Дигитализацията позволява да тестваме нашите идеи бързо, така че да

...
Дигитализацията позволява да тестваме нашите идеи бързо, така че да
Коментари Харесай

Христо Борисов, Payhawk: Изкуственият интелект ще става все по-креативен

Дигитализацията разрешава да тестваме нашите хрумвания бързо, тъй че да разберем дали сме на прав път в извънредно бързи темпове.

Това съобщи Христо Борисов, създател и изпълнителен шеф на първия български еднорог Payhawk по време на форума Digital Trends 2023, проведен за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg.

България сега е център за финансиране в Източна Европа, съобщи той.

„ Наскоро бях в Гърция и Румъния – мога да ви кажа, че локалните вложители в действителност са български вложители, нещо, което много ни изненада.

У нас има доста гении и хора, които от ден на ден минават към основаване на артикули с висока добавена стойност “, добави Борисов.

Историята на Payhawk стартира през 2018 година когато създателите ѝ вземат решение, че е време към сериозната крачка за основаване на софтуерна компания в България, която може да покори огромен пазар.

„ С моите сътрудници Константин и Бойко бяхме в екипа на Telerik. Постепенно придобихме упоритостта, че можем да създадем такава високотехнологична компания.

Радваме се, че господин Васил Терзиев беше нашия първи „ ангел “ – индивидът, който реши да влага в компанията преди въобще ние да знаем какво тъкмо ще вършим, само че задачата беше ясна – огромна и мощна компания в България.

Ключовото за нас беше да създадем артикул, който се концентрира върху клиентите.

Имахме първичен капитал от 15 000 евро и взехме решение, че ще ги влагаме напълно, с цел да разберем какво в действителност вършим.

Похарчихме половината от тези пари за Amazon подаръчни ваучери за към 100 $, които предлагахме на финансови шефове, с цел да успеем да ги убедим да си приказват с нас за 20 минути и да разберем какъв е казусът, който можем да решим.

Пет години по-късно сме с физически офиси в 8 страни, наемаме хора в 9 страни, имаме клиенти в 32 страни и имаме 320 чиновници.

Миналата година успяхме да реализираме статус на първия български еднорог – компания, оценена на над 1 милион $. “, описа Борисов.

Първият им клиент е 30-годишен фрилансър от Нидерландия. Открива ги на конференция в Лисабон, като споделя, че е намерил уеб страницата им в интернет и желае да ревизира дали са действително съществуващи, тъй като са от България.

„ Ние му казахме – да същински сме, тук сме.

Така за първите 6 месеца успяхме да разработим нашия артикул. Уникалното е, че знаехме, че в България ще е мъчно, тъй като нямаме доста огромен пазар, само че ще сме доста конкурентни със Западна Европа.

Стратегията ни беше доста ясна – имаме екип за развойна активност в България, напълно ориентиран към развиване на нововъведения и основаване на артикул с висока добавена стойност, тъй че да таргетираме Западна Европа, където има много високоразвит пазар “.

С времето съумяват да таргетират от ден на ден клиенти. Един от тях е Porsche eBikes (дъщерно сдружение на автомобилния бранд Porshe) – компания, която одеве е получила предложение от техен съперник във Франция, само че екипът на Борисов съумява да се свърже с тях безусловно в последния миг и да ги убеди, че тяхната услуга е по-качествена.

„ Високото качество на хората, които успяхме да притеглим в екипа, ни разреши да сме извънредно гъвкави, когато предлагаме решения “, споделя Борисов.
По-късно стартират да работят с една от най-големите тържища за облекла втора употреба в Европа.

„ Опитваха разнообразни софтуерни решения, само че в действителност финансовият им отдел беше 30 години след тях. Трябваше или да наемат доста хора, или да стъпят върху новите технологии с изкуствен интелект за процеси, които са свързани с добиване на данни и би трябвало да бъдат автоматизирани изцяло “.

За Payhawk е извънредно значимо да основава артикул, който е прочут и в България и основава авторитет за клиентите.

Днес, с помощта на компанията, водачите на територията на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати могат да осчетоводяват всичките си разноски по бърз, елементарен и наличен метод посредством особено основано приложение.

„ Шофьорите на тирове бяха най-хубавия таргет за нас, тъй като беше доста значимо да създадем продукта си наличен за подобен вид клиенти на пазара, разширявайки фокуса върху потребителите, които можем да обслужваме “.

Според Борисов, сега има няколко извънредно значими трендове, свързани с развиването на изкуствения разсъдък.

Първо – той разрешава благоприятни условия за нови артикули.

„ Не е надалеч времето, в което доста от нещата, които един финансов шеф или отдел има потребност да разбере в действително време, ще бъдат предоставяни от един чатбот “.

Второ – изкуственият разсъдък е доста значим за самите програмисти и криейтив отделите.

„ Със скоростта, с която се развива, той доста скоро може да стане изобретателен “.

И трето – България се нарежда извънредно добре в Европа.

„ В момента има смяна в пазарите и фирмите схващат, че колкото повече се търсят нови благоприятни условия за вложения, толкоз по мъчно това става на вярната цена. Затова погледът на вложителите се обръща към пазарите в Източна Европа. Радвам се, че ние можем да подкрепяме тази наклонност и да оставаме на гребена на вълната. “, съобщи в умозаключение Борисов.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР