Димитър ПоповПреговорите за ротацията, както и очаквах, се оказаха трудни

...
Димитър ПоповПреговорите за ротацията, както и очаквах, се оказаха трудни
Коментари Харесай

Ротацията: Со кротце, со благо, и со малце кьотек!

Димитър Попов

Преговорите за ротацията, както и чаках, се оказаха сложни и цялостни с подводни камъни. Две неща вършат усещане в тези договаряния.
Първото е, че те са надълбоко нелогични от позиция на позициите на страните в сглобката. Втората политическа мощ, изгубила изборите, диктува на първата, спечелилата, изискванията в обединението: обществено не разрешава да имат министри, диктува политики, взема и лишава министерства, желае цялостна и безусловна поддръжка в Народното събрание и тропа с крайник при всяко несъблюдение на нейните условия, заплашвайки с избори.
Първата политическа мощ пък, обратно на здравия разсъдък, абсолютно се съгласява да няма министри, да няма регионални шефове, да няма хора в специфичните служби и да поддържа държавното управление на изгубилите на юнашко доверие, макар че всеки ден получава унизително извиване на ръце и нов рекет.
И внезапно, след девет месеца съгласие при такива условия, ултиматуми за завършек на всички договаряния и за

цялостен бракоразвод

Политическа логичност няма никаква. Поне на пръв взор. Ако обаче допуснем, че над договарящите страни има съдия, и че този съдия до момента е определял условията; и в случай че приемем, че арбитъра въобще не е неутрален и през цялото време симпатизира на едната страна, ще си разбираем за какво връзките в сглобката са нелогични, пък и ще добием цялостна визия какво в действителност съставляват договарянията за тази ротация. Може ултиматумите в този момент да са просто пледоарии на страните с искане за ново арбитражно решение, а не същински закани за избори.
Не споделям нищо ново, арбитъра в тази сглобка е добре прочут и държи това държавно управление да има ясна позиция по войната в Украйна, както и да обезпечи България като благонадежден съдружник в НАТО.

Ултиматумите за външно министерство и за предварителни избори са блъфиране за по-висок рейтинг пред него. Иначе залогът, който партиите разделят между тях, е огромен - разпределение на регулаторните органи на страната, на министерствата и назначения в правосъдната система. Влиянието в тези управляващи се реализира посредством мои и твои хора, в пакетни покупко-продажби, където всяка партия желае повече власт, в сравнение с другата е подготвена да даде, само че най-после постоянно се стига до съглашение, тъй като развалянето на сглобката ще е съдбовно и за страните, и за самия съдия.
Забавен подробност от тази игра на нерви, са заканите с нови предварителни избори. Става ми смешно като чувам по какъв начин всички наперено изясняват, че са подготвени, и даже ПП-ДБ не се тормозили, тъй като изследванията на социолозите им давали отново второ място и единствено към 6% по невисок резултат спрямо ГЕРБ.
Ако Киро и Асен имат вяра безусловно на социолозите, скоро може отново да продават сапуни в интернет.
Вижте последното социологическо изследване на Маркет линкс, което дава 23.8% на ГЕРБ, 17.2% на ПП-ДБ, 12% на Движение за права и свободи, 10% на Възраждане, и 9% на Българска социалистическа партия. Като разположим тези проценти върху два и половина милиона гласуващи, оказва се че за ГЕРБ ще гласоподават 590 000 индивида, за ПП-ДБ ще гласоподават 440 000, за Движение за права и свободи 310 000, за Възраждане 250 000, за Българска социалистическа партия 220 000 индивида.

Последното гласоподаване на локалните избори беше и последната

същинска социология за настроенията на гласоподавателите,

както и за тяхната подготвеност да гласоподават. Ще изтъквам единствено резултатите за общински съветници, тъй като бяха чист партиен избор. През ноември за ГЕРБ имаше 530 000 гласа, за ПП-ДБ имаше 273 000 гласа, за Движение за права и свободи имаше 325 000 гласа, Възраждане имаше 280 000 гласа, Българска социалистическа партия имаше 220 000 гласа.
Сега сравнете цифрите от изследването с тези от действителното гласоподаване и ще видите, че те с доста дребни разлики са същите за Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Възраждане. На ГЕРБ социолозите са надписали към 50 000 гласа, което е покрай истината и не е огромна неточност. За ПП-ДБ обаче резултата е напряко главозамайващо друг - там са надписани цели 170 000 гласа, което е 37% разминаване с действителния избор на локалните избори.
Аз не знам по какъв начин социолозите изясняват тези странни несъвпадения единствено за една от партиите, само че каквото и да изясняват, обстоятелствата са си обстоятелства. Ако в този момент има действителни парламентарни избори, по-вероятно е ПП-ДБ да имат резултат към 12%, което ще промени напълно електоралната картина в страната.
Аз съм сигурен, че и в ГЕРБ, и в ПП-ДБ имат напълно реалистични упования за резултатите от предварителен избор. Затова и Борисов го постави на масата като коз. Той знае, че Киро и Асен не биха рискували да скапват сглобката при такава вероятност – да станат трета по бройка партия в Народното събрание и евентуално отново да вършат коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, единствено че при напълно разнообразни условия.

От своя страна Киро и Асен, също сложиха на масата главния си коз – благосклонността на арбитъра към тях. Те заплашват Борисов да му вземат Външно министерство, което на него му е витално значимо с цел да излезе от интернационалната изолираност, в която го сложиха описи като Магнитски - етикет за корумпирани и проруски настроени водачи от вида на Орбан, Ердоган и Вучич. И защото Борисов знае, че арбитъра не го намира за приветлив, би трябвало да се стресне от

вероятността за нови описи,

в случай че провокира избори.
В тази игра обаче никой няма изгода да хвърли коза си на масата. Просто се плашат за пред публиката. Иначе ресурса, който разпределят зад кулисите, не е обвързван нито с Външно министерство, нито със социологията, нито с изборите, и е толкоз огромен, че си коства всякакво съглашение. А то се реализира единствено по нашенски - со кротце, со богатство, и со малце бой! Дано и арбитърът да е научил най-накрая по какъв начин стават нещата у нас…
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР