Димитровград. Поздравявам инициаторите за това, че решиха да поставят открито

...
Димитровград. Поздравявам инициаторите за това, че решиха да поставят открито
Коментари Харесай

Евгения Ангелова, ГЕРБ: Само със законодателни промени и обществена ангажираност ще се справим с домашното насилие

Димитровград. Поздравявам основателите за това, че взеха решение да слагат намерено един извънредно тежък публичен проблем. Домашното принуждение е всекидневие за всяка трета българка. Това съобщи националният представител от ГЕРБ - Хасково Евгения Ангелова в границите на срещата-дискусия „ Домашното принуждение - стоп на страха и срама “, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Форумът се организира в Димитровград по самодейност на структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ в града. В дебата се включиха още депутатът от ГЕРБ - Бургас Диана Саватева, психотерапевти, медицински експерти, психолози, педагози, обществени служащи и стотици жители на Димитровград.
„ Всяко четвърто дете също е ставало жертва на домашно принуждение или е било очевидец на похищения върху околните му в фамилната среда. Емоционалното принуждение придобива все по-стряскащи размери, а следствията от него са все по-смущаващи. Това са разтърсващи данни, които би трябвало да сигнализират обществото ни и да не ни дават нито ден успокоение. Защото няма по какъв начин да сме удовлетворени от себе си, когато знаем, че е можело да създадем още нещо, с цел да спестим сълзите и страданието на едно дете, една жена, а все по-често и на мъжете “, разяснява Евгения Ангелова. Тя добави, че няма по какъв начин желаеме да се развиваме, да реализираме резултати, да живеем по-добре и по-богато, в случай че знаем, че претърпелите принуждение дами и деца постоянно премълчават проблемите си от боязън, позор, икономическа взаимозависимост, липса на поддръжка или липса на други възможности за независим живот.
Народният представител от ГЕРБ Диана Саватева прикани за разговор по тематиката за домашното принуждение, тъй като единствено по този начин могат да бъдат набелязани пропуските в законодателството и да бъдат направени промени, които да защитят жертвите и да пренебрегват този обществен проблем. „ Фактите демонстрират, че в страните, в които интензивно се приказва за формите на домашно принуждение, процентът на шерване и търсене на подпомагане от експерти е доста по-голям в сравнение с тук “, означи Саватева.
„ В България процесът на осветляване на казуса домашно принуждение върви постепенно. Той набира скорост посредством най-много на неправителствения бранш. Оттам идват предложенията за промени, които би трябвало да пречупят най-много нашето схващане и нрав “, споделиха участниците в полемиката. Те се сплотиха към мнението, че домашното принуждение не би трябвало да провокира боязън и позор, тъй като насилникът е слаб човек. „ Той самият е жертва на личното си изтощение и уязвимост. Много постоянно той самият е бил насилван. Затова този циничен кръг би трябвало да бъде кръстосан “, безапелационни са участниците в срещата, проведена във връзка Световния ден за битка с домашното принуждение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР