Дир. бг припомня събитията от този период на историята ни,

...
Дир. бг припомня събитията от този период на историята ни,
Коментари Харесай

Преди 73 г. Народният съд издава хиляди смъртни присъди

Дир. бг напомня събитията от този интервал на историята ни, в който единствено за няколко месеца са наказани и екзекутирани хиляди хора.

На днешната дата преди 73 години смъртни присъди получават 8 царски съветници, 22-ма министри от държавните управления след 1941 година, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите не подлежат на обжалване и са изпълнени незабавно - още същия ден.

Така нареченият Народен съд е ексклузивен правосъден орган, основан след окупацията на Царство България от Червената войска и преврата на 9 септември 1944 година от властта на Отечествения фронт. Органът, основан в нарушаване на настоящата по това време Търновска конституция, действа от декември 1944 година до април 1945 година

На 17 септември 1944 година министър-председателят Кимон Георгиев афишира програмата на държавното управление, която включва и „ Народен съд над виновниците за издевателствата над борците за националните свободи и над мирното население в България”.

Близо 30 000 души са задържани , като над 10 000 от тях са подсъдими.
За да водят делата са основани 13 висши правосъдни състава и 125 елементарни. Първи висш състав поема някогашните министри, регенти и царски съветници, а Втори висш състав – депутатите от 25-то Народно заседание (1940-1944).

В същото време Георги Димитров, който тогава управлява Международния отдел на Централен комитет на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), свежда наставления в специфични телеграми от Москва. В тях той написа до висшите ръководители в партията в София Трайчо Костов и Вълко Червенков:

„ Никой не би трябвало да бъде оневинен! И никакви съображения за човечност и състрадание не би трябвало да играят каквато и да е роля “.

Главните подсъдими са тримата регенти на малолетния тогава цар Симеон II - принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов и ген. Никола Михов. Разпитът и следствието против тях и няколко генерали от армията са извършени в Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД) в Москва, само че те са върнати в София малко преди началото на делото.

По-голямата част от основните правосъдни процеси се организират в Съдебната палата, само че и в аулата на Софийския университет. Властта взема ограничения в образователното заведение да не се позволяват външни лица, в това число и околните на подсъдимите. В същото време са проведени групи от ремсисти, които скандират пред начело "Смърт на националните врагове!”.

Народеният съд издава общо 9550 присъди в 135 правосъдни процеса , като измежду наказаните са освен политици и военни, а и писатели, художници, публицисти. На 3 юли 1945 година основният национален обвинител Георги Петров рапортува, че са произнесени 2618 смъртни, 1226 доживотни тъмнични, 8 – 20-годишни, 946 – 15-годишни, 687 – 10-годишни и 3741 по-кратки присъди. Много от наказаните на затвор умират директно след съда от побой и изтезания.

Конфискувани са над 200 предприятия и голям брой недвижими парцели и движимости. Изселени са 4325 фамилии на близки на наказани, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

По подигравка на ориста, наказан, въпреки и не на гибел, е и спасителят на българските евреи Димитър Пешев - неговата присъда е 15 години затвор „ за фашистка активност и антисемизъм “.

Посмъртно е наказан и известният художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев, който в края на 1944 година е задържан, подложен на изтезания и в последна сметка пребит до гибел. Присъдата е за "антисъветска " агитация поради карикатурите му на съветския комунистически водач Йосиф Сталин.

Константин Муравиев е единственият оживял министър-председател на България отпреди 9 септември 1944 година

За съпоставяне - на Нюрнбергския развой в Германия са наказани 19 души, от които на гибел едвам 12.

Спомените на Царица Йоанна: Екзекутори с автомати

„ На наказаните, преди да ги убият, бе отнета последната вяра да видят още веднъж околните си, защото фамилиите бяха депортирани и това бе повода, заради която желаех да ги видя един по един преди изтезанието ", написа кралица Йоанна Българска - брачна половинка на цар Борис III и майка на Симеон Сакскобургготски, в записките си, издадени през 1964 година

"Ескортът беше спретнат в двора на Съдебната палата от входа към ул. „ Алабинска”. По този път се простираше ескорт от шест камиона, към които бяха отправени жертвите. Беше дадена заповед да се удря и убива всеки, който протестираше, повишавайки глас. Един млад народен представител, Иван Батембергски, извика: „ Помощ”, само че незабавно му бе строшен черепа с приклад.

Друг, министърът Тодор Кожухаров, неработоспособен от войната и ослепителен публицист, вървеше, опирайки се на бастун; внезапно извика: „ Не би трябвало да плачем за нас, а за България”. И запя националния химн „ Шуми Марица”. Бе погубен с удар от револвер . Тримата регенти Кирил, Филов и Михов бяха изведени последни дружно с двама тежко заболели наказани. Качиха ги на един полупразен камион... ", написа още кралица Йоанна, която през 1964 година е принудена да напусне страната със фамилията си.

"...В гробищата на София бяха паднали няколко бомби, отваряйки доста необятни изкопи. Осъдените бяха накарани да слязат на дребни групи наоколо до тези „ към този момент готови” ями. Някой, не виждайки строен наказателния взвод, попита дали ще би трябвало да чакат на това място и с този ужасяващ северен вятър. Бе отговорено небрежно, че ще бъдат убити един по един. Наистина, двама екзекутори бяха подготвени с автомати в ръце... Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се по този начин да отклонят вниманието и националните поклонения ", споделя още кралица Йоанна.

Отмяната на присъдите

Чак през 1996 година Върховният съд анулира присъдите с претекст - голям брой процесуални нарушавания.

През 1998 година Конституционният съд одобри, че Народният съд „ не е съдът, действителен и настоящ към оня миг като част от правосъдната система на страната, а е един ексклузивен съд с избрани по време пълномощия... От позиция на в този момент настоящата Конституция по този начин издадените присъди не могат да се окачествят като правосъдни актове “.

През 2000 година 38-то Народно заседание одобри Закон за оповестяване комунистическия режим в България за незаконен , в който беше записано, че присъдите на Народния съд са едно от закононарушенията.

През 2010 година 41-то Народно заседание одобри смяна в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, импортирана от Съюз на демократичните сили, с която бяха оправдани наказаните участници в комисиите за следствие на убийствата на 22 000 полски офицери и интелектуалци в Катин и Виница, разстреляни от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) по заповед на Сталин през 1939 година

През 2011 година държавното управление на Бойко Борисов разгласи датата 1 февруари за Ден на респект към жертвите на комунистическия режим. Това стана по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На този ден доста жители се събират пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

В началото на тази година от Министерството на образованието оповестиха, че понятия като комунизъм, наказателен уред, Народен съд, гнет, атентат, съветизация, реквизиция, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития ще бъдат въведени в новата образователна стратегия по история и цивилизации за 10 клас, която влиза в действие за образователната 2019/2020 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР