Дигиталните технологии трябва да бъдат подчинени на човекоцентрична визия“ за

...
Дигиталните технологии трябва да бъдат подчинени на човекоцентрична визия“ за
Коментари Харесай

ЮНЕСКО поиска забрана на смартфоните в училище

Дигиталните технологии би трябвало да бъдат подчинени на „ човекоцентрична визия “ за образованието

Прекомерното потребление на мобилни телефони е директно обвързвано с по-ниските достижения на учениците, сочат проучвания (снимка: CC0 Public Domain)

Доклад на ЮНЕСКО прикани за възбрана на смарт телефоните в учебните заведения по целия свят. Тази мярка ще усъвършенства качеството на образованието и ще отбрани децата от заплашване и тормоз във виртуалното пространство, уверени са от организацията на Организация на обединените нации, която следи образованието, науката и културата.

Има доказателства, че несъразмерното потребление на мобилни телефони е директно обвързвано с по-ниските достижения, а огромното време, прекарано пред екрана, въздейства отрицателно на прочувствената непоклатимост на децата. Призивът за възбрана на смарт телефоните демонстрира, че цифровите технологии като цяло, в това число AI, би трябвало да бъдат подчинени на „ човекоцентрична визия “ за образованието – те не могат да изместят взаимоотношението лице в лице с учителя, отбелязва Гардиън в коментар на самодейността.

ЮНЕСКО предизвестява политиците за безразсъдното приемане на цифрови технологии, чието позитивно влияние върху резултатите от образованието и успеваемостта на разноските елементарно се надценява, въпреки че новото не постоянно е най-хубавото. Все по-широки сегменти от образованието се реалокират онлайн, изключително в университетите, и е неприемливо да се подценява „ общественият аспект “ на образованието, в което студентите учат лице в лице.
още по темата
„ Тези, които приканват за нараснала индивидуализация, може би пропущат самата същина на образованието “, предизвестяват създателите на отчета.

Националните държавни управления би трябвало да подсигуряват, че имат ясни цели и правила, съгласно които цифровите технологии в образованието носят изгоди и заобикалят увреждане както на здравето на учениците, по този начин и на по-широки аспекти на демокрацията и правата на индивида, да вземем за пример посредством навлизане в персоналния живот или тирада на омразата онлайн, се споделя в отчета.

Прекомерното или неуместно потребление от студентите на софтуерни решения – смарт телефони, таблети или преносими компютри – може да бъде разсейващо, разрушително или нездравословно за ученето. Цитират се материали от огромни интернационалните проучвателен планове, които демонстрират „ негативна връзка “ сред несъразмерното потребление на цифрови технологии и академичното показване.

Технологията има капацитет да разкрие нови благоприятни условия за образование за милиони хора, само че изгодите, които дава, са неравномерно разпределени – хората с ниски приходи са изключени от процеса, а цифровата просветителна инфраструктура е скъпа.

Освен това има прекомерно малко достоверни изследвания, които поддържат преимуществата на цифровите технологии в образованието – забележителна част от тях са финансирани от частни просветителни компании за продажба на цифрови образователни артикули. Тяхното въздействие върху политическата среда по света нараства и това е мотив за безпокойствие.

Правителствата в страните, споделя ЮНЕСКО, към този момент стартират да приоритизират потребностите на учениците – като образец е представен Китай, където потреблението на цифрови устройства като принадлежности за образование е лимитирано до 30% от часовете в клас. В същото време се обезпечават постоянни почивки сред такива блокове.

В ерата на карантината онлайн образованието съумя да спре упадъка на образованието – милиарди студенти минаха към този формат, само че милиони без достъп до интернет бяха изоставени, акцентира отчетът на организацията.

ЮНЕСКО проучва 200 просветителни системи по света и открива, че всяка шеста страна е забранила потреблението на смарт телефони в учебно заведение: във Франция съответната норма работи от 2018 година, в Холандия ще влезе в действие през 2024 година

Бившият министър на образованието на Обединеното кралство се опита да вкара това предписание през 2021 година в цялата страна, само че срещна опозиция от синдикатите, които настояват, че сходни забрани могат да бъдат въведени единствено от управленията на просветителните институции.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР