Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро. Над

...
Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро. Над
Коментари Харесай

Министър Пулев: Над 28 млн. лв. инвестира турски производител на домакинско стъкло у нас

Директните турски вложения в България надвишават 1 милиарда евро. Над 2200 турски компании са избрали България за желано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев при връчването на документ за инвестиция клас „ А “ на господин Хасан Шабанов и господин Нурал Хюсеин, прокуристи на „ Пашабахче България “ ЕАД. Издаденият документ е за капиталовия план „ Автоматизация и иновация на съществуващо дружество “, който ще се осъществя в гр. Търговище. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 28,5 млн. лева Сертификатът е публикуван по реда на Закона за поощряване на вложенията.

Проектът в Търговище на един от най-големите производители на домакинско стъкло „ Пашабахче България “ ЕАД планува въвеждане на новаторски процеси в съществуващото дружество в града. Дружеството ще автоматизира производството и ще усъвършенства работния развой, както включи ново софтуерно съоръжение. Планираната рационализация ще докара до увеличение на потенциала на предприятието, разгръщане на продуктовата гама и по-бърза инспекция на готовите произведения от стъкло, като по този начин ще се реализират по-високи индустриални цели. Планира се да бъдат построени слънчеви панели, които да се употребяват за зареждане на лични потребности. Като насърчителна мярка по плана компанията ще получи подкрепяне за създаване на детайли на техническата инфраструктура.

По думите на министър Пулев, Република Турция е в Топ 5 на основните външнотърговски сътрудник на България на база експорт и в Топ 3 на база импорт. Почти половината от турските вложения у нас са получили поддръжка през Българската организация за вложения, а стокообменът за 2022 година с Турция е над 7 милиарда евро. „ Имаме упоритостта средносрочно да достигнем до 10 милиарда евро годишно “, сподели министър Пулев по-рано през годината, при срещите си с представители на турския бизнес на огромен конгрес в Истанбул, на който от страна на България участваха трима министри.

„ Пашабахче България “ ЕАД е водач в производството на домакинско стъкло. Компанията доближава до 150 хиляди тона индустриален потенциал на година, като създадените в завода стъклени произведения за дома се изнасят на три континента - Европа, Америка и Северна Африка.

Компанията е част от групата „ Шишеджам “, която е водач в производството на всички съществени типове стъкло като флоатно стъкло, стъклени произведения за дома, стъклен амбалаж и стъклени нишки. То е измежду най-големите производители в своята сфера с мащаба на произвеждане, степента на специализация и конкурентните си действия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР