Димът от последната битка между управляващите и опозицията се разсея

...
Димът от последната битка между управляващите и опозицията се разсея
Коментари Харесай

Парламентът заслужава Караянчева да го води

Димът от последната борба сред ръководещите и опозицията се разсея и на бойното поле остана тържествено изправен спечелилият - ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Изходът от сражението беше предупреден - откакто месеци наред инкасираше политически удари, ГЕРБ не можеше да си разреши отстъпления и уверено я бранеше. Зад хората на Бойко Борисов се строиха „ Обединени патриоти " и „ Воля ", което се оказа задоволително, с цел да може госпожа „ Ходи пешком, бе " да резервира един от най-важните постове в републиката.

Депутатите от ГЕРБ са напълно наясно какви

тежки имиджови вреди нанася Караянчева на партията

им със своето извънредно обществено държание. Нищо, че хвалеха „ качествата, които има ". „ Много постоянно показвате тези качества по метод, който даже не отива на един ръководител на Народното събрание " - подобен двузначен комплимент й насочи нейният съпартиец Красимир Ципов, когато се обсъждаше опцията за предварителното й освобождение. От лятото насам обаче ръководещата партия се бори със зъби и нокти да резервира властта до постоянните парламентарни избори. При други условия Борисов евентуално от дълго време щеше да е търколил главата на Караянчева за наслаждение на публичното мнение. Но в този момент постът й се трансформира в рубеж, който ГЕРБ трябваше да удържи - другояче щеше да покаже уязвимост пред своите съперници и да ги настърви още повече.

Така че конспирация към бъдещето на Караянчева нямаше

Дебатът в Народното събрание обаче си струваше да се наблюдава по друга причина. Словесната битка, която се развихри сред депутатите от болшинството и опозицията, образно сподели какъв брой добре пасва актуалният ръководител на Народното събрание на позицията си. Защото се видя, че останалите депутати са същите като нея .

Цялата стенограма на това паметно съвещание на Народното събрание би трябвало да се изчете от всеки български жител, с цел да са наясно българите какъв брой груби и невъзпитани хора ги ръководят. Примери - колкото желаете. Като Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който присмехулно разгласи, че от придвижването не били съгласни само с думата „ кърджалийска " във вулгарното определение, което в записа за Борисов се употребява против Караянчева. А в това време опозицията атакува ръководещите, че тъпчели достолепието на българските дами! Или Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, който заприказва, че имало един зам.-шеф на Народното събрание, мощно заинтригуван от „ еднополовата обич ". А разпозналият се в описанието Веселин Марешки от „ Воля " му отвърна, че ще го потърси, в случай че „ реша да ставам жена ". И тънките остроти на Емил Христов от ГЕРБ - също зам.-председател на Народното събрание: „ Не познавам неправилен депутат. Е, познавам. " А от горната страна на всичко групичка депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ си скочиха едни на други - не поради идейни и политически разлики, а поради изчезналата директория със „ словото " на сътрудника им Спас Гърневски, съдържащо тайните му размисли за уличните митинги, които той цветисто дефинира като „ демонски политически гуляй по време на чума ".

Очаквате да се държат друго ли? Да бъдат на висотата на постовете, които заемат, като определени представители на целия български народ? Или най-малко да имат държанието на естествени, културни хора, когато са на обществено място? Е, няма да стане. Ако се чудите за какво, ето смайващо повърхностното пояснение (или по-скоро оправдание), което даде Славчо Атанасов от „ Обединени патриоти ". „ Нека да знаем на какви географски ширини живеем -

не сме нито Англия с 400 години демократични институции, нито Франция

От тази свещена естрада са се изказвали доста, доста по-груби неща " - по този начин Атанасов разказа колективно-психологическите особености на депутатското тяло. По този метод в действителност съобщи на българските жители, че са обречени во веки веков на „ караянчевщина " (както по собствен метод разказа феномена лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ). Между другото, същият народен представител разгласи, че нямало нищо ужасно в сриналия се до под 10 % рейтинг на Народното събрание - и преди бил все подобен. Направо като че ли сподели на хората - мразете ни колкото си желаете, не ни пука!

На този декор напряко смешно звучаха апелите на гореспоменатия Емил Христов към сътрудниците му: „ Проявете почитание към самите себе си и вашите сътрудници. " Нямат такова - нито един към различен, нито към жителите, които сякаш са там, с цел да съставляват. Затова Караянчева изцяло им отива като ръководител. Ако ще скача от някоя скала, както говореше по време на дебата, тогава всички останали би трябвало да я последват.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР