Директните обезщетения за животновъдите от Ямболско са 305 000 лева.

...
Директните обезщетения за животновъдите от Ямболско са 305 000 лева.
Коментари Харесай

Неяснотата за размера за обезщетенията за чумата и как дойде заразата остава

Директните компенсации за животновъдите от Ямболско са 305 000 лв.. Първоначално пресмятахме при по-ниска база, само че включихме и друга база – за овца компенсацията е не по-малко от 190 лв., приблизително ще е над 200 лв. . Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов на въпроси на животновъдите от засегнатия от чума по дребните преживни животни (овце и кози) регион в Ямболско.
Имало гласувана помощ и от общо 32 лв., като 7 лв. са по De Minimis, само че останалите 25 лв. щели да бъдат вдигнати на 40 лв.. Отделно ще има помощи и по други пера, добави министърът, за който сметките на животновъди за 600 лв. на овца са " малко спекулативни ". Припомняме, че директното обезщетение на глава за овца е най-малко 190 лв., за шиле – най-малко 160 лв., а за агне – най-малко 140 лв.. Той беше запитан и какъв брой пари на глава дава Европейски Съюз поради това заличаване, само че не разяснява тематиката.
Порожанов даде обещание пред Нова телевизия да бъде ангажирана и компания по Закона за публичните поръчки, която да поеме дезинфекцията на стопанствата, в които беше открита чума.
По думите на министъра чумата има няколко генотипа, като този от Турция е с по-бавно изложение на признаците и с по-късна смъртност, само че заболяването е мощно заразна . И подсети, че около заболяването " луда крава " в Англия бяха убити 300 000 крави, в Холандия поради чума по прасетата са били евтанизирани 12 000 000 животни. Трябва да защитим 1,3 млн. глави малък преживен добитък, е тезата на Порожанов.
Трудно ми е да кажа по какъв начин е влезнала болестта, това би трябвало да се види, да се потвърди . Може да е импортирана – има обществени контакти сред наши и турски жители, сподели още Порожанов. Той добави и, че в Турция имало доста заболявания, които не се третирали и лекували по този начин, както в Европейския съюз.
Относно модела на връзка сред Българската организация по храните (БАБХ) и фермерите, Порожанов съобщи, че " очевидно е трябвало да се работи самостоятелно с всеки от стопаните ", а освен с кметствата. Има удостоверение за съществуване на чума, увери министърът и посочи: " Не си мислете, че на хората с бели престилки им е елементарно да вършат това, те са подложени на доста сериозен напън, да не приказваме, че бяха атакувани с твърди предмети”. Той разяснява и отчет на Център за разбор на риска, съгласно който ограниченията, възприети от Европейски Съюз за тази болест, са прекомерно рестриктивни. Този център е прекомерно теоритичен – способният орган за биосигурността е БАБХ, акцентира Порожанов.
На пряк въпрос дали е мислил за оставка, Порожанов отговори: " В момента, в който министър председателят щракне с пръст, ние сме подготвени да си отидем. Когато министър председателят реши, че нещо не е както би трябвало, не е нужно даже да подаваме оставка ". Министърът приключи и с думите, че никоя парламентарна група не е поискала профилираните протоколи за обстановката.
По въпроса за оставките към този момент зам.-земеделският министър Цветан Димитров, на който оставката изиска Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, няма да се отдръпва от поста си.
Решението за евтаназия на животни се взема от БАБХ. То не се взима еднолично обаче, а се рапортува за обстановката в Европейска комисия, разяснява Димитров в ефира на bTV.
Колегите от Агенцията се позоваха най-много от решенията на Световната здравна организация, уточни Димитров. Това са решения, които при епизоотична конюнктура се взимат от способния орган, който в тази ситуация е БАБХ. Димитров означи още един път, че ще има самостоятелен метод при оценката на компенсациите за другите стопани.
В последна сметка заместник-министърът обаче не сподели навръх какво съображение е взето решението за всеобщото изтребване на животните в Ямболско. Той обаче е безапелационен, че животните не са евтаназирани без причина . Цветан Димитров позволи и слаба организация във връзка с разяснителната акция и дейностите на способените институции.
Взети са проби от селата Долно и Горно Ябълково и Момина черква, съобщи регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков. Той уточни, че са проведени КПП-та, с цел да не се позволява прекосяване на животни, трупно месо и млечни артикули от Ямболска към Бургаска област.
Частен случай
Нямах никакви учредения да се колебая във връзка с това, което БАБХ е открила. Това сподели животновъдът от село Воден Йордан Трифонов, чиято плантация е била първата, в която са евтаназирани животни. Трифонов уточни, че контролните органи са умъртвили 254 овце, 76 агнета и 6 коча.
До момента не съм получил компенсации. Не знам и точния размер на компенсациите. Моите животни за селекционни и чакам съответно обезщетение. Според мен органите на БАБХ са позволили дефинира недостатъци, само че казусът е в това, че очевидно всички животни наподобяват здрави. Животните са безусловно в добра кондиция, само че нямам учредения да се колебая и в кръвните проби на френската лаборатория, разяснява още земеделският собственик. Той предвижда, че в околните две години евентуално няма да има продукция от мляко и агнета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР