Димитър Франтишек Петров. Сн: Архив/БГНЕС Прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Димитър Франтишек Петров. Сн: Архив/БГНЕС Прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Прокурор, обвинен в насилие над дете, бе наказан с обръщане на внимание


Димитър Франтишек Петров. Сн: Архив/БГНЕС

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) наказа с " превръщане на внимание " заместник-ръководителя на профилираната прокуратура Димитър Франтишек Петров. Това е допустимо най-лекото наказване, което може да се наложи на магистрат и е по заповед на градския прокурор на София Емилия Русинова. Висш съдебен съвет одобри наказването за сведение, без да оповести дали то е поради случая с детето.

Първи за случая с детето заяви уеб сайтът " Биволъ ", който цитира неговия татко. Според първичната информация експанзията на прокурора е била провокирана от обстоятелството, че детето го предредило на опашка пред учебната лавка. Петров бил в постройката, защото дъщерите му учели в същото образователно заведение.

Версиите на очевидците се разминават във връзка с това по какъв начин тъкмо е бил ударен ученикът – с пестник или с пестник. Някои очевидци са твърдели, че деветокласникът е бил и " душен " с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, написа " Биволъ ". След изблика на принуждение учебното управление незабавно е извикало полиция, а по-късно бащата на детето е подал и сигнал против магистрата.

" Доколкото разбрах той го блъснал по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С контузия е детето от случката... Моят наследник не е обичай в никакъв случай. Не дисциплинирам децата си си пердах. Най-малко ще разреша някой си да го " възпитава " по този метод ", разяснява бащата, представен от " Биволъ ".

По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна интервенция и по време на случая се е изплашило да не получи удар в региона на гърдите, който би могъл да провокира сърдечен потрес.

Инцидентът е последван от позвъняване от ръководителката на СГП Емилия Русинова в учебното заведение с искане за " диалог ". В последна сметка тя се срещнала персонално с бащата, подал сигнала против Петров. Той бил извикан в Софийската градска прокуратура, където Русинова му обяснила, че сътрудника й бил " по-краен " във възпитанието на децата си и подобен му бил темпераментът.

По-късно уеб сайтът " Биволъ " написа, че Емилия Русинова е приела версията, че Франтишек първо е направил забележка на ученика да съблюдава реда на опашката в учебната лафка, само че той му “отговорил с висок и провокационен звук да не му се кара “. После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил настрана от опашката “. Тази версия служи за намаляване на виновността на прокурора.

Оказва се обаче, че за случая е била формирана кореспонденция от Специализираното звено “Антикорупция “ към градската прокуратура, написа “Биволъ “. Първоначално прокурор Илиян Рангелов от звеното написа, че против Димитър Франтишек има задоволително доказателства, че е направил закононарушение поради ударен пестник на ученика Людмил Асенов. За този пестник в претекстовете на административния началник Русинова не става дума. Досъдебно произвеждане по този начин и не бе формирано.

Димитър Франтишек Петров минава за един от доверените прокурори на управлението на прокуратурата. Той бе част от антикорупционното звено в СГП и персонално наблюдаваше знакови процеси като тези против някогашния министър председател Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и някогашния началник на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Тодор Костадинов. Той наблюдаваше и едно от делата против водача на " Атака " Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и непосредствен до академията магазин през есента на 2015 година

Освен това прокурор Петров постанови отвод да образува следствие за набеждаване против Делян Пеевски, откакто прокуратурата се отхвърли да проверява сигнала му за готвено ликвидиране. Същият обвинител приключи и досъдебното произвеждане по " Яневагейт ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР