Димитър Бербатов често беше определян за мързелив, по време на

...
Димитър Бербатов често беше определян за мързелив, по време на
Коментари Харесай

Димитър Бербатов: Мързелив? Не! Бях умен!

Димитър Бербатов постоянно беше определян за ленив, по време на престоя си в Англия. Това, което критиците му не са знаели е, че това е било част от проекта на нападателя.

В огромно изявление за Би Би Си Радио 5, някогашният нападател на " Тотнъм " и " Манчестър Юнайтед " признава, че по-мудният му жанр на игра в действителност е проект да заблуди бранителите, че не е опасност пред противниковата врата. С 94 попадения в 229 мача във Висшата лига, би трябвало да се признае, че тактиката му постоянно работеше.

В диалог с някогашния му съотборник Джермейн Дженас, който разказва българина като " един от най-хубавите, с които съм играл ", Бербатов се върна и към годините прекарани в " Байер " Леверкузен, " Тотнъм ", " Манчестър Юнайтед ", за какво Хари Кайн може да има сходна трансферна алтернатива като него, както и за евентуалните му проекти да стартира кариера в треньорската специалност.

Бербатов… за мързела
Известен е с бързата си мисъл и механически съставни елементи, само че не и с борбеността и физическата игра - качества, които постоянно създаваха усещане, че не работи задоволително...

" Всеки е друг в метода, по който вижда играта. Разликата при мен беше, че от време на време може да си мислите, че изобщо не съм в играта, само че през това време аз сканирах терена, с цел да видя къде да застана, по какъв начин в верния миг да получа топката, да имам повече време за себе си, без да имам някого на гърба си.

Когато имам време и пространство, имам повече време да мисля за това къде да разпространявам топката.

Някой хора не го схващат, само че, в случай че си интелигентен, даже в случай че си муден в краката, отново може да си бърз. Можеш да се позиционираш по-добре и да си по-полезен за тима си.

Ако би трябвало да наредим хората, които тичаха в моя тим на " Тотнъм " бих сложил Джермейн Дженас, Роби Кийн и по-късно всички останали, с мен на последно място.

Аз тичах в главата си. Когато видя, че някой е в по-добра позиция от мен, постоянно му давах топката. Никакъв нарцисизъм. В края на краищата печелим и губим дружно.

Малко е необичайно, само че във всеки тим, в който съм бил, виждате моя жанр на игра. Понякога почитателите и играчите не го схващат и се стряскат от това – като че ли не оказвам помощ и не съм потребен за тима.

След известно време привикваха, тъй като този жанр носеше резултати "

Бербатов за прекосяването във Висшата лига
През 2006 година Бербатов мина от " Байер " Леверкузен в " Тотнъм " за близо 11 млн. английски лири...

" Когато си млад, си мислиш, че знаеш всичко, тъй че чаках огромни тимове като " Барселона " и " Реал " Мадрид да ме желаят.

Агентът ми сподели: " Добре, нито един от тези тимове не те желаят сега, тъй че се успокой! "

Каза ми: " Тотнъм " те желае! ". Наистина, не знаех доста за Висшата лига и " Тотнъм " тогава, тъй като бях съсредоточен в моя си свят в Германия, само че започнах да се интересувам и видях какъв брой положителни са " Тотнъм ". Агентът ми сподели, че това е моментът да напусна " Леверкузен " и да се причисля към тях.

Трябваше да се приспособявам към скоростта на Висшата лига и физическите условия. Видях играчи, каквито в никакъв случай не бях виждал в Бундеслигата – като конструкция на тялото и си мислих " Какво се случва? ". Знаех, че би трябвало да употребявам мозъка си повече от всеки път. Беше предизвикателство.

Снимка: Reuters

Имах потребност от няколко месеца да се усещам подготвен и за съотборниците ми да ме одобряват. Бях малко свенлив, не приказвах доста.

Отношенията ми с Кийн… Не си говорихме доста, само че разбирането ни на терена, не мога да го обясня тъкмо, само че просто се случи "
Бербатов - треньор на " животинския " си тим със Зидан, Меси и Роналдо (ВИДЕО) Бившият футболист употребява детски играчки, с цел да подреди най-хубавите 11 на терена
Бербатов за… " Манчестър Юнайтед "
Трансферът му в посока " Олд Трафорд " ще се запомни с драмите в последния ден на трансферния прозорец, а сумата от 30,75 милиона английски лири го трансформира в най-скъпата покупка на " Юнайтед " все още.

" Идвам от дребна страна, от България. Надявах се да играя през цялата си кариера в Англия, за един тим, само че това нямаше по какъв начин да се случи. Имах потребност да работя, да потвърдя триумфа си, започвайки от родината си и по-късно в Германия и Англия.
Бербатов разкри по какъв начин Фъргюсън му съобщил, че няма да играе във финала на ШЛ Българинът бе голмайстор на "Манчестър Юнайтед ", само че мениджърът избра други нападатели против "Барселона "
" Тотнъм " ми даде опция да потвърдя какво мога да направя. Върхът на моя триумф беше " Юнайтед ".

Когато те се свързаха с мен, знаех че ще има и разочаровани хора, особено почитателите на " Тотнъм ". Аз следвах моя си път и знаех, че в случай че не се възползвам от тази опция, друга сходна няма да пристигна. Така работи футболът.

Посрещнаха ме ужасно, даже в случай че не приказваш доста отново можеш да се учиш. Те имаха играчи, които бяха първенци, които бяха печелили требъл и си споделих: " Берба, най-сетне съумя! ". За това работих през целия си живот.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бях благополучен, само че си мислих " Какво върша тук? ". Като малко дете. Това от време на време може да не ти разреши да показваш най-хубавото от себе си.

Сър Алекс Фъргюсън беше необикновен с всички. Той знаеше по какъв начин да работи с всеки самостоятелно – с едни би трябвало да си благ и деликатен, с други по-твърд. Той знаеше по какъв начин да го направи.
Той в никакъв случай не ми сподели, че би трябвало да се трансформира. Това беше нещо хубаво. Той ми се доверяваше по неговия си метод.

Бербатов за … Хари Кейн
Успехът на сегашния капитан на " Тотнъм " Хари Кейн го свързва с трансфер в различен клуб - обстановка, която наподобява доста близка до тази на Бербатов през 2008 година..

" Тъжното нещо във футбола е, че огромните клубове постоянно се целят в най-хубавите играчи. Звездите на тимове като " Тотнъм " би трябвало да вземат решение дали да останат или да отидат в по-голям клуб.

С Хари Кейн е същото сега. Той е на кръстопът и си мисли: " Какво да направя в този момент? ".

Ситуацията сега е комплицирана поради ковид и парите, само че другояче той е в същата обстановка, в която аз бях. В главата му сега сигурно се въртят всевъзможни сюжети.

В моята глава се случваше същото - " Какво би трябвало да направя? ". Не желаех да оставям тима си в позиция, в която си потеглям в края на трансферния прозорец, без да имам заместител, само че това е нещо, което щеше да се случва доста пъти и след мен, с доста играчи.

Снимка: Getty Images

Най-болезнената част е, че последният трофей " Тотнъм " завоюва, когато аз и Джермейн бяхме в тима. Това е тематика, за която се приказва още веднъж и още веднъж. Хората се ядосват, че няма титли, а това е и главният проблем за Кейн, който е капитан на Англия, а няма да става по-млад.
Когато остаряваш искаш да кажеш на децата си: " Вижте какво съм спечелил! ".

Бербатов за треньорска кариера
Българинът спря с футбола предходната година, откакто игра за " Фулъм ", " Монако ", ПАОК и " Керала Бластърс " в Индия. На 39 години, той обмисля идващия ход в кариерата си...

" Няма да е елементарно. Като футболисти всички си мислим, че ще сме доста положителни треньори, което, несъмнено, е надалеч от истината.

Имам „ А “ лиценз към този момент, а по-късно тази година се надявам да изкарам и лиценз „ про “.

Снимка: Twitter

Никога не се знае. Иска ми се да съм квалифициран за бъдещето, каквото и да е то. Ако ще съм треньор, би трябвало да съм квалифициран.

В момента извозвам повече време с децата и фамилията ми "
Хапване, шоколад и футбол с тати - да си щерка на Бербатов (ВИДЕО) Как футболната звезда забавлява децата си у дома
bTV приканва: останете си у дома!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР