Димитър Стоянов, д-р по право, фейсбукДимитър СтояновНа снимката е Атанас

...
Димитър Стоянов, д-р по право, фейсбукДимитър СтояновНа снимката е Атанас
Коментари Харесай

Сделката с „Gemcorp“ аматьорщина или комисионни ?


Димитър Стоянов, доктор по право, фейсбук
Димитър Стоянов
На фотографията е Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф на Gemcorp, a над него се усмихва българският министър председател Кирил Петков. Което ме подсеща да припомня някои неща „от старите ленти“, както обичам да споделям, за последния път, когато Gemcorp и Бостанджиев бяха в полезрението на България. А то не беше толкоз от дълго време – през 2014 година към КТБ. Както и с някои други елементи от не толкоз далчното минало…

Пред 2014 година Gemcorp изплуваха като евентуален избавител на КТБ – записана във Англия компания, само че в действителност фасада за малтийската компания Mirabella Malta Limited, чиито действителни притежатели пък остават скрити зад офшорното законодалство. Всички действия на Gemcorp, свързани с “управление на вложения “ се правят от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited, посочваха от Gemcorp. Произходът на средствата, минаващ през тази компания, оставаше дълбока загадка за обществеността.

Факт е също по този начин, че Атанас Бостанджиев е работил в лондонския клон на „ ВТБ Капитал “, банка, която е едно от най-силните оръжия на съветските лостове за икономическо въздействие в чужбина – близка и далечна, както Европа, по този начин Африка и Азия. Бостанджиев напуща ВТБ след затварянето на КТБ, само че точно по негово време се отваря и офис на ВТБ в София, на чието откриване той участва персонално. Управители на българското посланичество стават Милен Велчев и Красимир Катев. А самите „ ВТБ Капитал “ вземат участие в покупко-продажбите на КТБ за Булгартабак и Виваком (Бостанджиев е взел участие като представител на ВТБ в приватизацията на Булгартабак). Към днешна дата ВТБ приготвя овакантяване на Европа поради наложените наказания по отношение на нея. На 5 март 2022 година тя беше изключена от платежната система SWIFT.

Удивително е, че обявената от Кирил Петков „ голяма инвестиция “ идва от финансова институция, която има дълбоки персонални и бизнес връзки с финансови институции към режима на Путин, много неразбираемо офшорно минало и планове, които са съсредоточени върху разрастващи се африкански пазари, се показва като голям капиталов триумф на българското държавно управление.

Ще припомня също по този начин, че на 23 октомври 2019 година на срещата на върха Русия – Африка в Сочи, Сбербанк, Руският експортен център, Държавната корпорация за развиване VEB.RF и Gemcorp Capital LLP подписаха главно съглашение за финансиране на търговията сред Русия и африканските страни. Споразумението е на стойност 5 милиарда $.

Каква е повода за този нечуван интерес от 1 милиарда $ инвестиция, идваща в миг, когато съветската финансова система е грубо глобена, и в страна като България се употребява с нечуван геополитически интерес от страна на Русия? Каква е повода българското държавно управление толкоз задушевно да спомага и даже да не се допита до ДАНС? Защо Кирил Петков, Асен Василев и други министри влязоха в пояснителен режим, в това число посредством въвличане на непознати посолства, които ги опровергаваха? Аматьорщина или комисионни?
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР