Димитър Телкийски, един от любимците на феновете на Левски, даде

...
Димитър Телкийски, един от любимците на феновете на Левски, даде
Коментари Харесай

Телкийски: Да се надяваме, че отсега нататък вече ще се случват положителните неща

Димитър Телкийски, един от любимците на почитателите на Левски, даде изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той е петкратен първенец на България със „ сините “. Има още пет триумфа за купата и два за суперкупата на страната. Четвъртфиналист в шампионата за купата на УЕФА с Левскии част от историческото първо класиране на български тим в групите на Шампионска лига. След края на дейната си кариера работеше в детско-юношеската школа на клуба, а от три месеца е помощник-треньор на първия отбор на „ Герена “.
 Тренировка на Левски преди мача с ЦСКА - София @@@
- Митко, здравей! Лесно ли привикна с работата в мъжкия тим на Левски?
- Вече много време съм на „ Герена “. Първо работих в школата, по-късно малко и в „ Б “ група. Всичко ми е познато тук. Естествено като всяко ново начало имаше няколко дни, в които да привикна с ситуацията и да опозная момчетата, само че всичко е наред.

- Един въпрос доста мъчи „ сините “ последователи – за какво Левски към този момент 10 години е без купа и купа?
- Този въпрос от много време е „ болен “ освен за нас, само че и за последователите на тима. Да се надяваме, че в най-скоро време Левски ще тръгне в вярна посока и ще успее да догони тима на Лудогорец.

- Кои са аргументите да изостава Левски толкоз от Лудогорец и даже от ЦСКА?
- Щом изоставаме, очевидно са много аргументите. Не един или два пъти са казвани. Много са аргументите да сме в това състояние 10 години.

- Каква година изпраща Левски?
- Нещо сходно на това, което се случва в последните няколко.

- Видя ли нещо позитивно в този сезон, през който „ сините “ още веднъж не зарадваха почитателите с трофей?
- Да се надяваме, че занапред нататък към този момент ще се случват позитивните неща и следващата година тимът ще има мотив много да радва последователите. Ние се надяваме към този момент да се случват единствено хубави неща.

- Кое постанова съгласно теб толкоз постоянно да се сменят треньорите на „ Герена “?
- Треньорите, а и президентите много се смениха. Всеки идва със свои визии за нещата, с хора към себе си, които дават хрумвания. Нормално е да има промяна на треньорите при другите президенти.

- Факт е, че желаеш да работиш като треньор. Колко време би трябвало да се даде на един експерт, с цел да може той да развие концепциите си и несъмнено, да реализира резултати?
- Поне съгласно мен е значимо каква политика ще предприеме тимът оттук насетне, какъв ще е методът на работа. Тогава към този момент президентът преценя какъв брой време ще даде на треньора да работи. Ако ще постановяваме юноши, ще би трябвало много повече време, най-малко съгласно мен. Ще би трябвало самообладание към треньора. Но в това време треньорът на Левски постоянно е подвластен от резултатите.

- Кой не демонстрира задоволително самообладание към треньорите в „ синия “ клуб – шефовете на тима или последователите на отбора?
- Аз от дълго време не съм виждал последователите на Левски с такова самообладание. Доста са търпеливи, а преди време не беше по този начин. Даже след еднакъв мач на „ Герена “ за нас, футболистите, беше мъчно да излезем. Беше ни позор да погледнем хората в очите. Сега виждам едно много огромно самообладание от страна на последователите. Не знам дали е добре, само че е реалност.

- В медийното пространство непрестанно се дискутира тематиката „ за “ и „ срещу “ задграничните футболисти. Какво е твоето мнение по въпроса?
- Аз персонално не ги разделям на чужденци и на българи. За мен положителният футболист е добър, без значение какъв е по националност.
 Тренировка на Левски преди мача с ЦСКА - София @@@
- Но доста постоянно се притеглят задгранични футболисти, които не впечатляват с качествата си…
- Това е различен въпрос. Казах, че не разделям положителните футболисти на наши или на чужденци. Въпросът е към този момент какво качество идва и по какъв метод. Това е напълно друго.

- А за какво се притеглят такива чужденци? И през Левски минаха много такива през годините, които не отговаряха на името на клуба…
- Честата промяна на президенти и на треньори няма по какъв начин да не се отрази и на футболистите. Всеки треньор изповядва негов си метод на игра. Той желае да има в тима си дадени футболисти. Един треньор прави селекция, по-късно идва различен треньор и се постанова съгласно неговите визии да гради отбор, а взетите играчи не му правят работа. Този кръговрат много дълго се случва на „ Герена “ и без ясна визия. Според мен има няколко неща, които са значими за Левски, без значение кой ще е треньор. В България в 90% от мачовете, да не кажа във всички, би трябвало да играе атакуващо. Трябва да има точна визия за играчите, които се притеглят. Да има точни критерии какво би трябвало да има нападателят, защитникът… Понеже практикуваш настъпателен футбол, бранителят наложително би трябвало да играе добре с топката. Има няколко съставния елемент, които би трябвало да се зададат като профил занапред натам за развиването на тима.

- Лудогорец реализира триумфите си най-вече с задгранични играчи. На какво съгласно теб се дължи хегемонията на състава от Разград?
- Най-вече, че клубът е структуриран вярно. Всеки си знае работата. Има си построен жанр, който не зависи от треньори. Има скаутско звено, което се грижи за прехвърлянията. Независимо кой е треньор, като се набележат положителни играчи, те се взимат. Явно са подобаващи за стила, който изповядва тимът. Това са едни от дребното аргументи, които им носят триумф.

- Кога първенецът на България няма да се споделя Лудогорец?
- Когато съумеят и Левски, и ЦСКА да стартират да работят по метода, който отива на тези два тима. Поне за мен не е обикновено държанието на нашия тим като играем на „ Герена “. Абсурдно е по този метод да се продължава и би трябвало нещо да се промени.

- Как ще коментираш думите на притежателя на Лудогорец – Кирил Домусчиев, който сподели, че Лудогорец колкото и да е зле, Левски и ЦСКА не могат да го настигнат?
- Не съм аз индивидът, който може да разяснява думите на господин Домусчиев. Просто ние би трябвало да гледаме нас си и да развиваме тима. Да демонстрираме във всеки мач едно положително лице. А дали ще загубиш даден мач или ще победиш, да не се отклоняваме от подхванатата линия на работа.
 10 години футзал Левски @@@
- Как работи детско-юношеската школа на Левски? Има ли задоволително гении, на които да се разчита в мъжкия състав?
- Надявам се като цяло и детско-юношеската школа да се усъвършенства. Има много неща, които би трябвало да се подобрят. Най-вече базите и изискванията за децата. За да идват на „ Герена “, би трябвало да им предоставим най-хубавите условия за работа. Както Ботев и Лудогорец направиха страхотни бази за децата с хотели и доста стадиони. На първо време ние би трябвало да подобрим тези неща, с цел да може като пристигна детето тук и види с какво разполага Левски като база, в какви условия ще работи, по какъв начин ще се грижат хората за него, то да е несъмнено, че желае да остане тук и да се научи да играе добър футбол.

- Новите притежатели обявиха желание, че ще влагат най-вече в детско-юношеската школа и в терени, което може би е добре…
- Доста хубави неща чухме и да се надяваме, че всичко ще стане по този метод. И клубът ще успее да усъвършенства първоначално нещата, които не дават отговор на отборите от Западна Европа. Доста сме зле в това отношение и това е реалност.

- Какво е мнението ти Левски да има дублиращ тим, който да играе в „ Б “ група?
- Пак са много въпросителните, тъй като би трябвало да се взема решение къде да играе този тим. Все още не виждам къде може да играе. Като концепция е добре от позиция на това, че юношите, които са най-близо до първия тим, ще могат да играят постоянно там. Ще може да се следи по какъв начин играе даден футболист, какво е отношението му към играта и подготвителния развой. И вероятно като покаже, да се взима в първия тим. Ще е доста по-лесно и за треньорите, и за всички.

- Беше футболист на Левски в годините, в които клубът реализира едни от най-големите си триумфи. Кое бе в основата на тези триумфи при Станимир Стоилов?
- Най-вече, че в клуба нещата бяха тъкмо и ясно сложени. Знаеше се кой какво извършва, от кого се взимат решенията чисто спортно-технически. Тогава президентът беше оставил Сираков и Стоилов да работят и да развият концепциите си. Имаше самообладание към тях. А господин Сираков беше оставил на треньорското управление също да развива концепциите си.

- В какво се състоеше силата на тандема Сираков-Стоилов?
- Най-вече, че те са хора, които схващат от футбол. Имат вижданията и знанията по какъв начин да реализират резултати и да създадат мощен тим. И те го демонстрираха.

- А коя е повода инерцията от влизането на Левски в Шампионска лига да не се употребява и „ синята приказка “ да завърши много тъжно?
- Като влязохме в Шампионска лига към този момент бяхме ядро от футболисти на по 29-30 години. Не мога да разясня дали малко се закъсня с подмладяването. Имаше много предложения за нас, дали закъсняха след влизането да бъдем продадени и още веднъж да бъдат изкарани едни положителни пари за клуба… Има разнообразни теории и отзиви, само че някъде нещо се обърка.

- Кой е най-големият ти успех с екипа на столичния гранд? Кои са мачовете, които постоянно ще помниш с екипа на Левски?
- Доста са, да ви кажа почтено, като почнем от дербитата. Скоро се завъртя някъде дербито от 2000 година, когато победихме в последната минута. Влизането в Шампионска лига, стигането до четвъртфинал за купата на УЕФА – това бяха едни незабравими моменти и се надявам в най-скоро време отново да се върнат тези страсти на „ Герена “ и за „ синята “ общественост.

- А за какво дербито сред Левски и ЦСКА загуби своя искра в последните години? Виждаме какъв брой малко фенове вървят на мачовете сред тези два отбора…
- Най-вече от позиция на положението и на двата гранда. От много време не са това, което се желае на всички да бъдат. Може би по тази причина се загуби и блясъкът на този мач. Дербитата са битка за второ и трето място.

- Кои са били тежките ти моменти като футболист – травми, треньорски решения, които не са те удовлетворявали?
- Естествено като всеки футболист в някои моменти не съм бил удовлетворен, че стартирам от скамейката. Това са естествени неща, когато имаш упоритост и цел да постигнеш нещо във футбола. Въпросът е, че по-младите играчи би трябвало да схванат, че всичко се случва с работа и доста труд на тренировките.

- Спомняш ли си по какъв начин се реализира прекосяването ти на „ Герена “ и първите мигове тук? Как те одобриха в съблекалнята на Левски?
- Добре ме одобриха. Имаше много хора от Пловдив, 4-5 индивида – и Краси Димитров, и Гонзо, и Кривия, и Асен Николов. Като цяло се познавах с множеството момчета, бяхме играли дружно и в младежкия народен тим.

- Трудно ли ти беше да извоюваш титулярното място?
- Не беше елементарно в полза на истината. Даже първите две-три години с изменчив триумф ту се показвах на терена, ту оставах на аварийна пейка. Но имах вяра, че мога да съумея и се получи.

- С какво ще запомниш престоя си в шампионатите на Русия и Израел? Кое ти беше най-трудно? Какво бе равнището на шампионатите в тези две страни?
- По-скоро ще запомня престоя ми в Апоел (Тел Авив) като сполучлив и добър. Отидохме в тим, чиито упоритости не отстъпваха на тези на Левски и беше гранд в своето състезание. Всеки мач играехме за победа, което на мен ми беше много познато. Отборът играеше атакуващ футбол. Може би там престоят ми беше най-хубав.

- Лесно ли взе решението да спреш с дейната си спортна активност? Как се случи това?
- По натурален път. Усеща се и в тренировките, като не съм удовлетворен от това, което към този момент демонстрирам. Като нещо не се получава, първо подлагам на критика себе си и не диря повода някъде другаде. Вече се виждаше, че нещата отиват към своя край. В интерес на истината не го взех мъчно решението. Спрях и се насочих към треньорската специалност.

- Веднага ли имаше визия по какъв начин ще продължи животът ти, откакто спря с футбола?
- Не, това може би са най-тежките мигове за един футболист.

- Как се преодоляват?
- Много мъчно. В интерес на истината е много тежък интервал. Първите една-две години след футбола са доста тежки за много от професионалните футболисти. С поддръжката на фамилията и приятелите се преодолява.

- Кое ти доставя повече наслада – работата с младите гении на Левски или със звездите на „ сините “?
- Нямам проблеми, само че ми доставя наслаждение да работя с младите футболисти, тъй като може да им покажеш нещо и да ги научиш на нещо. Докато при играчи на по 27-30 години, те са научени хора и няма какво толкоз да правиш. По принцип, каквото им се каже, те го извършват, както би трябвало. А на дребните, може да показваш тънкостите в играта.

- А не са ли малко капризни днешните деца? Имат много неща, които по ваше време ги нямаше…
- Забелязвам такова нещо. Доста време бях в школата и съм наясно с днешната юноша. Плюс това и моят наследник е на 13 години. Забелязвам какво ги интересува – напълно други неща. Но който желае да успее да стане професионален състезател, би трябвало да се лиши от много от тези неща.

- Има ли шансове националният тим на България да се класира за европейското състезание следващата година? Очакваш ли Краси Балъков да направи някакви промени?
- Каквото и да направи Краси, да се надяваме, че ще е за положително. Надявам се да се класираме за огромен конгрес. Пожелавам му триумф!

- Ботев и Локомотив (Пловдив) се изправиха в двубой за купата на България. Нормално ли е градът под тепетата да няма собствен стадион?
- Това е много наболяла тематика в последните години – Пловдив да няма стадион, който да одобри този мач. Много е тъжно за града, само че е такава действителността. Надяваме се след време и стадион „ Христо Ботев “ и стадион „ Девети септември “ да се оправят и да могат да одобряват освен мачове от шампионата и купата, само че и европейски. Ако „ Девети септември “ се направи, може да поеме и мачове на националния тим, както и евротурнири. Може да стане много положително оборудване.

- Преди малко загатна за твоя наследник, който е на 13 години. Далеч или близко е той до футбола?
- Далеч.

- Какво прави в свободното си време Димитър Телкийски?
- Общо взето като не съм на „ Герена “, съм напълно предан на фамилията си. Едното ми дете върви на градина, а другото е в учебно заведение. Съвсем естествени неща – карат се на градина, на учебно заведение, на курсове…

- За какво мечтаеш?
- Това към този момент е сложен въпрос. Като бях дребен мечтаех да стана професионален футболист, добър състезател и това се сбъдна ненапълно. Надявам се един ден да съумея професионално да се развия като треньор, само че това може би е в далечно бъдеще.
Първа лига 8 кръг, събота 18 май  Лудогорец 1:1краен резулат  Левски
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР