Дигитализацията несъмнено навлиза с бързи темпове във всички отрасли на

...
Дигитализацията несъмнено навлиза с бързи темпове във всички отрасли на
Коментари Харесай

Ролята на дигитализацията в логистиката става все по-важна

Дигитализацията безспорно навлиза с бързи темпове във всички браншове на стопанската система. В логистиката също се следи внедряване на цифрови платформи и системи за ръководство на всички стадии от веригата на доставките. Тези платформи намират приложение от първичната поръчка към доставчика, която се изпраща електронно и до логистичната компания, с цел да резервира тя в точния момент транспортен потенциал, през следенето на стоките, които са в придвижване, и на предстоящите дати на идването им, до ръководството на складовите наличия от първични материали и подготвени артикули.

Експертите в сектора са безапелационни, че цифровата промяна е нужда, която ще докара до усъвършенстване на товарите и товарните пространства, понижаване на грешките и разноските и експедитивност в складовите обработки и крайните доставки. Така може да се реализира повече бистрота и по-висока успеваемост във веригата на доставките, по-висока задоволеност на клиентите, а също и до по-добра работна среда за заетите в бранша, което е приоритет на логистичните компании.

Нагласи на логистичния отрасъл към дигитализацията

Според формалните прогнози " Глобални разноски за цифрова промяна в логистичната промишленост " до 2027 година ще бъдат изразходвани към 84,6 милиарда $ за цифровата промяна на логистиката в международен мащаб. Специално изследване, извършено от Telstra Global и The Economist Intelligence, прави оценка до каква степен другите световни стопански браншове са отворени за дигитализацията. Според него логистиката и превозът имат показател от 6,61 за разбиране на цифровата промяна, което ги слага на пето място от 11 бранша на световната стопанска система.

Тенденции

Ключовите трендове в цифровата промяна на логистичната промишленост включват:
Изкуствен разсъдък (AI) и машинно образование (ML); Интернет на нещата (IoT); Блокчейн; Автономни транспортни средства и дронове; Големи масиви данни;
Например изкуственият разсъдък и машинното образование могат да понижат риска от човешка неточност и да разрешат автоматизирани складови интервенции. IoT може да помогне за прогнозиране и попречване на транспортни закъснения и да обезпечи усъвършенствана съгласуваност за служащи и консуматори посредством технологии като Bluetooth и Wi-Fi. Блокчейн технологията разрешава елементарен и сигурен продан на данни за пратката, което дава опция на клиентите да следят цялото ѝ напредване без значение от доставчика на превоз.

Автоматизираните транспортни средства ще подобрят изискванията на работа на водачите, а интелигентните дронове могат да се употребяват за подкрепяне ръководството на инвентара в склада. И най-после, огромните масиви данни дават достъп до необятен набор от информация като условия за доставка или местонахождение в действително време, с цел да се усъвършенства прогнозирането и планирането по веригата на доставки.

Поглед от вътрешната страна: опитът на cargo-partner България

Повече за целите на логистичните компании, заложени за 2023 година, научаваме от cargo-partner България. Компанията е учредена преди 40 години, а от 20 години е в България, като тук предлага цялостна гама от транспортни услуги и депозиране в съвременна логистична база с 22 000 палетни места.

Управителят Димчо Димчев има дълготраен опит в логистиката и складовите процеси, които са нужни за гарантиране на висок стандарт на качество. При общоприетите услуги като превоз, депозиране и комисиониране електронното следене се употребява от дълго време. При спомагателните складови услуги, които cargo-partner предлага, като преопаковане, оценка на върнати артикули и довършително произвеждане за пазара задачата е процесите също да се интегрират в профилиран програмен продукт.

Все повече водещи логистични компании употребяват програмен продукт, обвързван с техните контрагенти, по този начин, че поръчките и информацията за тях се подава и обработва онлайн незабавно и с минимално количество неточности.

" Ние свързваме ИТ решенията си със системите на клиентите и рационализираме съдействието си с тях ", споделя Димчо Димчев. " Като използваме EDI и API връзки, можем да автоматизираме процеса - от предаване на складови и транспортни поръчки и потвърждения за тях до ръководство на инвентара и митническо освобождение и отчетност. С нашия актуален програмен продукт за следене на транспортни поръчки и ръководство на хранилища клиентите ни могат да наблюдават пратките си, да менажират своите наличия и да получават доклади ", добавя той.

Развитието на системите за електронно ръководство на товари и складови интервенции има капацитет да помогне и за намаляването на отпечатъка върху околната среда. В задачите на cargo-partner е заложено понижаване на нездравословните въглеродни излъчвания посредством по-ефективното прилагане на транспортните запаси при всички транспортни модалности. Чрез електронните си платформи логистичните компании могат да предизвикват екологични транспортни решения и да образоват клиентите си да употребяват доставки с възобновими горива и с други екологични технологии.

От декември 2022 година всяка потребителска оферта, издадена от cargo-partner, включва предстоящата стойност на излъчванията на CO₂ в обособен раздел на документа. По този метод cargo-partner доста усъвършенства прозрачността, покачва информираността на своите клиенти и ги поддържа в избора на различни, екологични решения.

Дигитализацията - най-прекият път към понижаване на разноските

Процесът на цифровизация е динамичен и натоварен и ще продължи да носи възстановяване на качеството на логистични услуги. Според направените изследвания на пазара на тези услуги, до 2030 година разноските по цялата верига на доставки ще продължат да спадат с помощта на цифровизацията. За вярното внедряване на новите процеси и технологии от основно значение са и специалистите в сектора, които ползват своя опит и познания, с цел да усъвършенстват онлайн процесите и цифровите платформи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР