ДИМИТЪР КОСЕВ е роден в Русе през 1992 г. Младият

...
ДИМИТЪР КОСЕВ е роден в Русе през 1992 г. Младият
Коментари Харесай

Сигнал празнува с русенските симфоници

ДИМИТЪР КОСЕВ е роден в Русе през 1992 година Младият диригент и пианист е ученик на Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов " в града. Веднага след довеждане докрай на междинното си обучение е признат в Prayner Konservatorium - Виена, със компетентност диригентство и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 година, на 21 години, приключва Консерваторията с цялостно отличие. Косев дебютира на диригентския подиум в България през 2013 година на откриването на Международния конкурс " Франц Шуберт " в Русе. От февруари 2016 година е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 година - в Държавна опера Русе. През лятото на 2020 година е определен единомислещо за основен диригент на Русенската опера.
Неуморни в креативните си търсения, група " Сигнал " и Русенската филхармония с диригент Димитър Косев ще съчетаят рока с класиката във връзка 45-годишния празник на групата. Те ще поднесат трогателен прочит на обичаните шлагери " Липсваш ми ", " Лодка ли е любовта ", " Сбогом ", " Сляп ден ", " Може би ", " Да те копнея " и други Организаторите от " Event Masters " дават обещание забавна сценография, която ще трансформира събитието в зрелищно шоу. Концертът е на 7 декември от 20 ч. в зала 1 на НДК. Билети се продават в мрежите на Eventim и Grabo, както и на билетната каса на НДК.

- Г-н Косев, по какъв начин се стигна до взаимната работа на Русенската филхармония с рок група " Сигнал " във връзка 45-годишния й празник? Първа обща изява ли е това?
- Преди 5-6 години направихме първите взаимни изяви към 40-годишнината на група " Сигнал ". Имахме осем общи концерта с мен и с Русенската филхармония из цяла България. Така че не сме за първи път на сцена, само че за първи път ще бъдем дружно на подобен огромен празник и на подобен огромен концерт в зала 1. Ще бъде по-различен театър, със сценография, шоу, прелестно и за окото, и за ухото.   
- Успешно съчетавате рока с класиката - забавна симбиоза в днешно време, по какъв начин се сработват двата жанра?
- Жанровете бързо се сработват, само че за оркестровия музикант е доста необичайно и извънредно да застане до рок тайфа, изключително в такава непосредственост. Както и рок музикантите имат ужасно почитание към оркестровите музиканти, към класическите музиканти и със благоговение застават на една сцена с тях. От нея зависи по какъв начин да предразположи и двете страни, тъй че в последна сметка да се получи нещо доста прелестно и за оркестъра, и за групата, да им е забавно да свирят дружно.
- Как се приема това от публиката и най-много от почитателите на " Сигнал "?
- Феновете на " Сигнал " да видят обичаната си група до симфоничен оркестър е голяма чест. Доста набра известност напоследък да се застава до симфоничен оркестър и да се съчетават разнообразни стилове. Идват доста хора в залата, които не са ходили на типичен концерт или не са гледали опера да вземем за пример, само че имат опция да слушат тяхната обичана група дружно със симфоничен оркестър. Вълнуващо възприятие е за почитателите.
- По този метод могат да се усилват и феновете на самата класика.
- Надяваме се да е по този начин, най-малко половината да отидат след това на опера или на симфоничен концерт, ще е дребна победа за нас.
- Подготовката за концерта по какъв начин протича?
- Тя ще протече директно преди събитието, тъй като в операта имаме извънредно наситена стратегия съвсем до самия концерт и доста бързо би трябвало да репетираме, всеки се приготвя самичък у дома, дописват се аранжименти... Събираме се преди концерта от предния ден, само че група " Сигнал " са изключителни експерти, както и съставът на Държавна опера Русе, тъй че не би трябвало да има проблеми.
- Спектакълът ще бъде ли записан, с цел да може да го видят и хората, които не са съумели да отидат в зала 1 на НДК?
- Със сигурност ще създадем всичко допустимо идната година да обиколим повече градове дружно с група " Сигнал " и със симфоничния оркестър, с цел да може да завършат почетната си обиколка за техния празник.
- Започнали сте музикалния си път в рок групи, измежду които и " Сигнал ", за какво избрахте да се отдадете на класическата музика?
- Започнал съм да изсвирвам от 5-годишен на пиано, първо - класическа музика, по-късно малко по малко е навлязла рок музиката в моя живот. Аз съм типичен музикант и основен диригент на Държавна опера Русе сега. Така нареченият различен род, както някои хора му викат, " онази музика ", започнах в тийнейджърска възраст да изсвирвам с разнообразни рок групи, в това число и със " Сигнал ". Заставал съм един до друг с група " П.И.Ф ", свирил съм и с Люси Дяковска, и с братя Владигерови, тъй че не ми е непознато това. Но от самото начало основата ми е класическата музика, която върви най-близо до мен. Все отново едно дете на 5 години не може да се насочи единствено към класическата музика, то би трябвало да бъде насочено, за което дължа всичко на моето семейство.
Апелирам към всички родители да подтикват децата си още в най-крехка възраст, да им изберат някакво занятие на развиване. Понякога задачата оправдава средствата, само че в действителност родителите са тези, които би трябвало да дадат насоката и по-късно просто би трябвало да поддържат решенията на децата.  
- А значимо ли е да възпитаваме наследниците си от дребни да знаят, да обичат и почитат класическата музика?
- Задължително! Но доста хора изпускат да възпитават и родителите, тъй като те са тези, които ще заведат детето на детски театър или на опера за деца, или на симфоничен концерт, приспособен за бебоци, както имаше в Стара Загора, да вземем за пример. Това би трябвало да се таргетира на всички равнища от най-малките в яслите, детските градини и учебните заведения до техните родители, които, излизайки от тийнейджърството, стават родители на по 20 и няколко години. Трябва доста бързо да се захапе този развой от наша страна, с цел да може, когато техните деца станат на 3-4 години, към този момент да са ходили на симфоничен концерт или да са посетили учебен театър.
- Кажете в резюме за акцентите на новия сезон на Русенската опера - какво да чакат феновете?
- За нас сезонът стартира септември, октомври продължаваме с набрала мощ концерт " Империята на мюзикъла ", който сътворих с известни мелодии от мюзикълите дружно с артистите Цена Коев и Никола Здравков, вокал на група " Кикимора ". През ноември обикаляме с " Царицата на чардаша " и още веднъж ще тръпнем в очакване да забележим какви ще са коледните ни концерти през декември. За мен е най-любимият месец, изключително с настъпването на празниците. Предстоят хубавите ни коледни концерти " На посетители в Малката Виена " на Русенската опера. Хората могат да влязат в уеб страницата ни и да се срещнат с нашата стратегия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР