Дипломати от Русия и САЩ се срещнаха в Истанбул този

...
Дипломати от Русия и САЩ се срещнаха в Истанбул този
Коментари Харесай

Дипломати от САЩ и Русия се срещнаха в Истанбул

Дипломати от Русия и Съединени американски щати се срещнаха в Истанбул този петък, с цел да обсъдят редица " механически въпроси в двустранните връзки ", оповестиха съветските държавни осведомителни организации, базирайки се на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Контролираната от Кремъл организация ТАСС заяви, представена от  " Ройтерс ", че двете страни ще обсъдят " сложни въпроси ", измежду които визите, числеността на личния състав в посолствата и работата на институциите и организациите на всяка от страните в чужбина, както и други въпроси, за които няма оповестени елементи.

Рябков съобщи, че срещата е била сред ръководители на отдели от съветското външно министерство и Държавния департамент на Съединени американски щати - на относително ниско равнище. Той сподели, че това е техническа среща и не би трябвало да се преглежда като знак, че двете страни са подготвени да възобновят разискването на " значими въпроси ".

Както съветското посолство във Вашингтон, по този начин и посолството на Съединени американски щати в Москва бяха доста съкратени откъм брой на личния състав през последните години. Десетки съветски и американски дипломати бяха изпратени назад в родните им страни.

Ръководителят на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и шефът на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати Уилям Бърнс се срещнаха в турската столица Анкара на 14 ноември, което беше контакт на най-високо равнище сред двете страни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Сериозни диалози трябваше да има и по друга основна тематика, само че в края на ноември Русия се отдръпна от планувана среща в Кайро, на която да се разиска възобновяването на инспекциите на нуклеарните оръжия в рамките на договора Нов СТАРТ.

Москва упрекна Вашингтон за анулацията на срещата в последния миг, като съобщи, че съветската страна не е имала различен избор, с изключение на да я анулира, откакто Съединени американски щати са декларирали, че не желаят да разискват по-широка стратегия за " стратегическа непоклатимост " по време на диалозите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР