Димитър Чонков е описан и в романа Добавено лято“ на

...
Димитър Чонков е описан и в романа Добавено лято“ на
Коментари Харесай

Болка И Тъга В Българския Футбол. Той Беше Всеобщ Любимец, Преди Малко Напусна Този Свят. Внезапно Почина

Димитър Чонков е разказан и в романа „ Добавено лято “ на Евгени Черепов.
" Димитър Чонков – Чонката бе прочут на всички последователи на Берое. Ходеше из града с петел на рамо. Петел, който Чонката наричаше Бероеца и от двадесет години го мъкнеше по всички мачове на стадиона под Аязмото. Охраната го пускаше без билет, хората се спираха да позяпат Бероеца и да поздравят Чонката, написа Блиц.

За Димитър Чонков се носеха митове. Роден при започване на петдесетте години на предишния век, той се случва в казармата при първия мач на Берое с Левски, след завръщането на „ зелените " в майсторката лига през 1972 година А точно поради левскарите Берое е служебно изхвърлен от " А " група две години по-рано. Чонката моли командира на поделението си в Бургас да го пусне и след получения отвод му декларира, че по този начин или другояче ще иде на мача. Побеснял, командирът му го заплашва с шест месеца арест. На другия ден тридесет хиляди души виждат Чонката да вика за обичания тим на стадион " Берое ". Прибира се в поделението измежду нощ и декларира на дежурния, че се явява да излежи шест месеца арест. И ги излежал.

Ето по какъв начин Димитър Чонков се трансформирал в емблема на тима и натурален водач на " зелената " агитка. Не инцидентно на 24.10.1979 година седемте италиански национали в тима на Ювентус, на които след три години предстояло да станат международни първенци, смутени гледали по какъв начин тимът на Берое отказал да излезе на терена преди милицията да пусне арестувания по-рано Димитър Чонков. Едва когато Чонката се завръща в редиците на агитката, Берое излиза и бие Юве с един на нула. "
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР