Динамиката на пазара изисква да бъдеш гъвкав и да предлагаш

...
Коментари Харесай

Наталия Димитрова, Acta Verba: Постоянна е само промяната


Динамиката на пазара изисква да бъдеш еластичен и да предлагаш нови решения по отношение на търсенето, като запазваш високо качество на услугите, споделя Наталия Димитрова (снимка: персонален архив)

„ Нашата задача е да оказваме помощ на софтуерните компании да описват човешките си истории ”, споделя Наталия Димитрова, експерт с повече от 20 години опит в PR връзките. През 2012 година тя основава Acta Verba – единствената информационна компания у нас с фокус напълно върху софтуерния бранш.

Преди да поеме по несигурния, само че трогателен път на предприемачеството, Наталия придобива богат опит в огромни интернационалните компании като Microsoft, BNP Paribas, Intracom и Телерик (сега Progress). Наученото през годините, построените професионални и другарски взаимоотношения се оказват основни както при започване на бизнеса, по този начин и по-късно, в развиването на компанията.

Днес дава консултантски услуги в областта на PR, създаване на работодателска марка, ръководство на събития и цифров маркетинг за ИТ бранша. Сред клиентите ѝ през годините са Мнемоника, Equinix, Microsoft, Apple, Konica Minolta, Progress, HP, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Ocado Technologies, Paysafe, DHL и доста други.

„ Стремим се да осъществяваме планове, които носят стойност за фирмите и каквото обещаваме и планираме, да се случва на процедура. Това и значи Acta Verba – думи и каузи ”, споделя Наталия. За нея взаимната работа с клиентите е развой на образование и напасване и от двете страни, а резултатите идват след доста труд.

Тази година Acta Verba празнува своята 10-та годишнина. Обърнахме се към Наталия да опише за полезностите на компанията и уроците, които е научила, от изминатия до момента път. Ето какво показа тя:

1. Фокусът е значим. От самото начало взехме решение да сме фокусирани напълно върху софтуерния бранш и досега, доколкото най-малко аз знам, сме единствената такава информационна компания в България. 10 години по-късно съм уверена, че това бе вярно решение – можем да предложим експертиза и високо равнище на услугите. Стремим се да осъществяваме планове, които носят стойност за фирмите и каквото обещаваме и планираме, да се случва на процедура. Това и значи Acta Verba – думи и каузи.

2. Професионализъм и другарство ръка за ръка. Изградените професионални и другарски взаимоотношения са от основно значение както първоначално, по този начин и по-късно. Когато сътворих Acta Verba през 2012 година, към този момент имах 12-годишен опит в разнообразни компании, измежду тях Intracom, BNP Paribas, Microsoft и Телерик (сега Progress). Първите ни клиенти бяха хора, с които през годините бяхме работили като сътрудници и сътрудници. Така е и в този момент – новите ни клиенти главно идват след рекомендации от хора, с които към този момент сме работили дружно и са останали удовлетворени от съдействието ни.

3. Изграждането на доверие в екипа лишава време, само че си коства всяка минута. При нас всеки има свободата да взима решения и носи отговорност за тях. Няма по какъв начин човек да натрупа опит, в случай че не измине личния си път, който неизбежно ще включва и неточности – това е естествено.

4. Помагаме на софтуерните компании да описват човешки истории. За миналите години технологиите се трансформираха доста и това намира отражение както в персоналния, по този начин и в професионалния ни живот. Ние работим с софтуерни компании и от време на време е предизвикателство да разбираем нещо нереално и комплицирано на понятен език и то по този начин, че да е забавно. Потребителите не се интересуват каква комплицирана технология стои зад обещано решение, те желаят да имат непрекъсваемост на услугата и всичко да става бързо и с един клик. Хората се вълнуват от увлекателни истории, а не от сухи обстоятелства. Това е и задачата ни – да оказваме помощ на софтуерните компании да описват човешките си истории.

5. Резултатите идват след доста труд. От основно значение за триумфа на даден план е с клиента да имаме идентични упования какво целим и какъв ще е процесът. Необходимо е хората, които вземат решения в съответната компания, да са уверени, че това е верният метод и да схващат, че постигането на резултати лишава време и доста старания. Съвсем първоначално постоянно получавах следния въпрос: „ Ако в този момент стартираме работа с вас, след месец къде ще са излезли изявления за нас и активността ни и какви гаранции може да ни дадете? “. Ами няма гаранции, има доста труд и най-често резултатите идват. Съвместната работа е развой на образование и напасване и от двете страни.

6. Постоянна е единствено смяната. Необходимо е да си еластичен и да предлагаш нови решения по отношение на търсенето на пазара, като съумяваш да запазваш същото високо качество на услугите. През някои от годините съществена част от активността ни бе организирането на събития – от таргетирани бизнес закуски на тематика киберсигурност да вземем за пример до огромни интернационалните конференции с над 1 200 участници. През други години пък главната ни работа бе обвързвана, а и в този момент е по този начин, с PR и Еmployer branding – най-много поради високото търсене и дефицита на експерти в ИТ. В първите дни след първото Covid затварянe отпаднаха 5 събития – 2 интернационалните конференции и 3 корпоративни събития на ИТ компании. Бързо се пренасочихме към основаване на наличие онлайн и образуване на онлайн събития. А в този момент се радваме, че присъствените събития се завърнаха. Възможността да споделяш хрумвания и опит с други хора лице в лице остава скъпа.

7. Продължаваме да се учим! Наскоро прочетох нещо, което доста ми хареса – множеството хора мислят, че животът е сладкарница – влизат и си избират желания сладкиш от витрината, а той е по-скоро учебно заведение – всеки ден учим нов урок.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР