Димитър Ганев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Тончо Краевски разговарят

...
Димитър Ганев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Тончо Краевски разговарят
Коментари Харесай

Кръг Квадрат: Политическите племена на България

Димитър Ганев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Тончо Краевски беседват за политическите племена и всеобщата политическа просвета в България през последните 30 години. Каква е тяхната конструкция, мотивация и бройка? Как взаимодействат между тях? Какво дефинира разделянето сред ядро и външна страна? За преимуществата и слабостите на центристките партии. През ползи или през персони гласоподават гласоподавателите в България?

Андрей Райчев: Политическата еднаквост съдържа два детайла - " ние " и " те ". Ако ти имаш доста мощно " те " в главата си стваваш ядро. Ако държиш по-скоро на " ние " -то и не по този начин интензивно преживяваш " те " -то, то ти ставаш външна страна.

Димитър Ганев: Политическите племена имат свои характерни характерности и собствен демографски профил. Другата част от хората са по-скоро представители на всеобщата политическа просвета - хора, които се увличат по избрана фигура или мода. Най-общо в България има четири разнообразни по конструкция и бройка политически племена: алено, етно-религиозно, националистическо и леберално-градско.

Тончо Краевски: Хората от " всеобщата политическа просвета " постоянно търсят метод да гласоподават по този начин, че да саботират модела, в който племената ръководят или в двуполюсен модел, или в друга картелна форма. Това е спойващото и характеризиращото " всеобщата политическа просвета "

Кънчо Стойчев: Изглежда генерално ние сме разграничени на две елементи: едната част от нас при гласоподаване се управлява от визията за положително и неприятно, от морал, който се привижда в водача, а другата част се управлява от персонални ползи. Това изяснява за какво част от хората са спокойни, постоянно не гласоподават, а когато решат да гласоподават го вършат за собствен прагматичен интерес.

Андрей Райчев: Хората в България на избори не отиват да избират някого, а да смъкват някого. Демокрацията има едно извънредно свойство, народът като цяло не умее да избира, само че чудесно знае кого да смъква. И този инстинкт е точно в отбрана на нормалността. Прекаляваш - падаш, а изключително в България, когато прекаляваш се обричаш на смъртна присъда.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР