Дигиталните валути на централните банки ще донесат едновременно централизация и

...
Дигиталните валути на централните банки ще донесат едновременно централизация и
Коментари Харесай

Демократизация или централизация? Какъв ще бъде ефектът на дигиталното евро върху финансите

Дигиталните валути на централните банки ще донесат по едно и също време концентрация и демократизация на финансовите пазари. На този декор банките и финтех фирмите не са опасност едни за други, а сътрудници, които се учат от опита на другите. Зад тези хрумвания застанаха участниците във втория панел – „ Следващите стъпки във финансовите технологии “ от 6-и банково финансов конгрес,,Бъдещето на парите “, който списание,,Мениджър " провежда през днешния ден в Интер Експо Център.

„ Дигиталните валути  на централните банки (CBDC) са нов тип парични средства, които за разлика от обичайните картови и други цифрови заплащания, се правят непосредствено през салдото на централната банка. Представете си, че става дума за нещо като демократизация на политиката на централна банка във връзка с емисията пари “, съобщи финансистът Борис Петров , който приказва по тематиката „ Как цифровото евро ще прекрои финансовата система в Европа? “

Той изясни, че сега централната банка емитира два типа пари – едните са познатите ни банкноти и монети, а другият тип са така наречен банкови запаси, които съставляват парите, употребявани от банките за разплащания посред им.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР