Димитровград. Писма до всички кандидати за членове на Европейския парламент

...
Димитровград. Писма до всички кандидати за членове на Европейския парламент
Коментари Харесай

„Неохим“ АД кани кандидатите за евродепутати да се запознаят с проблемите на торовата индустрия

Димитровград. Писма до всички претенденти за членове на Европейския парламент изпрати управлението на торовия производител „ Неохим “ АД – Димитровград, оповестиха от " Неохим " АД . В него мениджмънта на сдружението насочва покана към тях да посетят индустриалната апаратура и да се срещнат с проблемите, с които се сблъсква компанията.
Като главен проблем в писмото е посочено задължението на „ Неохим “ АД да заплаща годишно над 750 000 тона въглеродни излъчвания, издадени най-много от работата на инсталациите за произвеждане на амоняк и азотна киселина, които са безалтернативни при производството на азотни минерални торове. За 2018 година сдружението заплати 15 милиона лв. при междинна цена от 25 евро за звук. Въглеродните излъчвания в този момент са 27 евро за звук, което значи, че тази година сумата ще бъде доста по-голяма. А тя може да се окаже и непостижима. Оттам идва и действителната опасност от банкрут на торовата промишленост в България.
В устрема си да бъде отпред в битката с климатичните промени Европейският съюз подхваща дейности, които могат да доведат до необратими съкрушителни последици за един от най-важните браншове в стопанската система - торовата промишленост. Тя е обект на въглеродни разноски посредством Схема за търговия на излъчвания (СТЕ). Това включва понижаване с 40% на излъчванията на парникови газове от равнищата от 1990 година. В дълготраен проект Европейски Съюз ще продължава да работи за прекосяване към стопанска система с нулеви излъчвания и се ангажира да понижи излъчванията на парникови газове с минимум 80% под равнищата от 1990 година до 2050 година. Производството на торове към този момент е задоволително наранено от Схемата за търговия на излъчвания, а разработваните проекти за по-нататъшно декарбонизиране, които би трябвало да бъдат изпълнени в интервала 2021 - 2030 година, в допълнение ще „ ударят “ европейските производители с наклонност промишлеността да реалокира производството към по-нискорискови райони - отвън Европейски Съюз – това показва като обстоятелства в писмото Стефан Димитров, пълномощник на „ Неохим “ АД. И разяснява още, че опасност за промишлеността съставляват и навлизащите в страната торове, създадени в страни, в които разпоредбите и регламентите на Европейски Съюз отсъстват и където няма рестрикции във връзка с въглеродните излъчвания.
- Ако желаеме да заемем почтено място като част от Европа и да се превърнем в съществена международна комерсиална мощ, то първо би трябвало да имаме мощна стопанска система. В случая това не може да бъде реализирано, тъй като цялостен един бранш от тази стопанска система е заплашен от банкрут – безапелационен бе Димитров. И продължи: „ Икономическата политика на Европейски Съюз е съсредоточена върху основаването на работни места и стимулирането на растежа посредством по-интелигентно потребление на финансовите запаси, унищожаване на пречките пред вложенията. Като виновна компания ние непрекъснато влагаме в рационализация на индустриалните съоръжения и в развиването на човешките запаси. В „ Неохим “ работят 850 индивида, които устоят фамилиите си. А, в случай че производството спре, те ще изгубят работата си. “.
Според Димитров, поддръжка в битката си да запазят торовата промишленост в България могат да окажат точно членовете на Европейския парламент. А, с цел да се случи това те би трябвало да се срещнат персонално с казуса.
- Според правилника за активността на Екологичен потенциал, евродепутатите извършват своя мандат свободно и не са обвързани с поръчки или инструкции. Най-важното обвързване на евродепутата през 5-годишния му мандат обаче, е да пази посредством своята активност ползите на съгражданите си. Именно по тази причина насочваме и тази покана към всички претенденти – заключи Димитров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР