Директор на училище във Флорида беше принуден да подаде оставка,

...
Директор на училище във Флорида беше принуден да подаде оставка,
Коментари Харесай

Изкуство или порнография? Давид на Микеланджело и още 10 скандални творби

Директор на учебно заведение във Флорида беше заставен да подаде оставка, откакто в час по изобразително изкуство сподели на шестокласници фотография на скулптурата Давид от Микеланджело.

Според наставнически недоволства, на децата е показано порнографско наличие.

Новината бързо обиколи света и провокира скандал, създавайки неразбиране по какъв начин шедьовърът на Ренесанса може да бъде разгласен за порнография.

Редакторът от BBC Кели Гроувър дава пояснение на този въпрос, като преглежда историята на цензурата в света на изкуството.

Почти от момента, в който 5-метровата гола мраморна скулптура е изваяна в истинската си форма през 1504 година, шедьовърът се опълчва на безконечни обвинявания в непристойност.

Скулптурата даже не е показвана пред пуританските общества през XVI в., преди да бъде снабдена с нелепа набедреница от железни смокинови листа, която да понижи нейната безочливост. Едва в средата на XX в. листата са отстранени от слабините на отлятото копие на Давид, изложено в музея " Виктория и Албърт " в Лондон като подарък на кралица Виктория през 1857 година

Според Гроувър, спорното решение на Управителния съвет на Класическото учебно заведение във Флорида да принуди директорката да напусне, дава отлична опция да се замислим кои творби в актуалната история, въпреки и считани от някои наблюдаващи за неприемливо шокиращи, са трансформирали метода, по който възприемаме изкуството.

Редакторката дава образец с 10 произведения, основани след случая с премахването на смокиновите листа от Давид в Лондонския музей, които са шокирали актуалната общност и са съдействали за това да се премисли същинската същина на изкуството.

1. Марк Куин, " Аз ", 1991 година

На всеки пет години, в продължение на пет месеца, английският художник Марк Куин изцежда 5 литра от личната си кръв и ги излива в полупрозрачна, охладена форма на лицето си. Резултатът е непрекъснато обновяваща се серия от автопортрети, в които художникът с право може да твърди, че е вложил повече от себе си, в сравнение с който и да е художник преди него.


http://marcquinn.com

За някои наблюдаващи продължаващата серия " Аз " на Куин не е нищо повече от ужасяващ и вампирски трик. За други творбата е въплъщение на трогателен и дръзновен принос към традицията на себепредставянето, за която са съдействали велики художници като Рембранд, Ван Гог и Синди Шърман и е творба, която надълбоко акцентира крехкостта на битието.

2. Алън Джоунс, " Столът " 1969 година

След " Столът " (заедно със съпътстващите го " Стойка за шапка " и " Маса " ) английският поп художник Алън Джоунс е упрекнат, че третира предметите като дами и противоположното.

Той трансформира нищожно облечени женски манекени в неергономично планиран комплект от " развратни мебели ".


https://www.tate.org.uk

На Международния ден на дамата 8 март 1986 година творбата е залята с препарат за премахване на багра от двойка деятели, ужасени от шовинистичната сензитивност на скулптурата.

Киселината разяжда лицето и шията, разтапяйки формата, в която PVC творбата е застинало вечно.

3. Пиеро Манцони, Екскрементите на актьора, 1961 година

През 1961 година италианският художник авангардист Пиеро Манцони (който година по-рано провокира учудване у наблюдаващите, когато показва балон, изпълнен със личния му мирис, като произведение на изкуството), натъпква в 90 консервни кутии 2,7 кг от личните си изпражнения.


https://www.tate.org.uk

Смята се, че творбата е направена в отговор на саркастичен коментар, който татко му, притежател на фабрика за консерви, който опреличил работата му на екскременти.

През 2016 година една от консервите е продадена на търг за 275 000 евро.

4. Изтритата рисунка на де Кунинг, Робърт Раушенбърг, 1953 година

През 1953 година, същата година, в която кураторите от V&A считат, че актуалните очи могат да се оправят посетителите на музея могат да възприемат в оригинал гениталиите на Давид, художникът Робърт Раушенберг убеждава своя другар, холандско-американския абстракционист Вилем де Кунинг, да пожертва своя скорошна рисунка в името на опит за унищожаване на следи от платното с гума, а не с четка или молив.


Wikipedia

Резултатът е хартия, изчистена от всевъзможен облик, която провокира наблюдаващите да решат дали това е изображение, или пък същинското произведение на изкуството е празната рамка, която обкръжава неналичието на артистичното ентусиазъм и фикция.

5. Джуди Чикаго, " Вечеря ", 1979 година

Триъгълната банкетна маса на американската художничка Джуди Чикаго, състояща се от 39 принадлежности за хранене, отдадени на приноса на дамите в културната история (от Сафо до Вирджиния Улф), е възхвалявана поради новаторската си вероятност и осмивана поради шокиращата си циничност.

В творбата доминират към 20 ръчно изрисувани порцеланови чинии, доста от които са украсени с разцъфнал знак на пеперуда, наподобяващ вулва.


https://judychicago.com/

Смятайки, че в творбата има " прекалено много вагини ", актуалната английска художничка Корнелия Паркър презира инсталацията в The Guardian като " всичко, което е обвързвано с егото на Джуди Чикаго, а не с бедните дами, които тя би трябвало да издига ". " Всички ние сме сведени до вагини, което е малко депресиращо. ", споделя художничката.

6. Ричард Сера, " Наклонена дъга ", 1981 година

В нощта на 15 март 1989 година, 8 месеца преди чуковете да стартират да разрушават Берлинската стена, екип от строителни служащи се спуска на площад " Федерал " в Ню Йорк, с цел да унищожи противоречива стоманена укрепление, дълга 36 м и висока 3,6 м, която е издигната 8 години по-рано.


Richard Serra

Съдебни наблюдаващи вземат решение, че тази новаторска творба на американския художник Ричард Сера е леговище за вандали и че минималистичната статуя би трябвало да бъде отстранена и откарана в склад.

7. Кристо и Жан-Клод, " Обградените острови ", 1983 година

През 1983 година 11 острова в залива Бискейн в Маями са заобиколени с розов полипропиленов плат в продължение на две седмици от художниците Кристо и Жан-Клод.


https://christojeanneclaude.net

Природозащитници обаче стачкуват против инсталирането на творбата, обезпокоени от дълготрайния резултат на 603 870 кв. м синтетична пластмаса, опъната върху местообитанията на локалната флора и фауна.

Аргументът на художниците обаче е разговорът, който творбата провокира и който принуждава локалните управляващи и поданици да разискват крехкостта на средата, в която живеят.

8. Трейси Емин, " Моето легло ", 1998 година

Леглото е незаместим атрибут в някои от най-великите творби на западното изкуство - от " Венера от Урбино " на Тициан до " Спалнята в Арл " на Ван Гог, от редуващите се голи и облечени Махи на Гоя до дяволския " Кошмар " на Хенри Фузели, публичното отвращение от инсталацията на английската художничка Трейси Емин на разхвърляното ѝ " Моето легло " е бурно дълготрайно.


https://www.tate.org.uk

Защитниците на творбата обаче са сюрпризирани, че повече от 80 години след писоара на Марсел Дюшан, едно разбъркано легло може да провокира такова отвращение и се питат дали същинското несъгласие не е от това, че една жена безочливо се е настанила в мъжки музей.

Инсталацията " Моето легло " е показана на изложбата на премията " Търнър " през 1998 година  

9. Давид Черни, " Акула ", 2005 година

Чешкият художник Давид Черни се осмелява да издигне пред посетителите потопена в аквариум статуя на сваления иракски деспот Саддам Хюсеин. За някои творбата е прекомерно покрай това да сложи Хюсеин в ролята на жертва.


Wikipedia

Планираната за началото на 2006 година галерия на противоречивата творба в музея в Миделкерке, Белгия, в последна сметка е анулирана с декрет на кмета на града Мишел Ландуйт заради опасения, че " избрани групи от популацията ще сметнат творбата за прекомерно провокативна ".

Именно Давид Черни е и художникът, който през 2009 година изобразява България като тоалетна в инсталацията " Ентропа ".

10. Пол Маккарти, " Дърво ", 2014 година

Понякога желанието за цензуриране се демонстрира по-скоро от афектирани наблюдаващи, в сравнение с от внимателни куратори.

Такъв е казусът през октомври 2014 година, когато голямата надуваема статуя " Дърво " на американския художник Пол Маккарти, издигната за Коледа на площад " Вандом " в Париж, е съборена от вандали и на процедура унищожена.


artnet.com

След като критиците акцентират приликата на скулптурата с форма на вибратор, колосалната творба мъчно може да се опази от посягане.

Самият художник също не се измъква незасегнат. Възмутен клиент се нахвърля против него и забива пестник в лицето му.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР