Дипломатическите отношения между България и Унгария са на повече от

...
Дипломатическите отношения между България и Унгария са на повече от
Коментари Харесай

Държавният глава удостои посланика на Унгария у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Дипломатическите връзки сред България и Унгария са на повече от 100 години, а взаимното доверие и интензивно съдействие в разнообразни публични сфери се основава на здравите исторически и културни връзки сред двете страни. Това съобщи президентът, който удостои посланика на Унгария у нас Текла Харангозо с медал „ Мадарски конник “ първа степен на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, оповестяват от пресслужбата на президента.

Отличието е за значимия принос на дипломата за развиването на политическите, стопански и културни връзки сред двете страни.

В словото си президентът открои дейната роля на дипломат Харангозо за задълбочаването на двустранните връзки и развиването на политическите контакти на най-високо равнище, като посочи визитата у нас на президента на Унгария Каталин Новак през тази година.

Държавният глава означи разширението на партньорството в областта на енергетиката, включително съдействието по самодейността на България „ Solidarity Ring ” за увеличението на доставките на природен газ от Азербайджан. изрази вяра да се надгради наклонността за увеличение на унгарските вложения у нас и затвърждаването на Унгария като значим търговско-икономически сътрудник.



Президентът Радев означи, че в лицето на Текла Харангозо България има откровен другар, като добави, че тя е измежду учредителите на Клуба на посланиците, говорещи български език.

Посланик Харангозо благодари за удостояването й с държавно отличие. Тя уточни, че през последните седем години дейна дипломатическа работа нейна цел е била укрепването на двустранните връзки сред България и Унгария.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР