Дигиталната трансформация изисква цифрова свързаност на администрациитеРаботещи, леснодостъпни и отговарящи

...
Дигиталната трансформация изисква цифрова свързаност на администрациитеРаботещи, леснодостъпни и отговарящи
Коментари Харесай

Свързаните публични регистри са ключови за е-управлението

Дигиталната промяна изисква цифрова съгласуваност на администрациите

Работещи, леснодостъпни и отговарящи на условията на потребителите електронни услуги и системи е задачата на всичките ни старания, увери Александър Йоловски, зам.-председател на ДАЕУ

Без да подсигуряваме съвместимостта на базовите си обществени регистри, мъчно ще осъществяваме главните правила на електронното ръководство и амбициозната европейска цифрова стратегия, съобщи заместник-председателят на Държавната организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Александър Йоловски, откривайки интернационалната конференция за семантична оперативна съгласуемост SEMIC 2018 в София.

„ Свързаните обществени регистри са основен съставен елемент на електронното ръководство, а с цел да реализираме цифрова промяна на европейско равнище, следва да работим за цифровата съгласуваност сред обществените администрации в Европа ”, сподели Йоловски.

Семантичната оперативна съгласуемост ще докара до понижаване на административната тежест върху жителите и върху бизнеса, в това число за използване на правилото за еднократно събиране на данни (Once Only), и ще спести на жителите неудобството да бъдат куриери сред другите институции. Темата е главен приоритет в работата на Агенцията за е-управление от нейното основаване преди година и половина, акцентира Йоловски.
още по тематиката
„ Живи ”, работещи, леснодостъпни и отговарящи на условията на потребителите електронни услуги и системи е задачата на всички старания. Това изисква оперативна съгласуемост на всички нива – семантично, правно, софтуерно и организационно, сподели още заместник-председателят на ДАЕУ.

Той напомни, че в Декларацията по е-управление от Талин (октомври 2017 г.) страните членки на Европейски Съюз се ангажираха до 4 години да подсигуряват опция на европейските жители да взаимодействат с институциите напълно по електронен път.

„ Има визия за осъществяване на Единния дигитален пазар, има синхронизирани с европейското национални законодателства. Време е в действителност да осигурим и оперативна съгласуемост на всички нива, като сме наясно, че това е нескончаем и нелек развой, който изисква цялостните ни старания ”, заключи Александър Йоловски.

България е хазаин на осмото издание на форума SEMIC 2018 с присъединяване на повече от 250 специалисти от 38 страни, проведен от Европейската комисия и ДАЕУ в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Темата на тазгодишното издание на конференцията е „ Цифрово свързани обществени администрации ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР