Стаматов частните уроци могат да бъдат избегнати, в случай че ученикът учи в границите на образователното време, в случай че има мощна мотивация, а също по този начин има наставнически надзор. Липсата на някои от трите фактора води до частни уроци, сподели той. „ Добрата и мощна конкуренция, която води до нуждата от реализиране на доста по-добри резултати постоянно е обвързвана с спомагателна подготовка “, добави шефът. Той счита, че в учебните заведения се предлага задоволителна подготовка, с цел да се покрият стандартите на националното външно оценяване след 7 кл. И след 12 кл.

Стаматов съобщи, че това което би трябвало да се направи в образованието е понижаване на административната тежест върху учителите, олекотяване на образователните стратегии на учениците и основаване на нови материални, положителни условия. „ Липсата на устойчиво политическо ръководство води до невъзможността да се вземат дълготрайни, съществени, перспективни решения “, приключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР