Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. До

...
Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. До
Коментари Харесай

Оставката на Главчев предизвика бурни коментари в парламента

Димитър Главчев подаде оставка като ръководител на Народното събрание. До това се стигна, откакто той в профил от съвещание водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. На собствен ред социалистите внесоха подписка с искане за предварително освобождение от поста на ръководителя на Народното събрание и оповестиха, че няма да вземат участие в съвещания, до момента в който това не стане факт. Днес Главчев самичък подаде оставка, неговото място зае досегашният зам.-председател на Народно събрание Цвета Караянчева. Цялата обстановка провокира бурни реакции и мнения в Народното събрание.
 
„ Днешното решение на Димитър Главчев беше неизбежно и вярно “. Това съобщи в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите ѝ решението на Главчев е и горчив урок за цялата политическа класа, и най-много за ръководещото болшинство.
 
„ Урок за това, че е обикновено в правовата страна да има ръководещи и съпротива, че е обикновено да бъдем на друго мнение, тъй като представляваме разнообразни групи от българското общество, че е обикновено да има независимост на словото и взаимно почитание на другите позиции “, разяснява Нинова.
 
„ Краят на председателството на Димитър Главчев е и опция за ново начало, счита Нинова. То е тест за политическа зрялост, дали сме подготвени да сложим ново начало на парламентаризма, дали сме подготвени да възстановим конституционни правила - че висшият орган на ръководство е Народното събрание и изпълнителната власт се излъчва от този парламент и се управлява от този парламент “, сподели Нинова и изрази вяра ръководещи и съпротива да прекратят досегашния жанр на работа на Народното събрание.
 
Цветан Цветанов прикани да няма спекулации с оставката на ръководителя на Народното събрание, тъй като Димитър Главчев го е направил, с цел да възвърне естественото положение и продуктивност на Народно събрание, тъй че да бъдат чути гласовете на болшинството и на опозицията в него.
 
В декларация той увери, че ПГ на ГЕРБ не желае да има дискредитиране на институцията на българския парламент и изиска всеки ръководител на група да направи по този начин, че тезите да бъдат защитавани аргументирано, без персонални нападки.
 
В днешната обстановка няма печеливши, всички сме губещи, заключи Цветанов като акцентира, че Димитър Главчев е подал оставката си воден от националния интерес.
 
„ Ще бъдем постоянно с теб, зад теб, тъй като постави страната пред всичко друго “, обърна се ръководителят на групата на депутатите от ГЕРБ към сътрудника си. „ Благодаря и на опозицията, че откри сили да се върне в пленарната зала, да не повтаряме това, което изговорихме през последните месеци “, моли Цветан Цветанов.
 
„ Всички сме очевидци на подготовката на българското председателство, чака се ръководителят на Екологичен потенциал идната седмица да се обърне към Народно събрание, не желаеме залата да бъде на половина празна “, изясни още претекстовете за оставката на Главчев, ръководителят на ПГ на ГЕРБ.
 
Високо оценяваме персоналния акт на Димитър Главчев с подаването на оставка. Това съобщи в Народното събрание ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата във връзка на оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев.
 
„ Призоваваме идващият ръководител на Народното събрание да е на равнището на условията на институцията ръководител на Народното събрание в парламентарна република според Конституцията “, сподели Мустафа Карадайъ.
 
„ Не обсъждаме народния представител Димитър Главчев, обсъждаме институцията ръководител на Народното събрание “, съобщи Карадайъ. По думите му съществена грижа на ръководителя на Народното събрание е да работи за издигане на престижа на институцията, да работи срещу омразата, експанзията, ксенофобията, разделянето и опълчването.
 
Председателят на Народното събрание е предназначен да бъде пръв измежду равни, да е притежател на морал и полезности, които ни вършат неделима част от европейското семейство, съобщи Карадайъ. „ Цяла демократична Европа работи срещу омразата, разделянето, опълчването, жигосва ксенофобията, национализмите и радикализмите, всичко останало е срещу Европа, срещу България, срещу конституционализма и демокрацията “, сподели още той.
 
Лидерът на " Воля " и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки приветства жеста на Димитър Главчев и прикани за още морални актове от всяка парламентарна група.
 
„ Искаме да приветстваме това, което направи Главчев, и жеста, който даде “, сподели Марешки във връзка на оставката на досегашния ръководител на Народното събрание.
 
„ Факт е, че на господин Главчев, по отношение на напрежението може би, не му устояха нервите, единствено че той можеше да излезе да каже едно изсъхнало " Извинявайте " и всичко да прекъсне “, разяснява Марешки.
 
„ На вас харесва ли ви някой ваш сътрудник да ви назовава 80 % дебили “, обърна се той към депутатите и по-специално към Българска социалистическа партия.
 
Марешки разгласи, че " Воля " ще напущат пленарната зала, в случай че Иво Христов е вътре, до момента в който не си подаде оставката. По думите му никой не може да наскърбява българския народ. Надявам се на верни жестове от всяка една парламентарна група, уповавам се на нови морални жестове, приключи Марешки.
 
Оставката на Димитър Главчев е компромис в името на стабилността и спокойствието. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ " Обединени патриоти " Волен Сидеров във връзка на оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев.
 
" Нямаме нарушаване на правилника, нямаме постъпка, поради която той да си заплати. Прави го като компромис в името на непоклатимост, едно по-добро успокоение в изискванията на домакинство ", разяснява Сидеров.
 
" Дано това да бъде оценено от страна на Българска социалистическа партия и да не се трансформира в мотив за някакви изнудвания. Това би било към този момент неприятна процедура и ще докара до задънена улица ", разяснява Сидеров. Според него Българска социалистическа партия не са подготвени за предварителни парламентарни избори, просто играят опозиционна игра.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР