Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан призова днес талибанските власти

...
Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан призова днес талибанските власти
Коментари Харесай

ООН призова талибаните да осигурят достъп до образование на всички жени и момичета в Афганистан

Дипломатическата задача на Организация на обединените нации в Афганистан прикани през днешния ден талибанските управляващи да разрешат на всички дами и девойки да получават обучение в учебни заведения и университети, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изказване по случай Международния ден на образованието Роза Отунбаева, началник на дипломатическата задача на Организация на обединените нации в страната, сподели, че образованието е в основата на бъдещето на Афганистан. Отунбаева добави, че възбраната за обучение на дами и девойки ще навреди на всички афганистанци. 

" (Обръщам се) към дамите и девойките в Агфанистан, апелирам ви, знайте, че не сте сами. Организация на обединените нации е солидарна с вас и няма да спре да се ангажира и да пази вашето бъдеще ", съобщи представителката на Организация на обединените нации. 

Вече повече от две години талибанските управляващи декларират, че работят по основаване на условия, при които девойките още веднъж да се върнат в учебно заведение. 

Откакто през август 2021 година талибаните се върнаха на власт, девойките могат да вървят на учебно заведение до шести клас и нямат право да учат в университет. В някои елементи на страната дамите и девойките към момента могат да посещават медресе – ислямско сунитско религиозно учебно заведение, или учебни заведения за акушерки. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР