Димитър Димитров е роден в Първомай, но живее в Пловдив.

...
Димитър Димитров е роден в Първомай, но живее в Пловдив.
Коментари Харесай

Шефът на КАТ - Пловдив: Вече може да заснемаме нарушители...

Димитър Димитров е роден в Първомай, само че живее в Пловдив. Завършил е Средното милиционерско учебно заведение в Пазарджик и висше обучение по специалността „ Фирмена и национална сигурност “ в Шуменския университет „ Константин Преславски “.

В бранш „ Пътна полиция “ Пловдив стартира работа на 4 януари 1992 година като младши автоконтрольор, а по-късно и началник-смяна, като към този момент има 25-годишен стаж във ведомството. От 7 септември т. година с краткотрайна заповед е назначен за шеф на Сектор „ Пътна полиция “ Пловдив .



Костадин АРШИНКОВ

- Готови ли са пловдивските водачи за зимно каране? Какво демонстрират първите резултати от акция „ Зима “?

-Наблюденията ни са, че множеството от водачите имат подготвеност. Ние сме направили много инспекции и профилирани полицейски интервенции (СПО). Знаете, че водачите би трябвало да са оборудвали МПС-тата със зимни гуми или такива с протектор, не по-малък от 4 милиметра. Още при започване на акцията имаме водачи, които са глобени за несъответствуващи гуми, което се води техническа нередовност.

- През последните години Пловдив води статистиката по починали на пътя. Сега обаче жертвите са по-малко. Какво се случва в действителност?

-Продължаваме да работим по този проблем. Пловдивската дирекция към момента е преди всичко по този индикатор, само че имаме съществено понижение. До 20 декември т.г. имаме 149 ПТП-та по-малко спрямо предходната година, убитите са с 18 по-малко, а ранените - със 146 по-малко. През 2016 година злополуките са били 1022, в този момент са 873. Убитите са били 72-ма, т.г. са 54. А ранените през 2016-а са били 1273-ма, тази година са 1127. Този спад ни задължава да продължим работата в тази посока и да подобрим още резултатите си.

- На какво съгласно Вас се дължи този спад?

-Знаете, че най-вече убити и ранени има в ПТП, които са поради несъобразена скорост. Ние много акцентираме на това нарушаване, организираме много СПО за превишена скорост и това има доста добър резултат. Нараснал е броят на глобените водачи за превишена скорост тази година за разлика от предходната и това ненапълно оказва въздействие. Следващата водеща причина за тежки ПТП със починали е отнемането на преимущество. В последните месеци много ни облекчиха така наречен „ умни “ светофари, тъй като към този момент има обособени секции за ляв завой. Преди доста мъчно се извършваше маневрата ляв завой и съвсем постоянно се стигаше до обстановка за ПТП. Сега злополуките поради лишаване на преимущество са намалели три пъти. Това е главното, което води до спад в броя на убитите и ранените. Освен това бих отбелязал усъвършенстваното ни техническо съоръжение и засилените ограничения, които взимаме по дребните обитаеми места. Защото се вижда, че напоследък тежките ПТП с убити са най-вече отвън град Пловдив. Имаме доста добра предварителна защита, както и отлична връзка с община Пловдив, с детските градини и образователните заведения. Колегите организират сносно образованията, тъй като дребните деца са главният фактор, който може да повлияе на възпитанието на родителите на пътя.

- Споменахте дребните обитаеми места. Там като че ли е всеобща процедура водачите да сядат пийнали зад кормилото. Какви ограничения взимате там?

-Всяка седмица имаме СПО с сътрудници от Специализирани полицейски сили и сътрудниците от съответното районно ръководство отвън Пловдив. Това е като превантивна мярка и имаме много положителни резултати. Смятам, че с времето тези зачестили случаи на приложимост на алкохол измежду водачите ще намалеят. Освен това всеки месец по предписание на основния секретар в отдалечените обитаеми места се изпращат мобилни екипи от Пътна, Криминална и Икономическа полиция за подкрепяне и предоставяне на спомагателна информация посредством срещи с хората за положението на престъпността, за пътните катастрофи.

- От много време Пловдив е трансфорат в една огромна строителна площадка, а тапите изнервят водачите. Как става съгласуването с КАТ за затваряне на улици поради поправки?

-Знаете, че Пловдив ще бъде европейска столица на културата и би трябвало да се усъвършенства инфраструктурата на града, за което благодарности на кмета, че се работи бързо. Когато се получат инцидентни затваряния на избрани улици поради повреда, ние имаме чиновник, инженер, който дава отговор за организацията на придвижването. Той посещава на място самия обект, ревизира краткотрайната организация, дали всичко е сигнализирано и обезопасено за осъществяването на работните действия от компанията. Ние не предлагаме каква да бъде организацията на придвижването в такива случаи, а единствено участваме в съгласуването. Ако установяваме изчезнала отвесна сигнализация или друга причина за ПТП, даваме своите условия, а вложителите са длъжни да се съобразят с тях. По отношение на огромните поправки дано не забравяме, че Пловдив е доста характерен град - има река, мостове, улици с монументи на културата и всяка смяна в организацията на придвижването би трябвало да бъде съобразена и с тях. Тези ремонтни действия в действителност натоварват трафика в пиковите часове, само че нали най-после ще пристигна един миг, когато тази нова инфраструктура ще подкрепи придвижването.

- Похвалихте техническото съоръжение на екипите на „ Пътна полиция “. С какво ново ще изненадате нарушителите?

-Наистина към този момент сме оборудвани сносно - и откъм коли, и откъм техника за инспекция за приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Всички коли, които са оборудвани с уреди за превишена скорост, към този момент имат и техника за нощно снимане. Нека водачите да имат поради, че могат да бъдат снимани и в тъмната част на денонощието. Тези наши оборудвани коли играят и превантивна роля и за недопускане на корупционни прояви и неофициални контакти. Заснема се цялата инспекция, която прави служителят, има и микрофон, който записва и диалога. Така че това е предварителна защита и против корупционните дейности на чиновниците?

- Има ли такива случаи през тази година?

-Не, при мен няма постъпили такива недоволства или сигнали от жители за корупционно държание от страна на чиновниците на Сектор „ Пътна полиция “. Искам да акцентира на това, че нашите чиновници са оборудвани с коли KIA, с жълти светлоотразителни жилетки с надпис „ Пътна полиция “ и шапки с бял чокъл на главата. Сега, в студения интервал, те употребяват плетени шапки. Гражданите елементарно могат да ги разпознаят. Всеки сигнал против наши чиновници може да бъде подаден както в Сектор „ Пътна полиция “, по този начин и във всяко районно ръководство, с цел да се подхващат незабавни дейности за отработването на сигнала. В това отношение управлението на Сектор „ Пътна полиция “ - Пловдив, изрично е застанало на позицията „ нулева приемливост към корупционните практики “.

- Дайте съвет по какъв начин би трябвало да постъпи лидер, в случай че катаджията му каже „ Какво вършим в този момент “ или напряко каже „ Дай “ и си изиска подкуп?

-Ние работим превантивно и непрестанно срещаме сътрудниците с всяко едно изменение, както и за отговорността, която носят при корупционни прояви. Ако това се случи на лидер, той може да позвъни на тел. 112 или в най-близкото районно ръководство. Веднага се подхващат ограничения за изясняване на случая. Но отново споделям - при мен няма постъпили сигнали, даже и такива с думичката „ дай “. Опитваме се по всякакъв начин да върнем доверието на жителите в чиновниците на Министерство на вътрешните работи, изключително в чиновниците на Пътна полиция.

- Огромните опашки от чакащи коли пред КАТ - Пловдив, изчезнаха като с магическа пръчка. Какви ограничения предприехте, че да ги стопите толкоз бързо.

-Няма да разясня какво се е случвало преди мен. Това, което съм открил като пропуски и неточности, се старая да бъде изчистено. Предприемат се много ограничения за възстановяване на работата и към този момент е видно, че някои от нещата се случват. Извършихме някои промени, вътрешни разбърквания, с цел да съкратим времето за обслужване на жителите. Все още имаме да почистваме някои неща, с цел да предложим в действителност качествени услуги на хората. Вече в града има отзив това, че жителите умерено могат да дойдат и да си записват автомобила, без да чакат ненужно.

- Миналата година „ Марица “ повдигна въпроса за неналичието на постерминали на гишетата в КАТ и скоро по-късно бяха сложени три устройства за заплащане на място. Ползват ли ги жителите?

-Ползват ги, даже имаме поръчка за още три спомагателни постерминала - за гишетата за замяна на свидетелствата за правоуправление и за тези, където се връчват наказателните постановления.

- Какво ще пожелаете на пловдивските водачи за новата година?

-Преди всичко да са живи и здрави. Да не се качват на колите след приложимост на алкохол и упойващи субстанции. И да не се изнервят. Нека прочувственият им заряд се демонстрира на други места, само че не и на пътя.
тагове Димитър Димитров началник КАТ нарушители
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР