Димитър Данчев, зам.-министър на икономиката, в интервю за сутрешния блок

...
Димитър Данчев, зам.-министър на икономиката, в интервю за сутрешния блок
Коментари Харесай

Зам.-министър Димитър Данчев: Предвиждаме проактивни кампании по общини и региони за малките и средни предприятия

Димитър Данчев, зам.-министър на стопанската система, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Г-н Данчев, през вчерашния ден стана ясно, че страната отпуска малко над 10 милиона лв. за превъзмогването на бедствията в общините Карлово, Калояново и Марица. Разкажете ни по какъв начин беше решено това и по какъв метод ще се употребяват тези средства.

Първо позволете ми да обясня, че държавните органи работят безусловно от първия ден, откакто се случи нещастието в Карловско, по няколко посоки. Първото направление е следствие на аргументите, довели до бедствието. Тук, знаете, започнаха инспекции на Министерството на земеделието, полицията, прокуратурата като се изследват всички вероятни аргументи, довели до бедствието – количеството дъжд, което се е изляло, което явно е рекордно, непочистени и препречени дерета и корита на реки, нерегламентирана сеч, безусловно всичко, което може да се обследва. На второ място, несъмнено, за нас приоритет беше слагане на бедствието под надзор посредством незабавна реакция от страна на страната и локалните органи. Разбира се, осъществяване на целенасочени дейности на избавителните екипи, бързи и ефикасни мероприятия по аварийно-възстановителните активност, включително, както казахте и вие, разпределяне на средства за поддържане на пострадалите от наводненията. По отношение на средствата за преодоляване и превъзмогване на следствията от бедствията, през вчерашния ден на съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подпомагането на Министерския съвет, на което участвах и аз от името на Министерството на стопанската система и промишлеността, бяха разпределени общо 31 милиона лв. за подкрепяне на потърпевши региони в цялата страна и от тях, както казахте и вие, повече от 10 милиона за най-пострадалите общини – Карлово, Калояново и Марица, за които стана въпрос във вашия анонс.

Комисията на процедура през вчерашния ден прегледа постъпилите до вчерашния ден претенции на трите най-пострадали от наводненията общини и след извършени срещи с общинските кметове и регионалния шеф стана ясно, че отпуснатите повече от 10 милиона лв. ще покрият на процедура потребностите на тези общини от аварийно-възстановителни действия за момента. Като несъмнено, комисията ще продължи да заседава и до края на годината, като към този момент ще бъдат отпускани при нужда и спомагателни средства през идната година.

Обръщам внимание, че с изключение на за преодоляване и превъзмогване на следствията от бедствията, през вчерашния ден комисията отпусна и средства за превантивни действия, тъй като общият бюджет на комисията за тази година е бил 80 милиона лв.. Служебното държавно управление наследи неразходвани досега средства в размер на 34 милиона и както споделих, от тях през вчерашния ден бяха разпределени 31 милиона лв.. Но единствено вредите от последното злополучие в трите пловдивски общини – Карлово, Калояново и Марица, по първични планирани данни нанесените вреди възлизат на сума, близка до общия бюджет на комисията за цялата година. Затова нашата цел като комисия, като държавен орган е да засилим точно дейностите по предварителна защита, с което да създадем по този начин, че да не се стига до такива нещастия, а считаме, че по този метод бихме икономисали огромна част от разноските за възобновяване на възможни последици. Това е общо взето. Разбира се, тук в това време държа и да подчертая, че работата на място на процедура не е прекъсвала от 2 септември насам. Знаете, че през вчерашния ден 400 военнослужещи от разнообразни родове войски работеха на терен в трите най-тежко наранени села – Каравелово, Богдан и Слатина, като бяха разпределени във всяка една къща, която към момента не е почистена от калта. Днес към 150 доброволци от държавната и общинските администрации са командировани и също ще бъдат в засегнатите села, с цел да продължи ударното почистване на домовете. Между другото, тук би трябвало да посоча, че община Карлово обезпечава нужните принадлежности, а доброволците би трябвало да са екипирани само с ботуши и ръкавици.

Призоваваме, имаме потребност, несъмнено, и от поддръжка на доброволци. Призоваваме и младежи, които имат опция, да се включат и през днешния ден, както и през уикенда. Като очакване надяваме се, че през уикенда близо 1000 доброволци от цялата страна ще продължат задачата по разчистването. Единствената ми молба и зов към тях е да бъдат добре екипирани, с ботуши и ръкавици, както споделих, принадлежности ще им бъдат раздадени на място. Освен това, тъй като имаше през вчерашния ден рецензия, че на конференцията, която даде министър Демерджиев след съвещанието на Междуведомствената комисия, имаше рецензия, че не е обезпечена нужната тежка техника за разчистването. Ще обърна внимание, че на този стадий са обезпечени към 120 машини. Това са багери с челни товарачи, самосвали и камиони също за изнасяне на дървета и други. А също така, Националното съдружие на общините, който също има собствен представител в границите на Междуведомствената комисия, пое ангажимент да спомага за обезпечаване посредством общините на малогабаритна техника, която да влезе в дворовете на къщите и да форсира процеса на разчистване, защото в по-голямата част дворовете в действителност са съществено засипани с наноси, скални парчета и дървета.

Г-н Данчев, смятате ли, че бюджетът за предварителна защита на бедствия би трябвало в действителност да бъде повишен? Вчера и министър Демерджиев уточни това – подкрепяте ли го?

Абсолютно го поддържам. 

В какъв размер съгласно вас би трябвало да бъде той?

Това, несъмнено, ще се вземе като решение от членовете на комисията, ще бъдат чути всички отзиви и рекомендации на органите за пожарна и спешна сигурност, на представителите на общините, които са най-често наранени от сходни бедствия и повреди. Но при всички положения, колкото повече пари се дават за предварителна защита, толкоз, несъмнено, понижава рискът от нуждата да се харчат по-късно средства за възобновяване от следствията. Така че за мен всеки лев, даден за предварителна защита, има своя смисъл.

Да, всеки лев има своя смисъл, по този начин е. Много е значимо. И хиляди доброволци се стичат към момента и оказват помощ на хората. Предвиждате ли и други нови начинания по отношение на бедстващите села, с изключение на тези, които към този момент ни казахте?

Тук би трябвало да обърна внимание, че Агенцията за обществено подкрепяне от идната седмица стартира изплащането на еднократните помощи в размер на 375 лв. за потърпевшите от наводненията. Това ще се случи в интервала от 19 до 26 септември. И тук става дума за семействата от селата Богдан, Каравелово, Слатина, Войнягово и Христо Даново. През последните дни чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне работеха на място, с цел да може по-бързо да се подадат нужните заявки и да се обработят документите. За хората, декларирали погашение на помощта по банков път, средствата ще бъдат преведени в банковите им сметки още на 19 септември, а лицата, декларирали погашение от " Български пощи “, ще могат да ги получат в посочения от тях пощенски клон в интервала, както споделих, от 19 до 26 септември.

Отделно от това, ще продължи община Карлово да обезпечава ежедневното изхранване на близо 300 души от потърпевшите обитаеми места. Продължава и отстраняването на вредите по железопътната инфраструктура. Служителите от структурите на Министерството на превоза и известията оказват подпомагане и за възстановителните работи с техника, с доставка на над 3000 кубически метра неподвижен материал най-малко за първичното укрепване на улиците в засегнатите места, тъй като знаете, пътната настилка там на процедура е отнесена. На 100% тук към този момент можем да кажем е възобновено електрозахранването в къщите и на трите най-засегнати села – Каравелово, Богдан и Слатина. За страдание, без уличното осветяване, тъй като са отнесени в действителност стълбовете за улично осветяване. Възстановено е водоподаването и продължава работата по възобновяване на водоподаването, тъй като към 50% от водоподаването единствено е възобновено в трите села. Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи направи още от първите дни организация наводнените къщи да се охраняват, с цел да не се позволен обири на имуществото на хората.

Да, макар че имаше вандалски прояви.

За страдание, да. Засилена е работата на патрулите на полицията, като те са подсилени и от жандармерия по този начин, че да не се стига до такива грозни подиуми. Държавният запас отпусна 200 тона бутилирана и следим обстановката с бутилираната питейна вода. И ще продължи отпущането на нужните количества питейна вода за потребностите на хората, тъй като за жалост, тази вода, която тече от водопровода, продължава да бъде негодна за пиянство. Продължават работите по почистване на коритото на река Стряма, което първоначално в обособени сектори беше непроводимо поради насъбраната там скална маса и дървета от клоновете на Средна гора. Разчистват се и се изгарят, унищожават по надлежния ред починалите при пороя животни. Така че всички държавни органи и общински, и локални органи са ангажирани с отстраняването на следствията от бедствието по този начин, че в действителност, както споделих, да бъде сложено бедствието под надзор.

Г-н Данчев, вие сте заместник-министър на стопанската система. Какво заварихте в Министерството на стопанската система, когато станахте заместник-министър в служебното държавно управление?

В Министерството на стопанската система заварихме в действителност редица нерешени въпроси, някои въпроси, които настоящо би трябвало да бъдат решавани, като намиране на по-добри решения за оправянето с високия % на инфлацията, проблемите с българските компании и с определяне, предоставяне на опция за по-добър размер на техния експорт, за възстановяване на комерсиалния баланс на страната. Редица проблеми, свързани с поддръжката на язовирите, проблеми, свързани с ръководството на държавните предприятия, мощни подозрения за редица нарушавания, осъществени при ръководството на държавните предприятия, и за корист с държавни средства. Така че всички тези въпроси, които ние сме открили като проблематични, сме ги трансформирали в наши цели за идващия интервал, за интервала на работа на служебното държавно управление, по този начин, че да не остане въпрос, на който да не обърнем внимание и по който да не потърсим решение в интерес на българската стопанска система, на българското произвеждане.

По какъв метод се грижите за дребните и междинните предприятия?

Припомням, че министърът на стопанската система и промишлеността господин Никола Стоянов още в първите дни на работата си като министър дефинира един приоритет – за възстановяване на външноикономическото съдействие, на работата на нашите търговки служби зад граница по този начин, че да бъде подкрепено родното произвеждане, дребните и междинни предприятия за възстановяване, както споделих, на износа на България и за по-активно пазарно наличие точно на дребните и междинни предприятия в страните, в които изключително имаме служби по търговско-икономическите въпроси. и тук беше направена една междуведомствена работна група, която да дефинира ограничения за подобряването на работата на комерсиалните ни представители зад граница, като се разпознават и проучват целите и рекомендациите точно на работодателските организации и на представителите на бизнеса във връзка с активността на комерсиалните служби за увеличение на българския експорт и за привличане на повече вложения.

Отделно от това, взаимно с бизнеса и работодателските организации да бъде разпознат ползата им за реализиране на експорт по страни и райони по този начин, че да се набележат съответни страни, в които да се ускори работата на Министерството на стопанската система и промишлеността посредством комерсиалните ни представители, несъмнено, с цел да се синхронизира цялата активност с целите, заложени в главните стратегии и национални проекти, признати от българското държавно управление. И отново споделям, всичко – с главната ни цел да подобрим комерсиалния баланс на страната ни. Изготвяме стратегии по предпочитани страни с съответни начинания за осъществяване в границите на идващия интервал от една-две години. И тук имам поради подкрепяне на присъединяване на дребни и междинни предприятия на разнообразни търговски изложби зад граница, разнообразни конференции, семинари, срещи, всичко, което може да подкрепи тяхната активност, интернационализирането на тяхната активност. Освен това, предвиждаме да бъдат създадени самодейни акции по общини и райони, включително образования, тържища, семинари и други, изключително за дребните и междинни предприятия.

Индивидуално за всеки район ли?

Това ще се опитаме да бъде направено във всички огромни райони на страната.

Така, че българският бизнес, дребните и междинни предприятия да получат повече информация за опциите, които обезпечава Министерството на стопанската система и промишлеността за подкрепяне на тяхната активност, включително за тяхната износна активност.

Г-н Данчев, кои съгласно вас са основните стопански въпроси за България, на които би трябвало да се търси отговор и решение?

На първо място за нас е високият ритъм на повишаване на инфлацията и това, че инфлацията в България е към два пъти по-висока все още от тази в множеството европейски страни. Това съставлява сериозна заплаха за българската стопанска система, защото високата инфлация може да бъде последвана от криза в стопанската система – нещо, което би имало пагубно влияние върху икономическия растеж и върху икономическото положение на страната ни. Затова ние сме основали и работна група, която да търси аргументите, които главно въздействат върху високия ритъм на инфлацията. Идентифицирали сме като съществена причина за високите цени на стоките и услугите в страната високите цени на горивата, на енергоносителите, включително – на газта, на горивата, дизел и търсим дружно с бизнеса тези ограничения, които да бъдат приложени в кратко- и средносрочен проект, които да доведат до облекчение на натиска, на ценовия напън, който се получава вследствие на високите цени на енергоносителите. В идващите дни работната група, която е основана точно за ограниченията и оправянето с тези високи цени на енергоносителите, ще приключи своята работа и ще излезем дружно с сътрудниците от работодателските и синдикалните организации с повсеместен отчет и рекомендации.

Една част, несъмнено, от тези ограничения ще касаят и законодателни промени, които за жалост, ние в този момент няма по какъв начин да осъществяваме със служебно държавно управление в отсъствието на настоящо Народно заседание, само че нашата упоритост е да подготвим тези нужни законодателни начинания и незабавно, в първите дни на идващото Народно заседание, на 48-то Народно заседание да ги внесем, по този начин, че да може до края на годината тези ограничения да се трансфорат в действително деяние.

Изключително доста работа, само че явно тя е насъбрана през годините и резултат е към този момент на влошена икономическа конюнктура.

Да.

Ние ви пожелаваме триумф, господин Данчев, във всичко това, което вършиме.

Благодаря ви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР