Директор за един ден на най-голямото общинско предприятие в Пловдив

...
Директор за един ден на най-голямото общинско предприятие в Пловдив
Коментари Харесай

Директор за един ден, или как корпоративният шеф на „Чистота” не взе „контрола” над „КМД”

Директор за един ден на най-голямото общинско дружество в Пловдив – това може да постави във визитката си Тодор Гичев.   Всъщност той не съумя да изкара и един цялостен работен ден отпред на Оперативна програма „ Чистота ”, откакто бе назначен в петък по обед, а сутринта в понеделник към този момент бе заменен.
Прочетете още
Разбира се, съгласно прессъобщението от Община Пловдив, той е подал оставка, с цел да няма подозрение над кметската администрация. Всъщност евентуално той е бил  „ изтеглен ”, с цел да няма подозрения върху компанията, която чисти Пловдив от близо 20 години.

 Връзките на Гичев с „ КМД ” бяха косвени – брат Николай му е бил шеф на компанията, като през 2014 година подписва контракта  за почистването на Пловдив, когато шеф на „ Чистота ” е Иван Стоянов.  Брат му е бил в ръководството на редица компании и консорциуми, свързани с „ КМД ” и семейство Търеви. Опитът е посочил, че там инцидентни хора в никакъв случай не са били назначавани.  

Една от главните функционалности на началник на Оперативна програма „ Чистота ” е да управлява работата на компанията подизпълнител „ КМД ”. Тя обслужва сметосъбирането на 5 от 6-те региона на Пловдив, които очевидно не са в положително положение през последните години. Това бе и повода предходният шеф на ОП-то Димитър Георгиев да бъде помолен да си подаде оставката.

Назначението на Гичев бе изненадващо, като никой в Пловдив не бе чувал за него. Разбира се, за това бе и дадена разумна пиринча – развивал сполучлив бизнес с ръководството на отпадъците във Англия през последните 20 години.

Справка в британския еквивалент на комерсиалния указател демонстрира, че той e имал две компании в Англия – „ EDT-TAPING LTD ” и „ TODOR GICHEV LIMITED ”. Втората компания е била закрита през 2018 година, като оборотите й не са били изключително огромни. Първата компания, от която той е излязъл през 2022, е имала 10 000 лири оборот и нито един назначен чиновник.   По-важното – и двете компании са се занимавали със  строителство на здания, като няма и дума в тях обвързвана с почистването или ръководството на боклуци.

Така разумният въпрос е дали изобщо се е гледало CV-то на Гичев, или по-скоро името е било обещано от политическа конструкция, близка до КМД. В случая евентуално става дума за тримата общински съветнтици в „ Съединени за Пловдив ”, отпред с юрист Георги Колев.

Скандалът би бил подобен, в случай че на следващия ден някой от автобусните си превозвачи назначи за началник на ОКТ собствен брат – който да му разписва и дотации, и наказания.    

„ Правилният началник ” на „ Чистота ” има съществена функционалност в контрола при почистването на града и събирането на отпадъците. Именно той следи дали се съблюдава всичко по контракт, дали се извършват графиците, депонирането на боклуци и финансовите взаимоотношения сред ОП-то и компанията подизпълнител.

„ Случаен ” човек там би бил проблем освен поради контрола, който би трябвало да се реализира. По-важното е, че тази година изтича договорът за почистването на Пловдив, като Общината би трябвало да организира нова социална поръчка за това.  „ Добър ” шеф на „ Чистота ” значи и по-добра социална поръчка за възлагането на услугата.

Зад назначението на еднодневния шеф стои и политически напън от страна на съветниците от ЗС „ Ал. Стамболийски ”, които са поискали поста против поддръжка в Общинския съвет. Благодарение на такава в предишния мандат те завоюваха анекс за сумите по транспорта и депониране на отпадъците в завода в село Шишманци. Новата цел този мандат е била ясна – да се назначи корпоративен шеф на общинско сдружение, като самите те държат и органа, който би трябвало да управлява близката до тях компания „ КМД ”.

За благополучие, опитът за извиване на ръце не мина през кмета Костадин Димитров, който сподели, че няма да допусне даже подозрения за корупционни практики и корпоративни ползи. В случая обаче обстоятелствата приказват, че не са единствено подозрения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР