Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и

...
Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и
Коментари Харесай

Наследници: България да спаси къщата на големия български писател Димитър Талев в Прилеп

„ Димитър Талев е една от най-обединителните фигури сред България и РСМ. Ние би трябвало да градим мостове сред двата народа, а Талев е образец – той обича Македония. Ние желаеме страната да влезе в директни договаряния със притежателите на къщата на Талев, да я закупи и тя да бъде непокътната “. Това съобщи Димитър Панчев, правоприемник на огромния българин Димитър Талев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Панчев акцентира, че сюжетът на романа „ Железният светилник “ се завърта в популярната къща и тя би трябвало да бъде непокътната.

Студентски клуб „ Кан Кубер “, наследници на Димитър Талев и представители на клуба „ Родолюбие и отечествознание “ проведоха конференция на тематика „ Къщата на Димитър Талев в Прилеп – благоприятни условия и решения “, в която приканват българската страна да направи нужното, с цел да резервира този монумент на българщината в Македония.

„ Къщата напряко пада. Ние сме изгонени от нашата страна. Сашо Миялков, шефът на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК), ни принуди да се махнем от там и ние се върнахме в бащината ми къща. Историята на Димитър Талев се повтаря, той бе изпъден, в този момент аз и моето семейство бяхме изгонени. Сърдита съм на България – да не може да събере 100 000 евро за една къща – срамотия “. Това съобщи и Снежана Аческа, собственичка на къщата на Димитър Талев. „ Аз посрещах българи на посетители, получих и доста обиди от страна на съседите. Политиката на политиците, аз диря България да прояви някакъв интерес към тази къща. Да върнем Димитър Талев откъдето е тръгнал “, сподели още Аческа, след което разясни, че къщата е огромна с над 10 стаи. „ Ще оставя 2 стаи от това време, както и една библиотека цялостна със сръбска, класическа и световна литература. Аз желая къща за къща, не желая да стана богата от къщата на Димитър Талев – желая тя да бъде непокътната и да може да се посещава. Аз обичам България и апелирам страната да направи нещо стойностно в центъра на Прилеп. Започнах с Първанов, Данаилов, Спас Ташев, приказвах с шефа на културния център в Скопие, само че няма резултат “, съобщи още Снежана Аческа.

„ Антибългарската политика в РСМ, която е ориентирана против популацията с българско съзнание е притеснителното, изключително това, че Снежана Аческа не се усеща в сигурност “. Това съобщи и Любомир Талев, родственик на Димитър Талев. „ Българската страна би трябвало да влезе в своята роля и да избави къщата на огромния български публицист от РСМ – Димитър Талев. Не би трябвало да разрешаваме да се пилее националното и културното завещание. Турската страна желае да закупи къщата, тъй като тя е пример за османска архитектура, турската страна има целенасочена политика да резервира тези обекти, върху които е имала въздействие, това е тъй наречените мека мощ. България би трябвало да има целенасочена политика към такива монументи, толкоз значими за българщината “, съобщи още Любомир Талев.

„ Колко са къщите в България на огромни български писатели, които са музеи – доста малко. Къщата на Димитър Талев е свята за всички нас – популярни романи са се развивали в нея “. Това съобщи и проф. Михаил Неделчев. „ България да има една къща – музей, знак на българската просвета и литература в центъра на Прилеп, е наложително да се случи. Като историк поддържам изцяло тази идея и ще спомагам колкото мога къщата на Димитър Талев да бъде непокътната “, акцентира проф. Неделчев.

„ Каквато и да е цената на една къща, тя е несравнима с скъпата литература на Димитър Талев “. Това съобщи и диригентът Христо Христов, наследникът на Гоце Делчев. „ Това е голямо благосъстояние за България и то би трябвало да бъде непокътнато, дано къщата да бъде закупена, тъй като за българската страна това е скъпо “, сподели още наследникът на Гоце Делчев.

„ Най- плашещото в цялата обстановка е не, че друга страна има интерес и е предложила да закупи къщата, а това, че българската страна 20 години не е “. Това съобщи и Владимир Чешмеджиев от клуб „ Родолюбие и отечествознание “. Позорно е толкоз години да се бездейства по тази тематика и когато споменахме, че ще се занимаваме с таи активност по предпазване на къщата, точно учениците реагираха доста позитивно. Съхранението на тази къща е дълг към младите, към идващите генерации, с цел да съхраним опцията те да почетат този воин. Самият Димитър Талев е жертва на режима в Югославия, в този момент той продължава в РСМ над българите там “, добави още Владимир Чешмеджиев.

„ Ако имаме проблем – той се назовава безхаберие на българската страна. Ние би трябвало да съхраним паметта на Димитър Талев, тя може да стане обект на туризъм сред двете страни. Този обект може да търси европейско финансиране “. Това предложи и Спас Ташев от Българска академия на науките.

На въпрос на БГНЕС към кои институции са подадени настояванията за запазването на къщата на популярния публицист, Димитър Панчев от студентското съдружие към СУ, посочи, че преди конференцията са подали писма към Министерство на външните работи и Министерството на културата, само че към този момент няма резултат. „ Надяваме се след конференцията да се задействат “, съобщи още представителят на студентското съдружие и родственик на Димитър Талев. Любомир Талев пък акцентира, че става въпрос за една необяснима бездейност на българската страна. „ На България й липсва тактика, би трябвало да имаме Национална тактика за българското наличие на целия Балкански полуостров. Българските културни наследства би трябвало да стартират да бъдат на фокус “, акцентира още Любомир Талев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР