Дипломатически скандал избухна между Румъния и Унгария, след като Будапеща

...
Дипломатически скандал избухна между Румъния и Унгария, след като Будапеща
Коментари Харесай

Дипломатически скандал, Унгария оттегли подкрепата си към Румъния за ОИСР

Дипломатически скандал избухна сред Румъния и Унгария, откакто Будапеща реши да отдръпна поддръжката си за присъединението на Румъния към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) поради прекъсването на активността на римо-католически колеж в румънския град Търгу Муреш, оповестява Медиафакс, представен от Българска национална телевизия.

" Унгария счита решението на Румъния за офанзива по адрес на Католическата черква, унгарското малцинство, по адрес на засегнатите деца и фамилии. Това е прекомерно неприятелска и прекомерно сериозна стъпка на Румъния ", съобщи държавният секретар в унгарското външно министерство Магяр Левенте.

Аджерпрес оповестява, че унгарското външно министерство е извикало за съвещания през вчерашния ден румънския дипломат в Будапеща Мариус Лазурка във връзка със прекъсването на активността на лицея.

От своя страна румънското външно министерство дефинира отношението на Будапеща като " изцяло несъответстващо, неприятелско и контрапродуктивно ".

В прессъобщение на институцията се показва, че румънските управляващи " се стремят да намерят решения за обезпечаването на междукултурен разговор, целящ поощряване на толернатността и положителното междуетническо общуване ", само че в същото време се акцентира, че всяко образователно заведение би трябвало да съблюдава румънските закони.

" Румънските управляващи съжаляват за превръщането на тази тематика, която не визира по никакъв метод правото на обучение на унгарското малцинство в Румъния (...), в тематика на предизборната акция в Унгария ", се показва още в известието.

Около 2500 души участваха нощес в митинг в Търгу Муреш поради прекъсването на активността на лицея. " Започва образователната година, а учениците и родителите не знаят в кое учебно заведение ще учат ", съобщи един от участниците в митинга. Информационният уебсайт Зиаре отбелязва, че лицеят е основан през 2014 година по искане на унгарската общественост и Католическата черква.

Училищният инспекторат в окръг Муреш твърди, че от юридическа позиция Римо-католическият колеж в Търгу Муреш към този момент не съществува след дефинитивно правосъдно решение. През ноември предходната година прокурорите от Националната дирекция за битка с корупцията задържаха началника на окръжния учебен инспекторат в окръг Муреш по обвинявания в корист със служебно състояние, като по същото дело е разследван и шефът на католическия колеж, също за корист със служебно състояние.

Румънският министър председател Михай Тудосе съобщи нощес, че не счита, че " унгарската страна ще играе на такова равнище и че в действителност става дума за неверна интерпретация ". " Винаги преди изборите в Унгария стартират дребни проблеми. Ние не сме създали нищо на двата милиона маджарски жители в Румъния, имат всички права ", означи министър председателят.

Финансовият ежедневник " Зиарул финанчиар " дефинира обстановката като " невиждан дипломатически блокаж " и показва, че Будапеща се опълчва на присъединението на Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и раз - един от значимите планове на Букурещ, който, в случай че бъде сбъднат, може да сложи страната в обсега на ползите на огромните международни вложители. Подобен ход на Унгария е невиждан през последните години, като се има поради, че Румъния има поддръжката на Германия, а Съединени американски щати, Англия и Франция също не се опълчват на тази стъпка, отбелязва изданието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР