Дикран Тахта е учителят, изиграл най-важна роля за кариерата на

...
Дикран Тахта е учителят, изиграл най-важна роля за кариерата на
Коментари Харесай

Стивън Хокинг за учителя по математика с любов

Дикран Тахта е учителят, изиграл най-важна роля за кариерата на едно от най-големите имена в днешната теоретична физика Стивън Хокинг.  Учителят го предиздвикал да заобича науката в детството си.

Хокинг споделя за въздействието, което му оказал учителят по математика, в уеб страницата The Global Teacher Prize след публикуването на резултатите от състезанието Global Teacher Prize.

„ Благодарение на господин Тахта станах професор по математика в Кеймбридж в катедрата, ръководена в миналото от Нютон. Цял живот се пробвам да разкрия тайните на Вселената. Всеки от нас мисли какво може да направи през живота си, само че най-често ние можем да създадем това поради учителите си “, споделя Хокинг.

„ Сега са ни нужни велики учители повече отвсякога. Длъжни сме да помним какъв брой значими са учителите – всичко стартира със зараждането на любовта – към музиката, към историята. За мен това беше любовта към науката “, прдължава ученият. Той означи, че не е бил най-хубавият студент, а неприятният му почерк подсказвал, че е податлив към мързел.

Тахта бил преподавател по математика на Хокинг по време на образованието му в Сент-Олбанското учебно заведение в Хартфордшир. Той му оказал помощ да сглоби и първия си компютър.

Британският физик е прочут колкото с теориите си за Космоса, толкоз и с приноса си за популяризирането на науката.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР