Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език разработват от

...
Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език разработват от
Коментари Харесай

Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език разработват от БАН

Дигитализиран и осъвременен правописен речник на българския език създават от Българска академия на науките. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови запаси и инспекция на правопис, правоговор и граматика. Платформата ще извършва и ролята на граматически указател. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в съдействие с Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ). Проектът би трябвало да завърши до края на 2023 година За задачата са планувани 378 800 лева

Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната профилирана работа " Езикови информации ", т.е. ще има опция за директна преписка с специалисти от ИБЕ.

В речника ще могат да се вършат информации за вярното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се демонстрират главната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното предписание, дублетните форми, омонимите, както и образци с думата в състава на комплицирани думи, словосъчетания или лични имена. А частта за правоговор ще включва гласова система за вярното наречие на всички думи от формалния правописен речник на Българска академия на науките.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР