Директни упреци към Русия за газовата криза в Европа отправи

...
Директни упреци към Русия за газовата криза в Европа отправи
Коментари Харесай

Шефът на Международната агенция по енергия упрекна Русия за газовата криза в Европа

Директни упреци към Русия за газовата рецесия в Европа насочи изпълнителният шеф на Международната организация по сила (МАЕ) Фатих Бирол, предаде Асошиейтед прес. Според него високите цени на газа и ниските равнища за запълненост на хранилищата значително се дължат на държанието на държавния газов снабдител Газпром.

Русия би могла да доставя поне с 30 на сто повече газ през съществуващите газопроводи, уточни на онлайн конференция ръководителят на 30-членната организация, основана в Париж. Това би се равнявало на към 10 % от европейското на ден ползване - съвсем колкото размерът, който съгласно представители на бранша ще бъде нужен, с цел да се избегне огромен дефицит при положение на по-студено от предстоящото време.

За разлика от други снабдители като Норвегия, Алжир и Азербайджан, които усилиха доставките си за Европа, Газпром е понижил износа си за Европа с 25 % през четвъртото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година макар високите пазарни цени, посочи Бирол. Той акцентира, че по-ниските доставки на съветски газ съответстват със усилването на геополитическото напрежение към Украйна, само че не пожела да удостовери тезата в журналистически въпрос, че Русия употребява газа за политически напън против Западна Европа. 

Руският президент Владимир Путин увери, че Газпром е извършил уговорките си по дълготрайните контракти и упрекна за високите спотови цени на газа в Европа да се премине към мощно изменчиво краткосрочно пазарно ценообразуване. Освен това по думите му немски клиенти на газ препродават съветски газ на Полша и Украйна, вместо да отговорят на потребностите на личния си пазар.

Подземните газохранилища са запълнени едвам на към 50% от потенциала си спрямо исторически високите равнища от 70% предходната година по същото време и този дефицит е фактор за скокообразното повишаване на синьото гориво. Това е комерсиална опция, от която Газпром не се възползва, разяснява Бирол и посочи, че точно Газпром е виновен значително за ниските равнища в газохранилищата, защото компанията е в основата на половината от недостига на складирания газ, макар че има едвам 10 % от европейските складови мощности.

" Несигурността към цените и доставките остава огромна, а по-голямата част от отоплителния сезон към момента следва ", означи Бирол. Той добави, че доставките на полутечен природен газ с кораби оказват помощ, само че навременното им идване е лимитирано от продължителното време, належащо за превоза.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР