Дилемата е дали да има избори през декември или януари,

...
Дилемата е дали да има избори през декември или януари,
Коментари Харесай

Румен Ненков: Битката е кога да са изборите

Дилемата е дали да има избори през декември или януари, проведени от служебно държавно управление на Румен Радев, или постоянни избори през март. За това е цялата борба ”. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков.

„ Думите на премиера Борисов са извратени от президента. Той сподели, че депутатите от Политическа партия на ГЕРБ ще внесат такова предложение, а те разполагат с това право ”, разяснява Ненков.

И напомни, че когато президентът назначи Иван Гешев за основен прокурор, стартира съвещания за промени в Конституцията. „ Обществеността очакваше да види какъв е резултатът от тези съвещания. Някъде прочетох, че неговият юридически консултант проф. Друмева споделя, че имало някаква подготвеност, само че заради това, че доверието в този парламент било изчерпано, предложенията ще бъдат импортирани в идващия парламент. Очевидно тези оферти не са свързани с съществени промени, тъй като не плануват Велико национално заседание. Не виждам спънка тези оферти на президента да бъдат оповестени на обществеността ”, съобщи Румен Ненков.

Според него и прокуратурата, и президентът са нарушили конституцията. Докато прокуратурата обаче към този момент демонстрира известна въздържаност, от другата страна нещата много загрубели.

„ Президентът поддържа митинги, които са напряко противоконституционни. Вече и аз се акордирам срещу властта, тъй като не може да обезпечи гражданските права на другите хора ”, съобщи Ненков.

Според него поръчката на премиера за Велико национално заседание е опит „ и двете страни в спора да излязат с достолепие ”.

При привикване на Велико национално заседание настоящето държавно управление няма да продължи да ръководи. Великото национално заседание ще би трябвало да избере ново държавно управление. „ Иначе отхвърляме ли се от парламентарния надзор върху изпълнителната власт? ”, попита Ненков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР