Димитър Недялков е кандидат за народен представител от Продължаваме Промяната,

...
Димитър Недялков е кандидат за народен представител от Продължаваме Промяната,
Коментари Харесай

Димитър Недялков: “ПП никога няма да направи правителство с Бойко Борисов”

Димитър Недялков е претендент за депутат от Продължаваме Промяната, трети в листата за Русе. Партията е с № 9 в бюлетината, а Димитър Недялков е с преференция №103. Той е икономист по обучение и по специалност. Работил е в областта на ръководството на български вложения в чужбинаи на привличането на задгранични вложения в България.Бивш шеф на Свободна зона Русе. В последното Народно заседание беше член на Комисията по обществена политика.

- Добре пристигнал, господин Недялков! По различен метод планувах да стартираме диалога, само че няма по какъв начин да не стартираме със страшната вест от тази заран, че президентът на Руската федерация Владимир Путин разгласи частична готовност. Доколко протичащото се и това, което ще се случва оттук насетне в Украйна може да се трансформира в един катализатор на някакви процеси, които да са значими за това по какъв начин ще се сформира държавно управление след 2-ри октомври? Да речем невъзможните обединения да се окажат вероятни.

Прав сте. Това и за мен е една доста изненадваща вест. Не знам по какъв начин да разясня тази международна политика и по какъв начин ще се отрази този негов ход на международния ред, само че за България и Продължаваме промяната в частност, съгласно мен е значимо какви ще са резултатите след 2-ри октомври и оттова нататък можем да стартираме да приказваме за вероятни обединения. Под изискване, че ние имаме желание, стратегия и ходове, които желаеме да осъществим, за нас това е най-важното. Считаме, че тези политики, които сме заложили, които предстоят да бъдат изпълнени, нашите проекти за развиването на България биха могли да бъдат обсъждани в по-широк формат сигурно. Но доста зависи какво доверие ще ни гласоподава българският гласоподавател. Надяваме се всички да имаме опция да съставим едно устойчиво държавно управление.

- Въпросът беше и дали в този момент, когато казвате “Никога с ГЕРБ след изборите ”, тази обстановка няма да ви принуди да вземете такова решение, че да е значимо да имаме устойчиво държавно управление?

Нашите водачи декларират неведнъж, и може би ние сме единствените, които декларират, че няма да водим договаряния с господин Бойко Борисов. Няма по какъв начин да сложим чертата на тези пропуснати изгоди за българския народ, които имаме вяра и можем да възстановим.

- Г-н Борисов значи ли ГЕРБ?

В огромната си част съгласно мен да.

- Ако се абстрахираме от това, което се случи тази заран, по какъв начин върви акцията? Вие по какъв начин я оценявате, тъй като чисто медийно ние не виждаме кой знае каква акция.

Нашата политика в тази акция е срещи с хората.Ние вършим доста самостоятелни срещи. В понеделник се срещнах с три пенсионерски клуба, това са над 120 индивида, приказвах с хората от две компании в Русе и района, вършим срещи и по разнообразни места из Русе, в кварталите. Аз съм си избрал блок “Вяра ” на “Борисова ” и всеки ден съм там след 17 ч. С времето едни и същи хора, с които се срещам, започнаха да беседват с мен, което доста ми харесва.И би трябвало да ви кажа, че съм доста прелестно сюрпризиран. Има доста положителни мнения, като несъмнено има и отрицателни. Но доста хора с усмивка и мигане споделят, че са с нас. Давам пример- през вчерашния ден имах диалог с едно семейство- мъжът е пенсионер, дамата още работи. Намерихме доста общи тематики, аз съм русенец, той е русенец, около Дунава имаме общи познати, лодки, истории. В края на диалога той ми сподели, че е бил решил да не гласоподава, само че в този момент, поради мен ще отиде да гласоподава. “Гледайте да не ме разочаровате ”, сподели той.

- Има време до края на акцията, може някой различен да го убеди в нещо друго. Казахте, че се срещате с пенсионери, а нарастването на пенсиите е една от опорните ви точки в предизборната акция. Водачът на Има Такъв Народ в Русе Ива Митева обаче упрекна Продължаваме Промяната в неистина, като сподели, че предлагането за нарастването на пенсиите е импортирано от сътрудника й Каримански и е подкрепено от съвсем всички, а в този момент вие го употребявате като главно обръщение във вашата акция.

Не ми се желае да разясня. Повечето политици смятат, че могат да кажат всичко. Не смятам, че това е вярно. Аз бях част от обществената комисия в Народното събрание, ръководител беше Искрен Арабаджиев, мой доста почитан сътрудник, млад мъж с големи знания. Ние дружно работихме по тази точка и опциите за случването на това нещо, дружно с екипа на Министерство на финансите. Знаете, от идващия месец е заложена още една актуализация на пенсиите. Мисля че няма потребност от повече пояснения - кой, за какво и по какъв начин го е направил. Ние бяхме хората, които предизвикаха и организираха това нещо.

- От идващия месец ще има актуализация на пенсиите, само че огромна част от пенсионерите ще останат без повишаване. Разбрах от специалистите, че тези, които са се пенсионирали през 2022-ра няма да получат нарастване. Какво се обмисля като последваща стъпка.

Нашата концепция е преди всичко да спрем кражбите в страната, с цел да можем да разпределяме вярно парите на страната. Ролята на страната е да разпределя богатства, тя не би трябвало да е на облага или на загуба. Идеята е жителите да живеят почтено, в това число пенсионерите да имат почтени старини. Нашите проекти са тези- пенсиите да вървят с изпреварващи инфлацията темпове.

- Като някогашен член на обществената комисия в Народното събрание, вярвате ли, че е допустимо това, което сподели вашият водач Кирил Петков в Русе, че в края на мандата си при последващо ваше ръководство минималната пенсия може да стигне 900 лева?

Вярвам го, мощно го имам вяра.

- А вие разбрахте ли персонално по какъв начин падна вашето държавно управление и какво обяснявате на хората - за какво би трябвало да гласоподават на 2-ри октомври?

Да, разбрах и знам доста добре за какво падна и за какво ни смъкнаха. От ден първи ние влязохме с проекта да създадем правосъдната система работеща, знаейки че нямаме цялостното болшинство, не можехме да променим настоящата прокуратура, по тази причина и направихме стъпки в посока овластяване на КПКОНПИ с права, сходни на тези на настоящата прокуратура и концепцията беше тя да стартира да работи, да може да организира следствия и да внася в съда обвинявания. Има Такъв Народ бавеха този проект от ден втори. И съумяха. В момента, в който разбрахме че нещата не търпят повече отсрочване и казахме край, дотук бяхме с мисленето /защото диалозите все бяха в тая посока- да помислим, да променим/, и дано да внесем към този момент закона, Има Такъв Народ, Слави в тази ситуация, отдръпна министрите си.

- Не е за тези 3 милиарда за автомагистрали?

Това беше може би капката, която преля, само че главно поради правосъдната промяна.

- Според служебния министър на финансите Велкова идващото държавно управление ще би трябвало да усили налозите, да реформира разноските или да усили недостига и дълга. Споделяте ли това мнение и подготвени ли сте да го извършите? Идеята е че няма да стане както казвате вие със задръстване на дупките и да няма обири.

Това е мнението на някогашния зам.-министър по време на нашето ръководство. Това е меко казано необичайно. Аз не преставам да настоявам, убеден съм в това, което споделям, водили сме доста диалози с Асен Василев, че единствено посредством прекъсване на кражбите и следене интереса на страната, ние ще можем да си покрием всички потребности, потребностите на гражаданите си.

- През юли, на една среща на партията ви в Банско, вие и вторият във вашата листа Рена Стефанова и другия депутат от Русе Калин Иванов тогава, настояхте за осъществяване на инфраструктурни планове в Русе, Сливо поле, Две могили и Борово. Тогава управлението на Политическа партия даде обещание да ги прегледа и бързо да получат зелена светлина. Имате ли концепция в този момент тези планове на какъв стадий са и какви други задължения към русенска област поемате?

За съответните общини, за които говорите, внесохме предложенията и получихме одбрение. Впоследствие, когато трябваше да се получи финалния автограф от Министерство на районното развиване в лицето на министър Гроздан Караджов нещата стопираха. Малко по-късно падна и държавното управление и оттова насетне не съм в позиция, в която да не отстъпвам тези суми или да се боря за тях. Доколкото знам има отпуснато отчасти финансиране, което за мен е много нелогично, само че такова решение е взето от краткотрайното държавно управление. Не знам до каква степен това финансиране стига, с цел да се свърши някаква работа. Лично за себе си дали ще поема ангажимент? Ако Русенецът ме изпрати в Народното събрание, аз борбата ще я продължа, това е повече от ясно. Няма потребност да голословя, подсигурявам за това нещо с лицето си.

- Добре. Одобрявате ли това, което правеха съдружните ви сътрудници с тези назначения, имам предвид Българска социалистическа партия, знаете, в Русе, и Свободна зона, на която бяхте шеф дълго време?

Няма по какъв начин да утвърждавам безпринципни неща. Има си правила за работа на страната, има Агенция и Закон за обществените предприятия, там доста ясно е написано след какви процедури могат да се случват такива назначения.

- Ще бъдете по-внимателен с това в идващия парламент?

Аз няма по какъв начин да бъда по-внимателен, в случай че не съм в позиция да вземам такива решения. Но ще давам публичност и ще сигнализирам.

- Конкретно за Русе вашите цели?

Моите най-искрени и огромни стремежи за Русе са да притеглим качествени работодатели, с висока добавена стойност на продукцията и наложително чисто произвеждане.

- Имате ли нещо съответно поради?

Имам, да.

- Благодаря ви за този диалог.Пожелавам ви триумф!

Тази обява е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява публицистичната политика на Darik.bg. Медията не може да подсигурява стандарти като обективност и меродавност за оповестено платено наличие.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР