Дигиталните технологии помогнаха на ИТ гигантите да увеличат дела си

...
Коментари Харесай

Пет ИТ гиганта контролират половината от рекламния пазар


Дигиталните технологии помогнаха на ИТ колосите да усилят каузи си на рекламния пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Пет от най-големите софтуерни компании имат повече от половината от международния рекламен пазар, съгласно разбор на GroupM. Интернет колосите Гугъл, Meta, Alibaba, ByteDance и Amazon управляват 53% от пазара сега, по отношение на 46% година по-рано.

Друга забавна детайлност от проучването е, че 25-те най-големи рекламодатели вършат три четвърти (74%) от световните разноски за реклама. Година по-рано делът им е бил 68%, а през 2016 година – единствено 43%.

Преди 10 години първите пет рекламодатели бяха най-вече американски медийни компании – Гугъл, ViacomCBS, News Corp., Comcast и Disney, като по това време те заемаха единствено 20% от международния рекламен пазар.

Анализаторите считат, че някои макроикономически фактори, като инфлация и растеж на заплатите, усложняват задачата, която новите участници на рекламния пазар се пробват да решат, с цел да се утвърдят в сегмента.
още по темата
Китайските компании не престават да печелят пазарен дял в рекламата, само че са фокусирани най-вече върху вътрешния пазар. Най-забележителното изключение е TikTok, благосъстоятелност на ByteDance.

Въпреки че цифровите технологии направиха рекламния пазар по-достъпен за необятен кръг компании, те също помогнаха на най-големите ИТ колоси доста да усилят наличието си в този сегмент.

Очаква се световният рекламен пазар да нарасне с 8,4% тази година (с изключение на политическите реклами в САЩ), което е малко под първичните прогнози на анализаторите за 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР