Динамичен пазар, с голям обем от сделки и затихване на

...
Динамичен пазар, с голям обем от сделки и затихване на
Коментари Харесай

2023-а приключи с голям обем сделки и затихване на високия ръст в цените жилищата. Какво предстои?

Динамичен пазар, с огромен размер от покупко-продажби и затихване на огромните растежи на цените, които наблюдавахме година по-рано - такава беше 2023-а година за имотния пазар у нас. Ако през 2022 година наблюдавахме растежи от 20-30%, през предходната година към този момент този растеж затихна и възлиза на 6-10% в огромните градове, а в по-малките - малко по-голям, само че с наклонност за спад. Това съобщи Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели Bulgarian Properties в изявление за БНР Радио Благоевград.

" Виждаме, че данните от Национален статистически институт сочат растежи в границите на 8-10% приблизително за страната, което е доста високо равнище на повишаване на цените, на фона на това, което се случва в Европа, къде някои пазари означиха даже спад на цените. Голямата разлика е в това, че в България лихвените проценти по жилищните заеми не набъбнаха и не нарастват към момента, за разлика от доста западни пазари ", разяснява специалистът.

По думите на Стойкова в случай че човек работи в София и взима софийска заплата, може да си купи с нея малко под 1 кв.м. жилищна повърхност в столицата. Става въпрос за междинни цени от 1600 евро на кв.м.

" Доходите набъбнаха доста и сега са към 3 000 лв. за София приблизително. В момента имаме един много уравновесен пазар и достъпността е доста добра, на фона на това, което сме виждали преди години - преди 15 години да вземем за пример, бяха нужни три заплати за покупка на един кв.м. ", декларира тя.

Предлагането сега за цялата страна е много лимитирано и може би ще остане по този начин през цялата година.

През последните години пандемията даде огромен подтик на жилищния пазар и остави офиси и търговски площи под нелеки тествания. В последно време и комерсиалните площи се радват на интерес, тъй като хората стартират да се връщат в офисите. Всички сегменти са в положително положение.

2024

Годината стартира мощно запазара. Ключово ще бъде развиването по въпроса за приемането ни в еврозоната и Шенген. " Ще затихват растежите на цените и пазарът ще по-спокоен и по-балансиран ", съобщи Стойкова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР