Димитър Попов в компанията на тримата си вицепремиери Снимка: Иван

...
Димитър Попов в компанията на тримата си вицепремиери Снимка: Иван
Коментари Харесай

Кабинетът на Димитър Попов: Съгласие между политически противници, изтраяло само година


Димитър Попов в компанията на тримата си вицепремиери
Снимка: Иван Григоров

Принципът на систематизиране на министерските постове в кабинето " Попов " е в съответствие 7:6:3:2. Квотите подхождат на постигнатия резултат от отминалите през юли избори - седем министри получава Българска социалистическа партия, шест министерски кресла са заделени за Съюз на демократичните сили, трима за Български земеделски народен съюз и двама безпартийни. Председателят на Министерския съвет Димитър Попов има трима вицепремиери - по един за всяка партия, участваща в обединението - Александър Томов е вицепремиерът на Българска социалистическа партия, Димитър Луджев на Съюз на демократичните сили, а Виктор Вълков, водачът на Български земеделски народен съюз " Александър Стамболийски ", е третият. Движение за права и свободи, която тогава в действителност е била трета по резултат политическа мощ, не взе участие в кабинета, само че поддържа държавното управление.

Министър на финансите става Иван Костов. Министър на промишлеността, търговията и услугите - Иван Пушкаров, и двамата от Съюз на демократичните сили. Социалистът Атанас Папаризов поема външноикономическите връзки.

Димитър Попов разисква нещо с финансовия си министър Иван Костов
Снимка: Иван Григоров

Единствената жена в кабинета е Емилия Масларова, представител също на Българска социалистическа партия - тя е определена за министър на труда и обществените грижи. Министър на превоза е Веселин Павлов, министър на правораздаването Пенчо Пенев, на защитата - Йордан Мутафчиев, министър на външните работи е вицепремиерът Виктор Вълков, министър на земеделието - Борис Спиров. Министър на околната среда - Димитър Воденичаров, биолог от Пловдив, министър на опазването на здравето - именитият доктор Иван Черноземски, министър на просветата Матей Матеев, министър на науката и висшето обучение - социологът от СУ Георги Фотев, министър на културата - цигуларят Димо Димов. Начело на Министерство на вътрешните работи застава безпартийният юрист Христо Данов. По съглашение сред партиите вътрешното министерство е трябвало да бъде управлявано от човек, което да се употребява с доверието на всички политически сили.

Единствената жена в кабинета на Димитър Попов - Емилия Масларова, обществен министър
Снимка: Иван Григоров

Към гласуването се минава без диспути. Зам.-председателят на Велико народно събрание Гиньо Ганев припомня, че " държавното управление, министрите и личностите са резултат от продължителни разисквания от другите политически сили, показани в 7-ото Велико народно събрание, въз основа на политическо съглашение, квалифицирано и подписано от тях ". И отбелязва, че " за първи път от доста време този състав отразява едно общо единодушие ". " Ето за какво съществува и конституционната, и процесуалната опция да не се развива полемика по това предложение ", споделя юристът.

Дискусия в пленарната зала няма, само че представителите на политическите сили, които влизат в кабинета, вършат къси изказвания с увещание за поддръжка за безпроблемното избиране на кабинета " Попов ".

От името на ПГ на Българска социалистическа партия думата взема ръководителят на партията Александър Лилов, който поздравява Димитър Попов " с сполучливото осъществяване на неговата задача да сформира държавното управление на мирния преход ". 

Лидерът на Българска социалистическа партия поздравява Иван Костов и Иван Пушкаров, двама от представителите на Съюз на демократичните сили, влезнали като министри в държавното управление на " мирния преход "
Снимка: Иван Григоров

" Ние ще подкрепим състава и структурата на препоръчаното държавно управление. Те бяха формирани след продължителни договаряния сред всички политически сили, показани във Великото национално заседание. Според нас този резултат потвърждава, че при добра политическа воля могат да се решат и най-трудните въпроси, пред които през днешния ден е изправена България. Пожелавам триумф на новото държавно управление ", декларира Лилов.

От името на Съюз на демократичните сили става Петър Корнажев. " Парламентарният съюз на демократичните сили ще поддържа оферти състав на Министерския съвет. Ние считаме, че в този ден, в този час за спокойствието на България това е належащо и ще гласуваме за този кабинет ", подсигурява поддръжка и Корнажев.

" От името на членовете на парламентарната група на Български земеделски народен съюз показвам задоволството си , че въпреки и в този късен час, натежал от отмалялост за всички нас, сме тук, с цел да приветстваме изпълнената задача на господин Димитър Попов. Ние призоваваме всички да гласоподават за основаването на това държавно управление, належащо на България, като подчертаваме, че това става въз основа на политическото съглашение, подкрепено от всички нас ", заявява и Елена Кирчева от земеделците.

Тримата вицепремиери подписват клетвените листове - Томов, Луджев и Вълков, излъчени от трите политически сили, образували кабинета " Попов "
Снимка: Иван Григоров

Вотът стартира след среднощ, а най-вече гласове всред министрите получават Димитър Воденичаров, Димо Димов и Емилия Масларова  - по 300-302 от всички дали своят вот. Най-малко депутати гласоподават за Иван Костов като министър на финансите, а вотът за него е съвсем поравно разграничен - 164 гласа " за " и 162 " срещу ". Останалите членове на кабинета събират приблизително по към 240 до 280 гласа депутатска поддръжка.

Словото на новия ръководител на Министерския съвет Димитър Попов е повече от сбито: " Моля, приемете моята и на членовете на държавното управление дълбока човешка признателност за вашето доверие, за вашия избор, за вашата религия в нас и за нашата обща вяра. Благодаря още един път ". Преди това ръководителят на Велико народно събрание Николай Тодоров, с цел да потвърди, че и гласоподавателите поддържат постигнатото единодушие на партиите, оповестява от трибуната, че доскоро му се е обадил юноша от Ямбол на име Снежан Танев, и цитира неговия привет: " Аз съм млад социалист, само че се веселя безпределно, че най-накрая стигнахте до едно такова държавно управление. Предайте моите най-сърдечни поздрави на господин Димитър Попов ".

Така два-три часа преди разсъмване на 20 декември 1990 година България се разсънва с ново държавно управление , а ръководителят на Народно събрание Николай Тодоров закрива съвещанието с благопожелание към депутатите: " Пожелавам ви прелестен и спокоен сън ".

Клетвата в пленарната зала е в следобеда на същия ден, откакто преди този момент са обучавали депутатите на новата електронна система за гласоподаване - до този миг вотът е с повдигане на ръка.

Димитър Попов подписва пръв клетвения лист като ръководител на Министерския съвет, зад него реда си чакат министърът на културата Димо Димов и вицепремиерите Александър Томов и Димитър Луджев
Снимка: Иван Григоров

След 15.00 часа, поспали и отпочинали след нощното съвещание, депутатите от 7-ото Велико народно събрание и членовете на кабинета " Попов " се събират за тържествения миг. Новите министри наобикалят трибуната и произнасят малко по-различна от днешната клетва: " Кълна се в своето родно място България, че ще бъда правилен на Конституцията и закона. Във Велико народно събрание ще вардя и последвам пълномощията, дадени ми от народа. Добруването и богатството на българския народ са мой заветен дълг и дано България бъде мой съдник. Винаги ще помня, че няма нищо по-свято и по-високо от истината, свободата, демокрацията. Заклех се ". Тържествените слова са произнесени, звучат ръкопляскания, министрите и самият Димитър Попов подписват клетвените листове. Фотоапаратите щракат, измежду колегията е и Иван Григоров, който е запечатал историческия момент.

Редиците на депутатите от Съюз на демократичните сили - водачът на Съюза Петър Берон гледа тъмно, откакто малко преди оставката е извадено досието му на сътрудник на Държавна сигурност и това проваля проекта той да стане министър-председателят на експертния кабинет
Снимка: Иван Григоров

И въпреки всичко не всичко е минало безпрепятствено и по ноти. В залата минава сянка на напрежение сред мажоритарно определените депутати и съразмерно излъчените представители на политическите сили. Само няколко часа преди избора на кабинет в пленарната зала е прочетена молбата му да го освободят като народен представител от Велико народно събрание на писателя Йордан Василев от Съюз на демократичните сили. Той не счита, че този парламент е сполучлив и споделя, " че всяко продължение на съществуването му води до задълбочаване на политическата и икономическата рецесия в страната ".

Един от министрите на Съюз на демократичните сили в кабинета - Иван Пушкаров, а зад него Валери Петров и Леда Милева
Снимка: Иван Григоров

Интелектуалецът не приема сделката за съдружно ръководство сред Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили.

" Събранието явно не дава отговор нито на упованията, нито на доверието на популацията. В предизборния интервал във всяка среща пред мен беше изтъквано, че едно бъдещо съдружно държавно управление ще бъде пагубно за страната. Настояваше се аз да не поддържам сходно начинание. Това е мое персонално мнение. При състояние, което в този момент се основава, във образуване точно на съдружно държавно управление на партийни паритети, а не от експерти, аз съм възпрепятстван да извършвам функционалностите си ", написа в заявката му, прочетено пред залата. Василев желае Велико народно събрание да одобри двата изборни закона и да се разпусне. Припомня, че такова е мнението и на Националната конференция на Съюз на демократичните сили, а бъдещите избори би трябвало да се проведат единствено по мажоритарната система, с цел да бъдат определени способни и представителни персони, а не " партийна масовка, от която и да е формация ".

Заявлението му приключва с признанието, че не желае да взе участие в политически дейности, които не се одобряват от неговите гласоподаватели и от неговата съвест. Депутатите отхвърлят оставката му с болшинство, а Йордан Василев няколко месеца по-късно ще стане част от групата на 39-те от Съюз на демократичните сили, отказали да подпишат новата Конституция, която изготвя и приема 7-ото Велико народно събрание.

Друг от мажоритарно определените депутати, Драгомир Драганов, малко преди представянето на министрите на Попов, взема думата и недоволства от това, че изборът се отсрочва за късно вечерта. Драганов признава от трибуната, че десетина дни по-рано обществено е изразил подозрение от трибуната във опцията на Димитър Попов да сформира държавното управление.

" През всичките 10 дни обаче отвред валяха уверения - от председателството на републиката, от политическите сили, валяха уверения тъкмо в противоположното. Това бяха извънредно значими 10 дни, даже бих споделил - съдбовни, с оглед положението, в което се намираме ", споделя Драгомир Драганов и предлага колкото и да стане късно, да не се приключва съвещанието, до момента в който през днешния ден политическите сили не се договорят за държавно управление.

" Ако това не стане до 23.59 минути, часовникът да бъде спрян ", упорства Драганов, като показва, че това е честа процедура при дипломатическите договаряния. Гиньо Ганев го поправя: " При папата, да, а не постоянно в дипломацията. Драганов продължава: " Добре, само че в този момент може да се употребява. Смятам, че страната ни умира и че ние нямаме право да ставаме съучастници в този развой, заради което моля да гласувате за моето предложение ". Следва отмора и в 00.00 часа без 1 минута бъдещият министър председател Димитър Попов влиза в залата.

Премиерът Димитър Попов в коридорите на Народно събрание пред кореспонденти
Снимка: Иван Григоров

Сходство със сегашната обстановка на договарящите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които започнаха диалозите на първо време от отправната точка на обща законодателна стратегия, откриваме в думите на председателстващия тогава съвещанието Гиньо Ганев.

" Политическите сили приготвиха и ще подпишат това съглашение, въз основата на което ще се усъвършенства работата на Народното събрание, ще работи държавното управление. В един от разделите на това съглашение са посочени законите, които би трябвало предпочитано да бъдат признати от Народното събрание до края на годината и през януари, февруари и към този момент през март месец - Конституцията. Впрочем, това е законодателната стратегия, от която се ръководим ние. В текста на това съглашение категорично се споделя, след посочването на всички тези закони за срочното и ефикасното реализиране на законодателната стратегия, че политическите сили, подписали това съглашение, се задължават да оказват цялостна и дейна поддръжка на активността на Народното събрание. По законопроектите, включени в законодателната стратегия, те ще се стремят към парламентарно единодушие. На тази база се събира контактна група на няколко пъти, в това число и през днешния ден, с представители на другите политически сили, показани в Народното събрание ", споделя Гиньо Ганев, свидетелства стенограмата на 7 Велико народно събрание.

Добри Джуров шепне нещо на водача на социалистите Александър Лилов
Снимка: Иван Григоров

Законодателна стратегия, контактни групи, договаряния... Кое още сплотява тогавашните гневни съперници от Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили в общо ръководство, наричано от тях експертно, само че действително - съдружно, тъй като е и с квотен принцип на присъединяване в изпълнителната власт и въз основата на съглашение? Не е единствено " Лукановата зима ", за която нагоре стана дума. Другата причина за единодушието са промените, които би трябвало да се създадат, както и незабавните нови закони, които да се одобряват.

Приликите сред тогава и в този момент са много . Отново първите две политически сили са гневни съперници, само че политическа и икономическа рецесия ги принуждава да седнат на една маса да договарят. Тогава са се разбрали и поради писането на новата Конституция, в този момент също приказват за конституционно болшинство за промени в главния закон. И тогава потеглят към единодушието на първо време от правенето на общ лист от незабавни закони за приемане. И през декември 1990 диалозите са забавени и спънати, когато се стига до имената на министрите, само че въпреки всичко ги договарят. Докато през днешния ден имената на министрите могат напряко да торпилират договарянията.

Крилатата фраза, останала като знак на кабинета " Попов " - " За бога, братя, не купувайте! ", тогава е предизвикана от галактическото повишаване на стоките, откакто държавното управление е премахнало купоните на Луканов, напълнило е магазините със стока, само че е либерализирало цените и те са отхвърчали до небето. И в този момент новият кабинет също ще би трябвало да се заеме с либерализация, само че на енергийните цени за битовите консуматори, както и с преодоляване на инфлацията.

И дотук свършва общото в паралела сред модела за кабинет на единодушието, вид " Димитър Попов " и този, който показват, че пробват да сглобят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с днешна дата. Днес имаме единствено две политически сили, които вземат участие в някакви договаряния, до момента в който тогава разбирателството е реализирано сред всички парламентарни групи и с усилието на всички, а освен сред спечелилите на изборите през юли 1990 от Българска социалистическа партия и вторите от Съюз на демократичните сили.

Тогава има и ясно контрактуван квотен принцип, и подписано съдружно съглашение, до момента в който в този момент вторите не желаят освен квоти, а въобще коалиция с първите, нито техни министри, нито техен мандат, нито експертен кабинет с тяхно присъединяване. Това е голямо разминаване сред оня модел, за който политици и анализатори в този момент се сетиха да вършат паралели и да дават за образец, и днешната политическа обстановка. Все отново не е късно формулата " Попов " да бъде реанимирана и копирана, и първите от ГЕРБ да показват експертен кабинет, а вторите да се откажат от партийните си фигури в министерския лист, само че да поканят за присъединяване и всички останали. И даже да се договорят в този момент, образецът за политическо съгласие от 1990, колкото е позитивен, толкоз и малотраен - кабинетът " Попов " ръководи единствено една година. Вероятно и в този момент, в случай че се стигне до опит за римейк, той няма да бъде с по-дълъг живот от това държавно управление преди 33 години. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР