Димитър Цоцорков: Асарел-Медет“ е водеща минна компания, изпълняваща всички екологични

...
Димитър Цоцорков: Асарел-Медет“ е водеща минна компания, изпълняваща всички екологични
Коментари Харесай

Димитър Цоцорков: „Асарел-Медет“ е водеща минна компания, изпълняваща всички екологични изисквания

Димитър Цоцорков: „ Асарел-Медет “ е водеща минна компания, изпълняваща всички екологични условия
„ Асарел-Медет “ е най-голямата и водеща българска минна компания и най-големия производител на мед в България.

Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ АД – Панагюрище Димитър Цоцорков.

Минно-обогатителен комплекс „ Асарел-Медет" АД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит рандеман и обогатяване на медни руди. Намира се в Същинска Средна гора - на 11 км северозападно от град Панагюрище и на 90 км източно от столицата София.

„ Посредством своите 7 стратегии за развиване, в които сме вложили през годините над 1,2 милиарда лв., тя е изпълнила всички най-модерни екологични условия, за понижаване на себестойността и корпоративна обществена отговорност. Това ни подрежда измежду топ фирмите, освен България, само че и в Европа “, описа ръководителят на Надзорния съвет на сдружението.

„ В европейски мащаб ние вършим доста повече от това, което е належащо по европейските стандарти и законовите разпореждания за запазване на околната среда и отбраната на труда “, добави той.

За образец той уточни, че през последните 5 години не е имало нито един трудов случай, което подрежда сдружението на водещо място в Европа и света по безвредни условия на труд.

Димитър Цоцорков посочи и различен значим индикатор, по който се подреждат измежду първите пет добиващи мед компании в международен мащаб. „ Ние сме компания, която добива мед от извънредно ниски и междинни равнища на наличие на руда – 0,27 и 0,28. Това е извънредно мъчно, само че все пак съумяваме да изпълняваме всичките си задължения и да сме на счетоводна облага “, акцентира той.

Според него всички тези индикатори свидетелстват за превъзходен екип, добре подредена компания и добре проведен работен развой, а заслугата за това той отдава не неговия татко - проф. доктор Кирил Цоцорков.

„ Той, в продължение на 30 години, а работил върху това ден по ден. Наша чест, привилегия и огромна отговорност е да продължим в същия дух. В идващите 43 години, за които имаме ресурси, би трябвало да продължим да бъдем водещи, да бъдем отличници “, описа още ръководителят на надзорния съвет на сдружението.

От сдружението обръщат извънредно внимание на опазването на околната среда. За всички екологични провокации споделя инж. Мариела Джиджинкова, началник на отдел „ Екология “.

„ От 1989 година в компанията има сложен екологичен полигон, в който се организира мониторинг, по съставни елементи, на околната среда – въздух, води и почви. Инвестициите в околна среда са над 90 млн. лв. до 2017 година. Основно са в рекултивация на нарушени терени, запазване на води, преоразмеряване на хидро-технически уреди “, акцентира тя.

Компанията разполага и с три пречиствателни станции – за руднични, дренажни и битово-фекални води.

„ Ежегодно в програмата за екология са включени към 7 млн. лв., които влагаме в запазване на околната среда “, изясни инж. Джиджинкова.

„ Предизвикателствата са доста. Ние се стремим да съблюдаваме екологичното законодателство и го вършим. Повече от шест години нямаме нарушавания на самостоятелни емисионни ограничавания и условия в комплексното позволение, което в действителност е огромна отговорност “, добави още тя.

„ Асарел-Медет ” АД годишно преработва към 13 млн. тона медна руда, като обезпечава стабилно и устойчиво развиване и произвеждане при оптимално оползотворяване на минералните първични материали на находище „ Асарел ”. Компанията създава и предлага за страната и чужбина висококачествени меден концентрат и катодна мед. Днес в сдружението работят директно към 1300 души, а още 400 са заети в дъщерни и смесени сдружения. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР