Дир.бг припомня трагедията и какво се случи по време на

...
Дир.бг припомня трагедията и какво се случи по време на
Коментари Харесай

9 души изгоряха във влака София-Кардам преди 10 г.

Дир.бг напомня нещастието и какво се случи по време на правосъдното дело.

Късно вечерта на 28 февруари 2008 година два от вагоните на влака, който се движи от София за Кардам, избухват в пламъци покрай гара Червен бряг. В спалния вагон пътуват 27 души, а в кушет-вагона - 35. След като огънят лумва, влакът е спрян и стартира евакуация на пасажерите. Не всички обаче съумяват да излязат. Пламъците са загасени към 5.30 сутринта от пожарникари и тогава страшните последици стават ясни. Първоначално се счита, че жертвите са 8, само че по-късно са открити остатъци от още едно тяло.

Според заключението на пожаро-техническата експертиза, направена по време на следствието, причина за огъня е доста превишаване на допустимата температура на отоплението и възпламеняване на леснозапалими субстанции - дезодорант или парфюм. Експертите установяват и голям брой неизправности в електрическата и отоплителна система.

Причина за гибелта на всички 9 души, които са били в кушет-вагона, пък е отравяне с токсични субстанции. След това телата на пасажерите са изгорели до неразбираемост, сочат данните на съдебно-медицинската експертиза.

На 5 март в страната е разгласен Ден на народен печал за жертвите, които са разпознати публично няколко дни след нещастието: студентките Валерия Желева (20 г.), Антоанета Тодорова (22 г.), корабният инженер Даниел Вичев (25 г.), проф. Рашо Рашев - шеф на Националния археологически музей, Мая Машева, Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Галина Иванова и Елена Халачева.

Прокуратурата повдига обвинявания на трима чиновници на БДЖ . Единият от тях е зам.-директорът на "Пътнически транспорти " Георги Иванов, който съгласно обвиняването е издал заповед, в която наредил страничните порти на вагона да се заключват с каре и щифт, което блокира пасажерите, опитващи да се излязат от горящия трен.

Кондукторът на влака Георги Георгиев пък е упрекнат в незаконно безучастие - не спрял влака в точния момент, употребил неспособен пожарогасител, работил е безредно и не е предизвестил пасажерите за пожара.

Обвинение в причиняване на гибел по несъобразителност получи и шеф влака Иванка Костадинова. Прокуратурата изиска за всеки от тях оптималните вероятни санкции - 15 години затвор.

Съдебният развой - от ефикасни до условни присъди

През май 2010 година Плевенският областен съд произнесе първите присъди по делото за трегедията - шафнерът беше наказан на 12 години отнемане от независимост, началничката на влака - 8 години, а зам.-директорът беше оневинен. Магистратите постановиха, че точно първите двама носят персонална отговорност за дейности при пожар и за поддържането на противопожарните уреди в редовност. Освен това съдът одобри, че по време на случая Георгиев е използвал алкохол.

По-късно обаче Апелативният съд във Велико Търново понижи присъдите на двамата наказани - Георгиев получи 8,5 години затвор, а Костадинова - 5.

През 2011 година делото стигна до Върховния касационен съд, само че той го върна за ново разглеждане. Тогава висшите магистрати обявиха, че има доста смекчаващи виновността на Георги Георгиев и Иванка Костадинова условия и те са наказани при неизяснена фактическа конюнктура – експертизата по делото не потвърждава дали са можели да реагират за 4 минути при пожар, обхванал целия кушет-вагон. Като неточност беше регистрирано и че е оневинен Иванов.

Така, през септември 2012 година, нов състав на Апелативния съд във Велико Търново издаде напълно разнообразни присъди - наказванията на кондуктора и шеф влака бяха понижени на условни - 3 години с 4-годишен изпитателен период за шафнера, и 2 години и половина, също с 4 години изпитателен период. И оправданият началник този път бе приет за отговорен, само че и той не получи дейно наказване - 1 година и шест месеца условно, с 3 години изпитателен интервал.

Постановено беше още тримата солидарно да платят на 19 близки на починалите - 1,9 млн. лева

В последна сметка, през 2013 година Върховен касационен съд произнесе окончателните присъди, макар митингите на прокуратурата и роднините - доказани бяха условните присъди и на тримата подсъдими.

Това се случи, въпреки те да бяха приети за отговорни.

"Нито един от оживелите не удостоверява обясненията на касатора, че той уведомил хората за пожара и им обезпечил път за овакантяване на вагона. Напротив, излиза наяве, че не кондукторът, а пасажери чукали по вратите на купетата и будели спящите . Установено е, че Д.В. (Даниел Вичев - б.р.), който държал междинните порти сред кушет-вагона и спалния вагон, с цел да могат пасажерите да напущат горящото пространство, и намерил там гибелта си ", записаха в решението си магистратите.

Освен това, следственият опит е посочил, че Георгиев и Костадинова са имали опция да оказват помощ на жертвите преди обгазяването да стане прекалено. За осъществяване на нужните дейности за евакуация и гасене на пожара, на кондуктора са били нужни малко повече от 3 минути, а токсична централизация се е основала за към 5.

Свидетели пък дали показания, които опровергават думите на Костадинова, че е положила старания за евакуацията им. Напротив, подсъдимата бързо напуснала влака, а вратата на спалния вагон, която твърди, че е отключила и извеждала пасажерите, е била открита затворена.

В решението си Върховен касационен съд обаче изясни за какво въпреки всичко не ефикасни, а условни присъди са обективни .

"Двамата подсъдими са попаднали в изключителна обстановка, за която са нямали задоволителна практическа подготовка, защото не са били подготвени за гасене на пожар и екипна работа. Те разполагали с лимитирано време за деяние и всяка пропиляна в неправилни операции, суматоха и лутане минута имала съдбовни последствия ", мотивираха се съдиите.

Според тях Георгиев е позволил нарушавания, само че не бездействал, а се опитал, въпреки и безуспешно, да гаси пожара и да проникне в задимения вагон. Костадинова пък схванала, че влакът гори чак след спешното прекъсване. Тя се поддала на зародилата суматоха и не могла да се опълчи.

Така никой не влезе в пандиза за гибелта на 9 души.

А някои от околните даже не пожелаха да получат "кръвнина ". Семейството на Валерия Желева, което взе 200 000 лв. обезщетение, го подари на всички образователни заведения, в които е учила.

Шафнерът: Никого не съм умъртвил

През 2015 година шафнерът Георги Георгиев, който продължаваше да работи като кондуктор в спален вагон, призна, че не се усеща отговорен.

"Нямам виновност, с цел да усещам за виновност. Убиец е вагонът. Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал порти. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз съм извикал. Мога ли всяко настрана купе да разтварям и да споделям. Цялата работа е за едни чанти. Добруджанецът си обича чантите - преносимия компютър и останалото (няколко от жертвите бяха от Добрич - б.р.). Нищо не могат да ми създадат, без да съм направил нарушаване. Аз не съм избавител, аз съм кондуктор . Това е ситуацията ", съобщи тогава той в телевизионно изявление.

На въпрос какво би споделил на родителите на починалите, той отговори:

"Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих вашето дете! ". Така ли да им кажа? Аз умъртвил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого ".

Георгиев отхвърли обвиняванията на околните жертвите, че е консумирал алкохол в деня на случая.

В отговор татко на един от изгорелите съобщи:

„ Този човек не го считам за мъж. Пожарът е можел да бъде сподавен още в самото начало. Кондукторът е можел просто да затвори вратата. БДЖ не са оценили риска ".

Междувременно - през 2014 година, умря машинистът Христо Колев, който избави десетки пасажери, само че поради вдишания пушек получи тежко белодробно заболяване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР