Директивата за лицата, подаващи сигнали за нарушения (т.нар. разобличители) е

...
Директивата за лицата, подаващи сигнали за нарушения (т.нар. разобличители) е
Коментари Харесай

България бави приложението на директива за т.нар. разобличители

Директивата за лицата, подаващи сигнали за нарушавания (т.нар. разобличители) е много комплицирана и обгръща промени в разнообразни браншове на правото . Това сподели пред БНР Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация „Прозрачност без граници“ и учител по финансово и данъчно право в Софийския университет.

Голям кръг от лица би трябвало да бъдат ангажирани с приложението на директивата – както в обществената, по този начин и в частната сфера, на практика целият бизнес в България. Директивата визира всички търговци, които имат над 50 души личен състав. Обхваща и отбрана на лицата, които осведомят посредством медиите за разнообразни недобри практики, които засягат публичния интерес.“

Приложим закон е трябвало да има още в края на предходната година , означи Славов.

„Въпреки това огромно закъснение Министерството на правораздаването , което е натоварено с това въвеждане, пропуща да направи консултация с всички тези лица – работодателски организации, синдикати, представители на правосъдната власт.“

На финала е публично разискване по тематиката. „Прозрачност без граници“ има направено мнение. Според Славов диалогът би трябвало да се върне на концептуално равнище. Той набеляза „ извънредно доста проблеми „.

Първо е належащо още веднъж да се направи разискване със заинтригуваните страни на кардиналните постановки в закона, а по-късно да има на експертно равнище ново действително публично разискване , заключи Калин Славов в предаването „Хоризонт до обед“.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР