Динята е любим плод на малки и големи. Ако и

Динята е любим плод на малки и големи. Ако и ...

Ето какво ще се случи ако изядете цяла диня


Динята е любим плод на малки и големи. Ако и вие сте от хората, които я обичат много и понякога ви се иска да изядете голямо количество от нея, научете защо НЕ трябва да го правите.

Въпреки факта, че динята съдържа много витамини, тя притежава и мощни диуретични качества. Ако изядете цяла диня наведнъж, това може да бъде опасно за вашето здраве.

Лекарите препоръчват да не се консумират повече от 200-300 грама от този плод в рамките на едно хранене. Освен това не забравяйте, че количеството плодове, консумирано на дневна база, не трябва да е повече от 1500 грама.

Най-вече хората с уролитиаза, панкреатит и гастрит не трябва да злоупотребяват с динята. Пациентите със захарен диабет и склонност към диария също не трябва да я включват в менюто си.
Снимка: shutterstock Ето какво ще се случи ако изядете цяла диня

Факт е, че в динята има много глюкоза и вода. Първото вещество бързо се абсорбира в кръвта и повишава нивата на захарта, а голямо количество вода насърчава изхвърлянето на всички хранителни вещества от тялото.

Консумацията на голямо количество диня гарантира ситост. Но в случая засищането не се дължи на хранителни вещества, а на голямото количество вода в този плод. Но ако консумирате голямо количество диня, това ще доведе до раздуване стените на стомаха и ще причини дискомфорт на други органи. В случая ще се наруши сериозно дейността на тези органи и болката е неизбежна. Неприятните симптоми включват още задух, сърцебиене и слабост.

В допълнение, диетичните фибри в динята стимулират червата. Резултатът от неразумната консумация на този плод се изразява и в куп други оплаквания - газове, подуване на корема и диария.

Източник: fakti.bg