Дигитализацията на здравеопазването е необратим процес. Това каза Иван Маджаров,

...
Дигитализацията на здравеопазването е необратим процес. Това каза Иван Маджаров,
Коментари Харесай

Иван Маджаров, БЛС: Дигитализацията в здравеопазването е необратима

Дигитализацията на опазването на здравето е необратим развой. Това сподели Иван Маджаров, ръководител на Български лекарски съюз (БЛС), в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . " Обществото е готово, само че електронните предписания са възприемани по този начин, както ръководещите ги слагат – като нещо подозрително. Стана по този начин, че хората се съмняват даже в медикаментите, с които се лекуват. Трябва да се даде гратисен интервал на пациенти, лекари и аптеки да се пренастроят към електронните предписания. Няма по какъв начин те да бъдат отменяни “, счита Маджаров.

Електронната рецепта би трябвало да даде опция за по-добър разбор на данните за пациента. Когато те не са в обща електронна система, мъчно може да се наблюдава здравната му история, заключи Маджаров.

Електронната рецепта не анулира визитата при доктор, напомни той. " Това посещаване обезпечава следене на лечението – никой в аптеката няма тази оторизация. Дигитализацията не е заобикаляне на лекарския кабинет “, безапелационен е Маджаров.

" Колегите изписаха 40 000 електронни предписания отвън касата и единствено 800 бяха изпълнени от аптеките. Гратисният интервал се провали по виновност на аптеките, които не извършиха лекарските наставления “, даде оценка на обстановката с електронните предписания Иван Маджаров.

Към момента над 30% от електронните предписания не се извършват – това приказва, че още веднъж топката се трансферира към кабинета на лекаря, изнесе данни той. " Вероятно беше неразрешено да се отварят и да се дават блистери – очевидно аптеките вършат, каквото си желаят “, заключи той.

25 000 лекари, с изключение на персоналните лекари, имат право да изписват медикаменти на пациентите, напомни Маджаров. " Спешната помощ никой не ги пита на какво изписват рецептите си – никой не им е купил таблети, изписват предписания на хартийки “, разказа обстановката ръководителят на БЛС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР