Дипломацията е преди всичко кауза, основана на чувството на дълг

...
Дипломацията е преди всичко кауза, основана на чувството на дълг
Коментари Харесай

Румен Радев: Дипломацията е кауза, основана на чувството на дълг пред Родината

Дипломацията е на първо място идея, учредена на възприятието на дълг пред Родината и на висок морал в осъществяването на професионалните отговорности.

Това показва президентът Румен Радев в приветствен адрес до управлението и чиновниците на Министерството на външните работи, дипломатическите задачи зад граница, Дипломатическия институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи и всички сегашни и някогашни дипломати по случай Деня на българската дипломатическа работа – 19 юли, оповестиха от пресцентъра на президентството. 

Президентът приветства напъните на българските дипломати по целите на българската външна политика за отстояване на мира и сигурността на България в изискванията на война наоколо до границите на страната. В приветствието си Румен Радев откроява и смисъла на отбраната на стратегическите ползи на България, на българските жители и българските общности в чужбина, одобряването на страната ни като деен, благонадежден и насочен към решения член на Европейски Съюз и НАТО, Организация на обединените нации и други интернационалните организации, както и поддържането на добросъседски връзки, учредени на съдействие.

Държавният глава декларира, че през миналите 144 години от съществуването на дипломатическата ни работа нейната задача е праволинейно и безкомпромисно да отстоява българските ползи за отбрана на националната сигурност и независимостта на страната ни, благоденствието и главните права и свободи на българските жители, както и съдействието за определяне на обективен интернационален ред.

Румен Радев показва, че през годините редица дипломати са надмогвали политическата обстановка, проявявайки праволинейност и отстоявайки националните полезности с риск за своята кариера и персонално благоденствие. В подтекста на тазгодишното отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война президентът напомня доблестта на консулите, които през 1939-1944 година, макар получаваните разпоредби, издават директни визи на няколко хиляди мъже, дами и деца от еврейски генезис, спасявайки ги от несъмнено заличаване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР