Директор на училище във Флорида беше принуден да подаде оставка,

...
Директор на училище във Флорида беше принуден да подаде оставка,
Коментари Харесай

“Изложени на порнография”. Шестокласници видяха голия Давид на Микеланджело, родителите им се смутиха

Директор на учебно заведение във Флорида беше заставен да подаде оставка, откакто родител се оплакал, че възпитаници от шести клас са изложени на порнография, заяви Би Би Си. Сигналът е подбуден след урок по ренесансово изкуство, в който на младежите е показана статуята на Давид, дело на Микеланджело.

Емблематичното създание е едно от най-известните в историята на Запада.

Голият Давид. Снимка: Getty Images

След урока обаче родител определил преподадения материал като нецензурен, а други двама декларирали, че са желали да бъдат предизвестени за новите познания авансово.

Статуята с дължина 5,17 м изобразява изцяло голия Давид - библейската фигура, която убива Голиат. Урокът, изнесен пред възпитаници на възраст 11 и 12 години, включвал и препратки към картината на Микеланджело " Сътворението на Адам " и " Раждането на Венера " на Ботичели.

Директорката на класическото учебно заведение в ТалахасиХоуп Караския съобщи, че е подала оставка, откакто учебното настоятелство ѝ е сложило ултиматум да го направи, в противоположен случай ще бъде уволнена.



Голият Давид. Снимка: Getty Images

Местни медии оповестяват, че Караския не е знаела повода, заради която ѝ е била поискана оставката, само че има вяра, че това е обвързвано с недоволствата от урока. Дамата е била шеф от по-малко от една година.

В изявление за американското издание Slate ръководителят на учебния съвет Барни Бишъп III съобщи, че предходната година шефът е изпратил известие до родителите, в което ги уведомява, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, само че тази година това не е направено. Бишъп дефинира неналичието на информация като " явна неточност " и съобщи, че " родителите имат право да знаят когато и да е, когато на детето им се преподава противоречива тематика и картина ".

" Няма да демонстрираме цялата скулптура на Давид на децата в детската градина. Няма да я демонстрираме и на второкласници. Показването на цялата скулптура на Давид е уместно на избрана възраст. Ще разберем по кое време е това ", споделя Бишъп.

В четвъртък губернаторът на Флорида Рон ДеСантис пристъпи към разширение обсега на закона, който не разрешава на държавните учебни заведения да преподават полово обучение и информация, обвързвана с половата еднаквост. Предвижда се учителите, които нарушават закона, да бъдат краткотрайно отстранени или да изгубят лиценза си за преподаване.

Статуята на Давид е приключена от Микеланджело сред 1501 и 1504 година и незабавно е оповестена за шедьовър, а ренесансовият художник Джорджо Вазари споделя, че Давид " надминава " всяка скулптура, съществувала до тогава, напомня Би Би Си.

През 1857 година кралица Виктория подарява копие на Давид на музея в Южен Кенсингтън. Когато за пръв път вижда отливката, тя е толкоз шокирана от голотата, че е поръчан смокинов лист, който да прикрие гениталиите.

На уеб страницата на музея V&A се споделя, че листът е бил съхраняван " в подготвеност за всевъзможни кралски визити и е бил окачван на фигурата благодарение на две стратегически ситуирани куки ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР