Дипломат от кариерата поема поста външен министър. Драгомир Заков е

...
Дипломат от кариерата поема поста външен министър. Драгомир Заков е
Коментари Харесай

Дипломат от кариерата поема поста външен министър

Дипломат от кариерата поема поста външен министър. Драгомир Заков е претендент за министър на външните работи. Роден е на 24 юли 1975 година в София. Бакалавър по интернационалните стопански връзки и магистър по интернационален бизнес от Университета за национално и международно стопанство.

Между 2015 и 2016 година специализира в Европейския лицей по сигурност и защита. Възпитаник е на Европейския център по въпроси на сигурността „ Джордж Маршал “ (Гармиш Партен-Кирхен) като има специализации и в Женевския център по политика за сигурност.

Кариерен посланик с над 20 години опит в дипломатическата работа на Република България, тръгвайки от най-ниското ходило на кариерно развиване и минал поредно през всички следващи дипломатически рангове.

В интервала 2002-2004 година е аташе в дирекция „ НАТО и интернационална сигурност “ на Министерство на външните работи. Между 2004 година и 2008 година е поредно аташе, трети и втори секретар в Постоянната делегация на Република България в НАТО, Брюксел. Между 2011 година и 2014 година е първи секретар в Мисията на Република България към Организация на обединените нации в Женева. В идващите години до началото на 2019 година заема поредно управителните позиции шеф на отдел „ Контрол на въоръженията “, шеф на дирекция „ Политика за сигурност “ и заместник-политически шеф в Министерство на външните работи. От март 2019 година е дипломат, непрекъснат представител на България в НАТО.

На 1 март 2022 година е определен от 47-то Народно заседание за министър на защитата. След разпускането на 47-то Народно заседание е дипломат за специфични поръчения в Министерство на външните работи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР